58 entry daha
  • kediler milyonlarca yıl önce çöl -evet bildiğimiz- şartlarında evrimleşmeye başlamışlardır. onları diğer memelilerden ayıran özellikleri de bu yaşama adapte olduklarından ileri gelmektedir. özellikle gözleri çukurda olan ve kafaları küçük olan kediler kum fırtınalarından kurtulmak ve kumdaki her titreşimi algılamak için evrimleşmiştir.

    gel gelelim bundan 10-15 bin yıl öncesinde köpekleri olduğu gibi kedileri de evcilleştirmişiz. doğada bulunan kediler az yaşarken kendimiz baktığımız kediler daha çok yaşamış ve gen aktarımının büyük bölümü de doğal olarak bu evcil kedilerden sağlanmıştır. evcilleştirmemiz bencillik miydi bak onu tartışırım ama şuan bir kediyi evde beslemek bencilce değil tam tersine ‘kedice’ bir davranıştır çünkü sokaktaki kedi şanslıysa 5 yıl yaşarken arkadaşımın kedisi 12.yaşına geldi, benimki de 3 yaşında.

    sunulan tezde en dikkat çeken nokta bence özgürlük olgusu. mesela benim kediyi dışarı çıkardığım an kuyruğunu öyle bir saklıyor öyle küçülüyor ki eminim yarım saat salsam arabanın altında ezilir ve ölür. dışarda cirit atan bir kedi daha mı özgür geliyor size bilmiyorum ama yiyecek veya su bulamasaydınız siz de öyle dolaşır ve “özgür” görünürdünüz. bizim bahçede mesela üç tane kedi var çok uzaklaşmıyorlar çünkü arada mama alıp ağaçların altına bırakıyorum. o zaman onları da belli küçük bir alana sıkıştırmış oldum çünkü uzaklara gidip mama bulamama olasılığıyla karşı karşıya kalacaklarına küçük bir sokakta belki ben tekrar mama veririm diye takılıyorlar.

    şunu unutmamak lazım canlıların ilk amacı da araçları da hayatta kalmaktır. bunun için
    yemek ve su bulmalılar ve sonra da çoğalıp ölmeliler. engellediğimiz şeyler belki vardır ama evde kedi besleyen kişi, bil ki olması gerekeni yapıyorsun. gurur duy. ve bir sürü sorumluluk alıp hatta belki başına dert açıp hala bencilce hareket ediyorsun diyene de itibar etmeyiniz.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap