17 entry daha
  • iki sezondur almanya liginin oynadigi bütün maclari konferans seklide seyretmis bir futbolsever olarak belirtmek isterim ki; almanya liginin en önemli golcüsüdür. herseyden önce istikrar abidesidir. profosyonel olduktan sonra ilk golunu attigi werder bremen'e ailton sonrasi transfer olmus ve hic kimse bir daha ailton'un adini anmamistir. ki o zamanin ailton'u bremen'i sampiyon yapmis, gol krali olmus bir isimdir. üstelik bremen klubü ailton'un istedigi parayi -alamadigi icin schalke'nin yolunu tutmustur- klose'ye verirken ciddi bir risk almistir seni sampiyon yapmis gol kralini gönderirken pek coklarinin elestirdigi klose'yi takimin basina getirmek gibi.. biz hikayeye bastan baslayalim.

    09.06.1978 polonya dogumludur. genetik olarak son derece uygun ortamda dünyaya gelmis. babasi profosyonel ve iyi futbolcu, annesi milli hentbolcu. önce fransaya 9 yasinda da almanya'ya göc etmis aile. babasi fransa'nin auxerre takiminda oynamis ünlü bir futbolcu olan josef klose olmasina ragmen, kendisi futbola cok gec baslamis ve kaderini degistiren adam da su an yunanistan milli takiminin da basinda bulunan almanyanin en iyi teknik direktörleri arasinda gösterilen otto rehagel'dir. düsünün ki, bugün dünya kupasinda gol kralliginin en buyuk adaylarindan ve alman milli takiminin ballack ile beraber en önemli oyuncusu olan klose, 22 yasina kadar kaiserslautern'in amatör takiminda oynuyordu. o günlerde olaf marschall formasiyla a takimini seyrederken rehagel ile bizzat gidip konusup bir kere dahi olsa a takimi ile antrenmana cikma izni istemis ve bu sekilde baslamistir yükselisi.. rehagel'in büyük katkisi ile kaiserslautern a takimina dahil olan klose'nin gösterdigi performans sonrasi dogdugu ve yasadigi ülkelerinin teknik direktörlerinden "milli takim" cagrisi aldi. bir yandan rudi voller, diger yandan o dönemin polonya teknik direktörü jerzy engel kloseyi kadrosuna katmak icin caba gösterdi. sonunda karari almanya milli takiminda oynamak oldu ve 2002 dünya kupasina alman milli takimiyla boy gösterdi. suudi arabistan'a attigi üc kafa golü ile dünya futbol arenasinda yerini aldi. zira ismi artik tarihe gecmisti.. attigi bes kafa golü sonrasi-ronaldo'nun arkasindan gol kralliginda ikinci olurken, juventus ona 15 milyon dolar gibi bir fiyat biciyordu.

    bir sekilde kaiserslautern ile yollarini ayirmayan klose, özellikle yerden etkisiz, kafa topu disinda oyuna katkisi yok gibi elestirilerin oldugu sirada basta belirttigimiz üz're sampiyon bremen'e bes milyon dolar bonservis karsiligi gol krali ailton'un yerine transfer edildi. iki yildir bremen'in en etkili oyuncusu ve alman milli takiminin tartismasiz bana göre en degerli oyuncusudur.

    2002 dünya kupasinda filelere gönderdigi bes kafa golü, ayni zamanda bir wm rekorudur. yalniz o bu rekora inat bir daha alman milli takim formasiyla kafa golu atmayacaktir. "yerden etkisiz" diyenlere inat, takimin en cok penalti yaptiran futbolcusu ve asist krali olacaktir. istatistik ise soyle diyor; su entry'i yazdigim ana kadar bu sene icerisinde alman ligi, alman kupasi, sampiyonlar ligi, dünya kupasi dahil bütün maclarda soyle bir ortalamasi vardir; toplam 52 macta biri penaltidan olmak üzere 39 gol 22 asist ile oynamistir. her 109 daikada bir gol atmis.

    her zaman herseye kosullardan dolayi hep gec baslamis. fransa'dan almanyaya gelisi sonrasi dil bilmedigi icin dördüncü siniftan ikinci sinifa gecmek zorunda kalmasi, owen'larin rooney'lerin aksine 22 yasina kadar degil mili takim a takimin dahi yüzünü görememesi.. ama gelin görün ki dünya kupasi tarihinin en golcüleri arasindan 9 golle simdiden yerini almistir. ola ki almanya finale cikar, miroslav klose de 14 gollü gerd müllerin, ronaldo'nun dünya kupalarinda toplamda en cok gol atan futbolcu rekoruna ortak olacaktir.

    futbolu, takima katkisi ise soyledir;

    klose, ceza alani icerisinde kendisine gelen topu en iyi ve etkili sekilde degerlendirir. topla bulsutugu anda adam eksiltme, topu o sikisiklikta ve kalabalikta en iyi yere gönderme, son vurus, kafa toplarindaki hakimiyet ve sessizligi/mütevaziligi/örnek davranislari ile her yönden bir takime maksimum fayda verir. fair play demis iken; (bkz: #7549713) o sadece bir son vurus ustasidir/belescidir gibi fikri olanlar klose'yi bir ya da iki kez izlemistir yasami boyunca. zira o gole giden yolda takimin en önemli adimidir. bu yüzden sadece gol krali olmadi, ayni zamanda asist kralidir da. topsuz degil topla cok iyidir.belesci degil, akillidir ve topu sever.

    son ve ek olarak dünya karmasini aktaralim klose'nin. 4-3-3 oynatiyor.

    kalede: buffon.
    defans dörtlüsü: roberto carlos, nesta,thuram,salgado
    orta üclü: ronaldinho, zidane,nedved
    ileri üclü;ronaldo, van nistelroj,ljunberg.
371 entry daha
hesabın var mı? giriş yap