15699 entry daha
  • 4 kasım 1937

    “modern romulus”

    amerika’daki mark twain cemiyeti, 4 kasım 1937 tarihinde atatürk’ü fahri üye kabul ederek, kendisine bir madalya armağan etti. madalyanın üzerinde, “kemal atatürk, modern romulus” yazılıydı.* madalyanın beraberindeki mektupta ise şu not vardı:

    sayın cumhurbaşkanı,

    sizin de kabul ettiğiniz bu madalyayı, mark twain’in büyük anısına size takdim ediyoruz. eğer mark twain yaşıyor olsaydı, türk halkına başka hiç kimsenin gülmeyi ve hayattan zevk almayı sizden daha iyi öğretemeyeceğini düşünürdü.

    bundan yıllar sonra, 1953’te, mark twain cemiyeti’nin onursal üyelik verdiği ikinci türk, modern edebiyata yaptığı katkılardan ötürü sait faik abasıyanık oldu. sait faik, onursal üye seçilmesi üzerine kendisiyle bir röportaj yapan yaşar kemal’e, bunun kendisi için anlamını şöyle tarif ediyordu:

    bana, mark twain cemiyeti fahri üyeliği verildi, dünya edebiyatına ettiğim hizmetten ötürü. birçokları gibi ben de şaşırdım. benden önce, bu cemiyetin ilk üyesi atatürk’müş. beni sevindiren de bu işte. atatürk’ten sonra benim üye olmam, benim için ne büyük bir şereftir. bir milletin yetiştirdiği en büyük çocuğu ile, o milletin kendi halinde bir küçük hikâyecisinin amerika’daki bir cemiyette buluşmaları, küçük hikâyeci için ne bulunmaz şerefli bir fırsattır!

    * romulus: roma’yı kurup adını verdiğine inanılan efsanevi kahraman.
13881 entry daha
hesabın var mı? giriş yap