2 entry daha
  • bir alev gördümü etrafında dönen pervane böcekleri tasavvufta, aşığın sevdiğinin etrafında yana yana dönmesi bir de allah aşkı ile özdeşleştirilir.

    fakat bilimsel araştırmalar gösteriyorki bu durum aslında bambaşka bir sebeptenmiş. gece uçan sinekler ve böcekler karanlıkta gideceği yönü bulabilmek için ay ışığıyla belli bir açı yaparak uçar ve böylece yolunu bulurmuş.

    bu uçan böcekler etrafında aydan daha parlak bir ışık hüzmesi gördüğü zaman ayı referans almayı bırakıp aydan daha parlak görünen ışık kaynağıyla belli bir açı yaparak uçmaya başlarlar. bu ışık kaynağıda yakında olduğu için yaptıkları açı sebebiyle ateşin etrafında dönmeye başlarlar. giderek daralan açı, sonunda ateşe düşmelerine sebep olur.

    tasavvuftaki yorumu ile bilimsel yorumu farklı diye bu durumdan bir ders çıkaramayacak değiliz.

    insanda tıpkı pervane böcekleri gibi bazı hakikatlere dayanarak hayatına yön verir. ne zaman ki dosdoğru yolunda yürürken sağda solda göz kamaştıran parlak, ilginç, süslü bir şey görürde dikkati dağılırsa kendine hakim olamayıp ışıldayan şeylerin cazibesine kapılıp yoldan çıkabilir. pervane gibi etrafında döndüğü ateşin içine düşer perişan olur.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap