25 entry daha
  • izlerken aklima gelmeyen fakat sonra imdb forumlarinda twist'leri oldugunu okuyunca sasirdigim ciddi güzel ingiliz yapimi gerilim filmi. (korkmadım gerildim) twist fikirlerinin bazilari cok sacma bazilari daha makul. filmi izleyenler icin bunlara deginecek olursak ;

    --> spoiler <--

    -sarah kazada öldü, ondan sonra yasanan hersey hayal ürünü.

    -sarah kazadan sonra hastanede öldü, ardindan yasananlar hayal ürünü. (hastanede isiklarin sönmesi sahnesine istinaden)

    -magaraya indiler, sarah delirdi, arkadaslarini öldürdü (aslinda yaratiklar yok)

    -magaradan kacmaya calisirken kafasini yere vurup bilincini kaybettiginde disari ciktigini gördü fakat kendine geldiginde hala icerde oldugunu anlayip cildirarak orada kizinin hayaliyle kaldi. (sarah the crawler slayer - delikte sikisip kaldi diye aglayan sarah'nin muhtesem evrimi)

    -sonunda aslinda magaradan kacti fakat yanindan gecen kamyon ona ailesinin öldügü kazayi hatirlatinca zaten cildirmanin sinirlarinda olan sarah tamamen aklini kaybetti. arabada gördügü juno'nun hayaleti halüsinasyon ve en sonda kendini gene magarada gördügü sahne bir metafor - zihninde hala magarada. (ve fakat aslinda o kamyonun izleyicinin dikkatini dagitip, arka koltuktan bir yaratik cikmasini beklerken, yan koltukta beliren juno ile son korkutusu tamamladigina inananlar da var. neticede bu film horror, thriller ve hatta biraz da gore diye geciyor ve yönetmen filmin basindan itibaren kaza olsun, camdan giren mizraklar olsun, aniden ordan burdan ziplayan kadinlar olsun, yaratiga dönüsen kücük kiz olsun, asil korku temasi olan yaratiklara gelene kadar bir cok firsatla izleyiciyi korkutmayi amaclamis.)

    -filmi kendilerine ceken feministler bile var. bu fikre göre filmin basinda sarah'nin kocasiyla birlikte "erkeklik" ölüyor ve yaratiklara kadar bir daha erkek görmüyoruz. bu asamada insanlik seviyesi de göze carpiyor, öne cikan fikir: erkekler yaratiktir ! (ama bu fikri savunanlarin disi yaratigi nasil acikladigini merak ediyorum)

    cok güldügüm bir fikri de eklemeden edemiyorum; sarah magaradan kaciyor, bir süre sonra insan görünümlü fakat yaratik ruhlu bir cocuk dünyaya getiriyor, yillar gecince bu cocuk büyüyüp amerika baskani oluyor. bu fikre cevap olarak "bu gercekte de zaten olmadi mi?" demisler *

    bir de sarah'nin bayildigi anlarda kizinin hayaletiyle birlikte gördügü pastadaki mum sayisinin magaradaki karakterleri temsil ettigini söyleyenler var. (yaratiklari degil kadinlari)

    ben optimist bir insan olarak her ne kadar kactigi fikrine inanmak istesem de, bayilip rüyasinda kactigini gördügü fakat aslinda orda oldugu son daha mantikli geliyor.
    zaten filmin adinin (bu arada disent diye okunuyor, benim gibi bilmeyenlere duyrulur) cöküs, inmek vs anlamlarina gelmesi magaradan asagiya inmek degil de zihnen cökmek anlaminda kullanildigi söyleniyor.
    aslinda isin garibi herhangi bir korku filmi sayilabilecek bir filmin böyle twistlerle dolu lynch'msi bir film edasiyla ele alinmasi. cünkü twistler olacagina dair de nerdeyse hic bir isaret yok. her filmi böyle kusku icinde izlersek isimiz var canim..
    fakat kisisel fikrime gelecek olursak, the descent'ten kisa bir süre önce the cave'i izlemis biri olarak iki filmi konular itibariyle (1) magaraya inen maceraci grup. 2) o grubun magaradan cikamamasi 3) magaradaki yirtici yaratiklar) karsilastirmamam mümkün degil. fakat aslinda karsilastirma yapmak the descent'e bir hakaret olur. o derece büyük bir ucurum var bence filmler arasinda.
93 entry daha
hesabın var mı? giriş yap