44 entry daha
  • öncelikle şunu belirteyim. ailecek phuket'e 3 kez turla gittik. ekim 2013, ağustos 2017 ve ağustos 2019. her açıdan çok beğendiğimiz bir yer olduğu için imkan olursa tekrar gitmeyi de düşünüyoruz. yorumlarımı, tavsiyelerimi buna göre okursanız size daha faydalı olacaktır.

    tatil yeri ve tatilde yapılacak şeyleri seçmenin son derece subjektif bir şey olduğunu, tercihlerin kişilerin maddi manevi koşullarına, yaşlarına, gelirlerine, beğenilerine, birlikte seyahat edecekleri kişilere vs vs vs bir çok etmene göre değiştiğini söyleyelim. o yüzden phuket ya da başka yerlerle ilgili yazılan olumlu-olumsuz yorumları ona göre değerlendirmenizi yapın derim.

    bu seferki turumuzda tek başına tura gelmiş olan bir hanımefendi turu satın aldıktan sonra internette yazılanları okuduktan sonra korkup turu iptal ettirmeyi düşündüğünü ancak tatil sonunda çok memnun olduğunu herkese tavsiye ettiğini söylüyordu. işte bu yüzden internet üzerinden araştırma yaparken yorumları dikkatli değerlendirmek gerekiyor. özellikle sözlük gibi mecralarda dikkatli olmak gerekli. açın youtube'u, orada seyahat konusunda tecrübeli kişilerin gayet ayrıntılı tanıtım videoları var. üzülerek söylemek zorundayım zaten bir kaç video seyrettikten sonra türk ziyaretçilerin değerlendirmelerinin pek sağlıklı olmadığını, bilgisiz gittiklerini ve çok kısıtlı yerler gezip kaale alınacak ciddi değerlendirme yapamadıklarını görüyorsunuz.

    - phuket'e yolculukla başlayalım: istanbul-phuket arasında thy'nin direkt uçuşu var. zamanınıza ve bütçenize göre bağlantılı uçuş da yapabilirsiniz. toplamda 9 saat 20 lık bir uçuş. binmesi, taksisi filan toplamda 10-11 saat uçaktasınız. kıtalararası bir uçuş sayılır bu. uçak yüksekten uçuyor ve uçağın içi ciddi soğuk oluyor. yastık, battaniye, içinde çorap olan uçuş kiti veriyorlar ama yine de ona göre hazırlıklı olun. phuket uluslararası havaalanı güzel ve kullanışlı. havalimanından kaldığınız yere gidiş trafiğe ve kaldığınız yere göre 1 ila 1,5 saat arası sürebilir

    - ikinci olarak bu yüksek doviz kurları ile bilmemiz gereken en önemli şey: para durumları. 6 sene önce gittiğimizde her şey ciddi ciddi sudan ucuzdu. merkeze uzak otelde kaldık bol bol taksiye bindik, pahalı restorantlara gittik. hayat çok güzeldi. (sanırsam dolar 1,5 lira filandı o zamanlar) 2017'de ise biraz daha pahalı olsa bile yine de çok ucuzdu her şey. tayland bahtı türk lirasına eşit gibiydi. 2019 yılında ise o ucuz ülke tayland bile biz türkler için pahalı olmuş ne yazık ki. baht 1.8 tl olmuş. neredeyse iki katına çıkmış. tayland'da fiyatlar aynı, dünyanın her yerinden gelen turistler için fiyatlar yine ucuz ama biz türkler fakirleşmişiz. bunu bizzat yaşamak çok acı. neyse ki fiyatlar iki katına çıksa da yine de örnek olarak ortalama bir yerde bizim restorantlardan bir tık daha ucuza yiyebiliyorsunuz. normal yemekler 130-150 baht (23-27 tl arası). pahalılar 200 baht (36 tl) diyelim. üstelik bu yemekler epey deniz ürünleri dolu. bizde deniz ürünlü bir yemek 50-60 liradan başladığını düşünürseniz. elbette ıstakozdu vs gibi yemekler yerseniz daha yüksek fiyatlar ama yine de türkiye'den ucuz, taze ve çeşit bol.

    - maliyet, masraf olaylarına girmişken cep telefonumuzu kullanabiliyor muyuz orada? telefonum turkcell olduğu için bu güzide kurumun tarifesinden bahsedeyim. çok sevgili turkcell tayland'ın da içinde olduğu 20 ülkede geçerli paketinizi olduğu gibi kullanmanız için günlük 49 liralık bir tarife belirlemiş sağ olsun. bu sayede 20 yıllık cep telefonu kullanıcısı olarak ilk kez telefonumu 1 haftalığına kapatmak zorunda kaldım. çokomel reyisten sonra turkcell'e de teşekkürler. otel, restoran, dükkan her yerde wi fi var. zor durumda kalırsanız hemen şifre veriyorlar.

    - nerede kalacaksınız? ucuzundan pahalısına binlerce seçenek var. buna siz karar vereceksiniz. ancak bir tek şeye dikkat çekmek istiyorum. adanın en rağbet gören, merkezi bölgesi patong sayılır. meşhur barların bulunduğu bangla road burada mesela. merkezin dışında kalsanız bile buraya sık sık gelmek isteyeceksiniz. şehir içi ulaşım için turist olarak kullanabileceğiniz taksiler var. kısa mesafe 200 baht (36 lira civarı), uzak mesafe 500 baht (90 lira civarı) merkezi yerlerdeki oteller daha az konforlu ve daha pahalı olabilir ancak diğer bölgelerde kalırsanız da ulaşım ücretini eklemeniz gerekecek.

    - peki phuket'in özelliği nedir? neler yapılır? neden bu kadar çok insan gidiyor?
    bu kadar çok insan gitmesinin sebebi aslında konaklamanın ve yeme içmenin ucuz olması ve yapılacak bir çok faaliyet olması.

    - nedir bu faaliyetler?

    1) dünyaca ünlü adalara günlük turlar. phi phi adası, james bond adası (altın tabancalı adam filminin çekildiği ada), leonardo di caprio'nun the beach filmini çektiği maya beach gibi yerler. bu adalar phuket adasına uzaklar. misal phi phi'ye gitmek için sürat motorları ile 1-1,5 saatlik bir yolculuk yapıyorsunuz. turlarda survivor tipi aksiyonlar var. şnorkel ile renk renk mercan balıklarını izleyebilirsiniz, kanolara binip mağaralarda macera yaşayabilirsiniz, maymun adasında maymunları besleyebilirsiniz.
    buraya önemli bir not ekleyeyim: hayallerinizi yıkmak gibi olmasın ama fotoğraflarını görüp hayran olduğunuz bu mekanlar ne yazık ki fotoğraflardaki gibi tenha, sessiz sakin değil. misal phi phi'de koyda en az 50 tane sürat motoru oluyor. insan dolu, iğne atsan yere düşmez bir kalabalık. zaten gezecek bir yer yok. denize girmek imkansız. sonrasında denize girmek için götürülen yerler de öyle oluyor. beklentilerinizi buna göre ayarlayın.

    2) phuket adasında çeşit çeşit aksiyonlar. nedir bunlar? file binebilirsiniz, kaplanlarla fotoğraf çektirebilirsiniz, hayvanat bahçesi, zip lining, atv turları aklınıza ne gelirse.

    3) phuket adası turu yapabilir. tapınakları, büyük buddha heykelini görebilir, adada yetişen kaju fıstığının nasıl işlendiğini görebilir, latex yapımını görebilir, yine adadaki madenlerden çıkan taşların nasıl işlendiğini görebilirsiniz.

    4) tayland denilince elbette ki tayland masajı çok ünlü. sokaklarda adım başı masaj salonu var. bunların çoğu ayak masajı için. memleketine gelmişken işin uzmanına masaj yaptırabilirsiniz.

    5) ailecek akşam seyredebileceğiniz gösteriler var. fantasea isimli filler ve diğer hayvanların bulunduğu bir gösteri, simon caberet (trans bireylerin yer aldığı kaliteli bir kabare), siam niramit (tayland tarihinin anlatıldığı geleneksel bir gösteri)

    6) gece hayatı çok renkli. bangla road adında büyük bir barlar caddesi var. gündüz trafiğe açık olan cadde gece trafiğe kapalı. bar tarzı yerlere hiç gitmem ancak anladığım kadarıyla buradaki bir kaç bar ciddi ciddi dünya çapında güzel yerler. bangla road eğlenceli. çarşının ortasında olduğu için defalarca içinden geçiyorsunuz.

    7) ada okyanusta. plajlar açık deniz. o resimlerine bakıp hayran kaldığınız plajlarda ne yazık ki çok dalga var ve haliyle pek denize girilmiyor. onun dışında sahil çok güzel. paraşütünden tutun aklınıza gelecek türlü aktivite var.

    - phuket'e kimler geliyor? ortam nasıl? ekşi sözlük denilen bir yer var, orada okudum çok aganigi maganigi varmış, masajlar mutlu sonla bitiyormuş, bir de lady boy diyorlar onlar varmış. sözlük yazarlarının olmayan engin bilgi ve tecrübelerine güvenmeli miyim?

    phuket ağırlıkla ailelerin tatil yaptığı bir yer. her yer çoluk çocuk dolu. turistlerin uyruklarına bakarsak hintli, arap, çinli ve onlardan daha az sayıda amerikalı ve avrupalı turist var. tek başına gelen de var, düşük gelirliler de hali vakti yerinde insanlar da. burası bildiğiniz ailelerin geldiği bir tatil beldesi. her yerde rahat rahat gezebilirsiniz. elbette ki bol turistin eğlenmeye geldiği, alkol aldığı bütün tatil merkezleri gibi bazı şeyler burada daha fazla yaşanıyor. ama hem gündüz hem gece aileler ve yalnız gezenler için güvenli, rahat edebilirsiniz. haa gecenin bir vakti ara sokaklara girerseniz garantisi yok elbette. masaj salonları zaten sokak ortasında kapıda bekleyen masajcı kadınların işinde gücünde, emekçi insanlar olduğu belli. diğer türlü yerler tahmin edersiniz ki ayak altında olmaz. sözlükçülerin dilinden düşürmediği lady boy olayına gelince tayland budizmi kültürel olarak trans bireylere anlayış gösterilen bir kültür. zaten bu bireylerin çoğunu kadınlardan ayırt etmek imkansız ve bizdeki gibi toplum dışına itilmemişler. eğlence sektöründe çalıştıkları gibi çarşıda dükkanlarda tezgahtarlık gibi işleri rahatlıkla yaptıklarını görüyorsunuz.

    - yeme içme olayları nasıl peki?

    tayland'ın en önemli özelliği tayland mutfağının çok lezzetli olması ve çok yemek çeşidi olması ve yeme içme olayının ucuz olması. biz türkler için eskisi kadar ucuz değilse de yine de ucuz olduğunu söyleyeyim. ne yazık ki phuket başlığında yemekleri beğenmeyip hamburger pizza yiyenler olduğunu üzülerek okudum.

    dünyanın her yerinden turistlerin geldiği bir yerde, özellikle patong gibi yerlerde her türlü yemek var. hamburgerinden, pizzasına, dönerinden arap, türk restoranına, binbir çeşit sokak lezzetlerine kadar. hiç tayland yemeği yemeden evinizde ne yiyorsanız onu yiyip dönebilirsiniz. ama yapmayın bunu ne olur. tayland mutfağı beğenilmeyecek bir mutfak değil. en azından 1-2 yemek deneyin. menüler resimli. oradan yiyebileceğiniz yemekleri kolaylıkla seçebilir, personelden yardım alabilirsiniz. yemeklerin çoğu deniz ürünü, tavuk, kırmızı et ve sebzeli olmak üzere seçenekli. misal pad thai ya da ananas içinde servis edilen ananaslı pilav yemeden dönmeyin. benim için zor olan bir çok yemeğin bol acılı ve sarımsak soslu olması. mideme dokunduğu için onları yiyemedim ama onun dışında hepsi denenebilir. zaten turistik mekanda yabancıların damak tadına uygun yapıyorlar bu geleneksel yemekleri.

    şimdi tayland mutfağı başlığına baktım şunu eklemekte fayda görüyorum: ben eskiden beri uzak doğu yemeklerini severim. elimden geldiğinde denemeye çalışıyorum. o yüzden bana yemekler güzel geldi ama biraz değişikliklere açık bir insan için sevilmeyecek bir mutfak değil. mideye dokunmuyor. başlıkta yazanlara bakarsanız zorluk çeken insanlar yemek seçen, köfte, pizza dışında pek bir şey sevmeyen insanlar. ben yine de baharatlı ve acı olmayanları bir deneyin derim. ama sevmesenizde zilyon çeşit yemek seçeneği var.

    yemek olayından önce aslında tayland ve bölge ülkelerinin alameti farikası bol bol ve ucuza bulabileceğiniz tropik meyveler. bizim ülkemizde bulamayacağınız, bulsanız da taneyle çok pahalı olacak envai çeşit meyve var. sokaklar meyve satıcılarıyla dolu. genelde bu meyveler temizlenmiş paketlenmiş oluyor. denemeden dönmeyin. ele geçmeyecek bir fırsat. rambutan, longan, mangosteen, jackfruit ve mangolarını mutlaka deneyin. bizde sarayın meşhur ettiği dragon fruit pek bir tadı olmayan bir meyve. onu es geçebilirsiniz. dünyanın en kötü kokan meyvesi durian'ı da deneyin derim. o biraz pahalı oluyor yalnız. arada tatsız, ekşi gelecek meyveler de var ama onlar baharatlı sosla yeniliyor mesela.

    - alışveriş, çarşı pazar olayları nasıl?

    adada bir kaç tane avm ve bütün büyük markaların satış yerleri var. döviz kurlarının yüksekliğinden ne yazık ki bizler için pek çok şey pahalı olsa da yine de sevdiğiniz markaların mağazalarına göz gezdirebilir, ucuzluğa denk gelirseniz bir şeyler alabilirsiniz. bir de elleri kolları dolu alışveriş yapan diğer ülke vatandaşlarını görüp iyice fakir hissededilirsiniz.

    - peki phuket'e gelmişken kendim ve yakınların için hediyelik eşya olarak buraya özel olan neleri alabilirim?

    hobi olarak market, drugstore ve hediyelik eşya dükkanı gezen birisi olarak size şöyle bir liste yapayım:

    1) öncelikle bölgeye özel tropikal meyvelerden bol bol alıp bavulunuza doldurabilirsiniz. bizde bu meyveler zaten bulunmuyor. tek tük rastlarsanız da zaten çok pahalı. sevdikleriniz için orijinal bir lezzet olur. bavula doldurmak hatta özel piknik sepetlerine doldurmak serbest. havaalanında sorun olmuyor.

    2) aynı meyvelerin kuruları var. özel paketlenmiş. şimdi bu mango, muz vb meyvelerin kuruları bizde de satılıyor ancak tahmin edersiniz ki buradakilerle alakası yok.

    3) adada yetişen kaju fıstık (cashew nuts) bölgeye özel. bunlardan da bol bol var marketlerde. yalnız kaju fıstığın üretimi aşırı zahmetli olduğu için orada da pahalı.

    4) marketlerde türlü çeşit abur cubur var. bunların çoğu deniz ürünü ya da acılı. denemek isteyebilirsiniz.

    5) bölgede çok yetişen hindistan cevizi ile yapılmış bisküvi, abur cubur vs çok fazla.

    6) eğer benim gibi tayland mutfağını seviyor ve evde denemeler yapıyorsanız bu yemeklerin malzemelerini alabilirsiniz. ufak ufak paketlenmiş çeşitli curry, çorba, sos vb malzemeleri var.

    7) yine uzak doğuda çok meşhur olan tiger balm isminde ağrılara, hastalıklara çok iyi gelen vicks gibi bir krem var. bundan ağrısı olan yakınlarınıza alıp bol bol dualarını alabilirsiniz. aynı şekilde bu tiger balm içeren yakılar var. eczane ve drugstore larda bulabilirsiniz bunları.

    8) adada üretilen latexten yapılma ürünler. yatak, yastık vs

    - hediyelik eşya olayını biraz açsak neler bulabiliriz, nerede bulabiliriz?

    tahmin edeceğiniz üzere her yer incik boncuktur, t-shirt, şapka, terlik, gözlük vs vs vs satan irili ufaklı dükkan dolu. nasıl bizde tatil kasabalarında eciş bucüş magnet vs eşyalar varsa burada da var. bir de ufak dükkanlarda fiyat etiketi olmuyor ve pazarlık yapmanızı bekleyen çakal esnaf var.

    hediyelik eşya için patong bölgesinde iki yer tarif edeceğim. elinizle koymuş gibi kısa sürede yaparsınız alışverişinizi. pazarlığa filan gerek kalmadan eli yüzü düzgün şeyler alabilirsiniz.

    barlar caddesi bangla road var demiştik. bangla road'a deniz kıyısı tarafından giriyoruz. caddenin sonuna geldiğimizde sola döndüğümüzde hemen köşede işte bj souvenir isimli mukemmel bir hediyelik eşya dükkanı. fiyatlar ortalama. ürünler kaliteli. dükkan geç saatlere kadar açık. kısıtlı zamanda hem barlar sokağında eğlenin hem de 10-15 dakika ayırıp hediyelik eşya alışverişinizi yapın. bir taşla iki kuş.

    efendim ben daha çok çeşit görmek istiyorum. zamanım da var, böyle alışverişleri de severim derseniz hemen yolun karşısına geçiyorsunuz. karşınızda jung ceylon avm. avm'ye girmeden hemen merdivenlerden inin. bütün avm alanının altı inanılmaz büyük bir hediyelik eşya satış alanı. ve işte burası çok hesaplı. her şey 100 baht. (18 tl) evet alabileceğiniz eli yüzü düzgün her şey için en ucuz fiyat bu. başka yerlerde bu eşyalar 150-200 bahttan başlıyor, aynı ürünlerin 300-400'e bile görüyorsunuz. yani bu bölge bulunmaz fırsat.

    market alışverişi için ise jung ceylon'un ikinci bölümünde bulunan big c süpermarketi var. açık yeşil poşetli insanları takip edin. işte orası. meyveler için sokak satıcıları dışında hem paketlenmiş hem de kiloyla olarak en çok çeşit burada.

    patong bölgesi elbette ki en çok turistin geldiği bölge. burası bir miktar pahalı. elbette bu ürünler daha ucuza bulunabilir ama onun için zamanınız yok. misal birinci gün meyveleri marketten aldık. öğrendik meyveleri. ikinci gün sokakta bildiğin kamyonet arkasında kiloyla daha ucuza meyve satışı yapanlara rastladık. anam kadın anam hemen kamyonet arkasından seçti meyveleri. kim bilir daha ne pazarlar var ama kısa zamanda öğrenmek, bulmak imkansız gibi.

    - ek olarak adım başı döviz bürosu, 24 saat açık family markt, 7 eleven gibi marketler ve her akşam 12'ye kadar (bangla road'daki 03:00'de kadar) açık eczaneler var. ihtiyacınız olan ilaçlarınızı yanınızda götürün tabii ama rahatsızlanırsanız da endişeniz olmasın bütün eczanelerde çok iyi ingilizce konuşan, gayet yardımsever eczacılar var. derdinizi anlatıyorsunuz. ilacı içeriklerini göstererek size veriyor. hem de bizdeki gibi zorla koca paketi satmak yok. günlük doz olarak veriyorlar ilaçları.

    - phuket'teki otel, restorant, gezecek yer vs için tripadvisor ve phuket.com yardımcı oluyor. tripadvisor'dan otelinize ya da bulunduğunuz bölgeye yakın restorantları lezzet ve fiyat olarak sıralanmış olarak bulabiliyorsunuz. buradan bulduğumuz restorantlardan çok memnun kaldık.

    * son olarak bu bilgiler içinde yaşlısı, ergeni bulunan, sağlık sebeplerinden merkezden ayrılmayarak çok fazla gezemeyen bir kaç aile tatilinden derlenmiştir. siz kendi imkanlarınız ve tercihlerinizle bambaşka bir phuket deneyimi yaşayabilirsiniz. araba ya da motosiklet kiralayıp (motosiklet ehliyetiniz yoksa ceza kesiliyor haberiniz olsun. kontrol sıkıymış bu konuda. beni kim bulacak demeyin beyaz adam olarak turist olduğunuz çok belli. şıp diye yakalarlar) çok daha hesaplı bir şekilde adayı bol bol gezip daha iyi tanıyabilirsiniz. değer kaybeden türk parası karşısında bendeniz bir sonraki seyahatimde iyice halk arasına karışıp toplu taşıma kullanmayı planlıyorum mesela.

    - evet yine merak edilen bir konu bölgede hava durumu nasıl?

    bölgede mayıs ve kasım arası yağmurlu dönem. kendi deneyimlerimden bahsedersem ekim ayında gittiğimizde hiç yağmadı, 2017 ağustos'un ilk haftasında durmadan yağdı ama şu şekilde 2-3 saatte bir 10-15 dakika yağıp sonra tekrar güneş çıkıyordu. hiç bir faaliyetinize engel olmuyordu yağış. sıcaklık aynı, nem fazla değil. 2019 ağustos başında 4 gün hiç yağmadı, 1 gün toplamda 5 saat çok fazla yağdı. öyle ki otelin havuzunu kapattılar. sonra düzeldi. bu biraz fazla bir yağış. ancak öğrendim ki çin, hong kong, singapur bölgelerinde çok büyük bir tayfun varmış. o tayfunun etkisi olmalı. internetten öğrendiğim kadarıyla tayfunlar uğramıyor tayland bölgesine ama biraz etkiliyor sanırım. sıcaklık hem gece hem gündüz ortalama 28-34 derece arası. bangkok daha sıcak oluyor. phuket'te hava daha ferah.
51 entry daha
hesabın var mı? giriş yap