32 entry daha
  • yazarların ana karakteri kendilerinden esinlendirdikleri söylenir. bu eserde 2 en önemli karakter de yazarın kendisinden esinlendirilmiş kanımca. zira, yazar sayın shelley'nin annesi shelley'nin doğumunda aramızdan ayrılmış, ayrıca shelley'nin iki evladının da vadesi çok uzun olmamış. bu sebepledir ki yazarın kendisi, kendisini annesinin ölümünden mesul hissetmiş ve anne sevgisinden mahrum büyümüş biri olarak monster'a, sevgisiz büyüdüğü için sevmeyi de bilememiş, iki evladını genç yaşta kaybetmiş ama buna bile gerçekten üzülmeyi becerememişliğin vicdan azabını her anında çekmiş biri olarak dr. frankenstein'a esin kaynağı olmuş olabilir.

    bayan shelley, kendisinin çocukluğunda eksikliğini hissetiklerinin hırçınlığını monster ile ifade ederken, evladının bu tür eksikliklerle büyümesi ihtimalinden duyduğu tedirginliği victor üzerinden sunmuş belki de. zira eserin her yerinde anne olmanın tedirginliği hissedilebilir.

    mamafih yazar, eserini elinden geldiğince erkeklerin dilinden ve gözünden anlatmış, iki ana karakteri de erkek olarak kurgulamış, muhteviyatındaki diğer karakterlerden dişi olanları itina ile idealize etmiş. her ne kadar bunu monster ile diğer insanlar arasındaki kontrastı arttırmak için yapmış olabilirse de, muhtemelen metaforlarının üzerini örtmek istemiş. metaforlarını bu denli gizlemek istediğine göre, sonra etrafa mektuplar atıp "aslında ben orda fransız devrimine gönderme yaptım" yazarak kafa karıştırmış, sağda solda "karakterleri bizim dayıoğlundan esinlendirdim" ya da "ben arkadaştan biliyorum" diyerek çelişkili sinyaller göndermiş olabilir. itibar etmemek gereklidir. (otisabi, selam ederim.)

    en çok filmi çekilmiş, en çok referans yapılmış roman ve konsepttir aynı zamanda. kanımca metriks üçlemesinde, neo'nun iyi niyetli, idealist ama kendini bilmez bir figür olması (dr. frankenstein) ve yanlışlıkla agent smith'i yeni agent smith'e (monster) dönüştürmesi, yeni agent smith'in çok güçlü olup neo'nun sevdiklerine zarar vermesi yine bu esere belli belirsiz bir referans olabilir. olmaya da bilir.
237 entry daha
hesabın var mı? giriş yap