• arjantin ile şili sınırında uzanan and dağları geçidi ya da diğer adıyla kurtarıcılar geçidi (paso de los libertadores). yaklaşık üç bin metre yükseklikte bulunan bu geçit dünyanın en tehlikeli yolları arasında bulunur. hem arjantin hem de şili tarafında iki ayrı noktada oldukça virajlı yollar (las cuevas) mevcuttur ama arjantin tarafına 3 kilometrelik bir tünel (kurtarıcı isa tüneli/cristo redendor de los andes) yapıldığı için bu taraftaki virajlı yol artık pek kullanılmıyor (yine de macera severler için turlar var). şili tarafına ise tünel yapacak yer olmadığı için mecburen kullanıyorsunuz ve toplam 29 keskin viraj var (rotanın toplam viraj sayısı yüzlerle ifade ediliyor, bu sayı sadece şili tarafındaki peş peşe virajların sayısı. sadece tünel sayesinde iptal edilen viraj sayısı 65 ve kırpılan mesafe 10 km).

    sırf bu yolu kullanmak için arjantin'den şili'ye otobüsle gitmeye karar verdim ve mendoza'dan santiago bileti alırken, biletçi kıza o zamanlar kıt olan ispanyolcam ile bu yolu kullanmak istediğimi, eğer otobüs bu güzergahtan geçmiyorsa bileti o yolu kullanan bir otobüs için kesmesini söyledim. otobüslerin mecburen bu rotayı kullandıklarını, başka yol olmadığını söyledi. sevinçle biletimi aldım ve yola koyulduk.

    bende yükseklik korkusu var ama yine de bazen bu korkumun üstüne üstüne gitmeyi severim. fakat daha yola çıkıp, dağlara vurmaya başladığımız an pişman oldum. harika manzaralar eşliğinde bir yolculuk olmasına rağmen, mendoza nehrikıyılarındaki uçurumlar gözümü korkutmaya yetti. şoför ufak bir dalgınlık yapsa ölüyorsunuz ve daha bu geçide gelmemiştik. bu arada belirtmeden geçemeyeceğim; and dağlarının en yüksek tepesi olan aconcagua zirvesi bu bölgede ve muhteşem bir manzarası var. ayrıca yol üzerinde inka medeniyeti zamanlarından kalma bir köprü de var (puente del inca - arjantin tarafında) ama otobüs durmuyor. eğer vaktiniz varsa günübirlik turlarla gelebilirsiniz ya da etrafta kamp yapacak bolca yer var, gelip burada kamp kurabilirsiniz.

    yolumuza dönersek, yolun zirve noktasına gelinde 3 bin metre yüksekte olan arjantin-şili sınır kapısı'na bir tünelle erişiyorsunuz. inanılmaz bir tünel. aralıklı mimarisiyle uçurumları görmenize olanak sağlıyor. sınıra geldiğinizde yarım saatlik bir mola veriliyor, manzarayı seyredip fotoğraf çekebilirsiniz. yalnız dikkat edin, çok soğuk. ben yazın gitmiştim ama afedersiniz kıçım dondu. rüzgar da fena esiyor, hazırlıklı olmakta fayda var. daha sonra iniş başlıyor. aman allahım! manzara ne kadar güzelse o kadar tehlikeli. sonsuz kıvrımlı bir yol ve etrafını çevirecek güvenlik duvarı yahut bariyer yok ve aşağısı uçurum. kuş uçuşu en fazla bir-iki kilometre olan mesafe, virajlar yüzünden 10-12 katına çıkıyor. bir yandan fotoğraf çekerken, bir yandan da bir daha böyle şeyler yapmayacağıma dair yeminler ediyordum.**

    son bir not: bu bölgede başka geçitler de var çünkü yaklaşık 5 bin kilometrelik arjantin - şili sınırı baştan başa and dağları ile oluşuyor (dünyada üçüncü, latin amerika'da en uzun sınır). hatta bu sınırda artık kullanılmayan bir ray hattı da var tren taşımacılığı için (sadece insan taşımak için değil, ticaret için de). zaten yol boyunca dağların içerisine oyulmuş raylı sistem tünellerini görebiliyorsunuz. eğer paranız ve vaktiniz varsa sırf bu tünelleri gezmek için bu tarafa gelebilirsiniz. ayrıca kış aylarında yolda kalmak artık olağan bir durum (yanlış hatırlamıyorsam sırf macera olsun diye kısın gelenler var). öyle ki 2013 yılında binlerce insan aynı anda yolda mahsur kalmış.

    şimdilik bu kadar, gidiniz geziniz efenim...
hesabın var mı? giriş yap