2 entry daha
  • maya medeniyeti'ne ait en önemli merkezlerden biri olan antik kent. meksika'nın yucatan eyaletinde bulunan bu antik kent en az chichen itza, palanque ve altun ha kadar önemlidir ama pek bilinmez. merida şehrine bir saat mesafededir ve günübirlik turlarla gidebilirsiniz. bu turlar genelde 30-40 dolar arasındadır ve bir kaç antik kenti ve bir cenoteyi (yeraltı suyu) kapsar. yolu bu tarafa düşenlere muhakkak tavsiye ederim.

    şehir ilk defa 9. yüzyıl civarı yani ön klasik dönemde inşa edilmeye başlansa bile klasik dönem maya medeniyeti zamanlarında da işlevsel kalmayı başarmıştır. oldukça önemli bir merkez olan uxmal ispanyol istilacılar gelmeden yüzyıllar evvel daha lokal istilacılar olan toltec imparatorluğu tarafından ele geçirilmiş ve gelişimi durmuştur. bir süre sonra da eski ihtişamını ve önemini kaybetmiş ve terkedilmiştir.

    bugün piramide çıkmak yasak olsa da oldukça büyük bir alana kurulu olan bu şehirdeki birçok yapıya hala tırmanabilirsiniz. oldukça korunmuş bir yapıdır bu antik kent. futbol oynanan saha ve tribünler hala ayaktalar. ayrıca ana piramidin etrafında daha küçük olan piramitler de var ve bunlara çıkılabiliyor (biraz zor yalnız, dikkatli olun. hem çok sıcak hem çok dik, yanınıza muhakkak su alın ve acele etmeyin). etrafta birçok iguana da var ve biraz ürkekler. korkmanıza gerek yok ama hayvanları da ürkütmemeye çalışın. gezecek çok şey var ve rehberiniz size etrafı gezdirip anlattıktan sonra yarım saat veriyor. süreyi biraz uzatmasını rica edin.

    ayrıca, tur ile giderseniz, çikolata müzesinin tur kapsamında olup olmadığını muhakkak sorun. eğer yoksa, bu müzenin de içinde olduğu paketi satın alın çünkü çikolata bir maya geleneğidir ve bahsi geçen müze uxmal'e çok yakın. harika bir tarih ve kültür gezisi olacak ve hem maya ticaretinin temellerini hem de uxmal'in önemini daha iyi kavrayacaksınız. özel bir müze olduğu için giriş ücretli (iki kere gittim, 5 dolardı en son) ama değer. bir grup yerli size bazı gösteriler yapıyorlar (dans değil, çikolata ile ilgili) ve kimi ilginç şeyler yapmayı öğretiyorlar. çıkışta ise bir sıcak maya çikolatası ikramı var, kaçırmayın.*

    şimdilik bu kadar, aklıma geldikçe düzenleme yaparım. gidiniz geziniz efenim, iyi yolculuklar...

    tema: (bkz: latin amerika tarihi)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap