936 entry daha
  • bazıları, "filmde inanılmaz fazla detay ve göndermeler var. amerikan tarihini de bilmek gerekiyor" gibi şeyler karalamış. izleyecek olanlara söyleyeyim: filmde öyle inanılmaz fazla detay ve göndermeler yok. amerikan tarihini de öyle çok bilmek gerekmiyor. gerekenler:
    - sharon tate ve charles manson hakkında bilgi.
    - bu tatlı kadın ile bu manyağın hayatlarının nasıl olup da kesiştiği hakkında bilgi.
    - 1960'lardaki cinsel devrim ve hippi hareketi hakkında bilgi.
    hatta spoylere geçmeden ben kendi yazdıklarımdan önereceğim.
    (bkz: 10050 cielo drive/@saladze)
    (bkz: chaos/@saladze)

    --- spoiler ---

    mesela bilen için filmin daha başlarında leo ve brad'in eve giderken döndükleri sokakta gösterilen "cielo dr." sokak tabelası bile tüyleri ürpertici. şöyle düşünün, 1993 yılında gecen bir film izliyorsunuz ve filmdeki araba uğur mumcu'nun katledildiği karlı sokak'a dönüyor. gibi...
    işte bu amerikan izleyicisinin suratına daha filmin başında şamarı basıyor. ama amerikalı olmanıza da gerek yok şamarı hissetmek için. dediğim gibi olayları iyi bilince büyük heyecan ve merak sarıyor birden. sıradan bir eve dönüş yolu bizi dünyanın en sansasyonel cinayetlerinin işlendiği noktaya götürüyor. tarantino sokağı da neredeyse birebir yapmış. hafif yokuşlu ve eğimli viraj ile yapılmış girişi birebir benziyor.

    daha sonra brad'in arabaya almak üzere olduğu otostopçu kızımız dünyanın gelmiş geçmiş en meşhur suçlusunun yerleşkesinde kaldığını söyler. spahn ranch. o sahne de aslında o sokak tabelasının göründüğü sahne kadar şok edicidir. çünkü spahn ranch'in cinayetlerle ilgili yapılan haberlerde manson ailesinin kaldığı yer olarak defalarca ismi geçiyor. amerikalı orayı biliyor ama hiç gitmedi. o pislikler orada neler yapıyordu hiç görmedi. işte brad hadi bir bakalım şuraya diyerek bizi tura çıkarıyor.

    biraz inglorious bastards, biraz pulp fiction. geçmişte yaşanmış şeytani/travmatik/sansasyonel bir hadiseyi al ve ona mutlu son ekle. bunu yaparken de biraz pulp fiction gibi kesişen farklı hikayeler yarat.
    tarantino doğurmasına çok kısa bir süre kalmışken defalarca bıçaklanarak öldürülen sharon tate'in ülkede ve dünyada yarattığı ve hiç iyileşmeyen travmaya bir el atıyor ve herkesin içindeki o öfke yangınına, intikam ateşine biraz su döküyor. bu da ancak öldürmeye gelen arkadaşların hunharca katledilmesi ile olabilirdi. tarantino inglorious bastards'da nazileri yakarken bu kez susan atkins'i yakıyor. hatta doyamamış olacak ki bu filmde biraz daha nazi yakıyor :)

    yine de pulp fiction'daki gibi muhteşem bir senaryonun yanına yaklaşamadığını söylemek lazım. bu da böyle bir film ama konuyu bu yaptığında ne kadarını değiştirebilirsin? bence adam bu konudan yapabileceği en iyi filmi yapmış. bir de klasik uzun tarantino diyalogları hiç yoktu. tarantino izlerken bunun eksikliği hissediliyor.

    --- spoiler ---
901 entry daha
hesabın var mı? giriş yap