101 entry daha
  • okumayan, araştırmayan, olayları işine geldiği gibi yorumlayan bir kesimin popülist söylemle olayı çarpıtmasıdır.
    yasada kadının beyanı değil mağdurun beyanı hükmü vardır, tacize uğrayan çocuklar bu kapsamdadır. cinsel suçlarda bazı durumlarda delil bulmak zordur, yasa bunun önune geçmek amacıyla inşa edilmiştir. şöyleki; ıssız bir parkta cinsel saldırıya uğradınız ya da bir çocuk evde tacize uğradı; burada beyan önemli elbet. ancak mahkeme aşağıdaki maddelerde belirtilen esas alma durumlarını gözetmek zorunda. yani öyle her 'aa bu beni taciz etti' diyeni içeri atıyorlar gibi bir durum yok ki delile rağmen aksi yönde yüzlerce örnek mevcut; vapurdaki tacizci örneği gibi.
    her yasayı kötüye kullananlar vardır, bu yasanın gerekliliğini ortadan kaldırmaz. o örnekte mahkemenin aşağıdaki hususlarda eksik araştırma yaptığını gösterir.
    "1. mağdur beyanı hayatın olağan akışına aykırı olmamalıdır.

    2. mağdur beyanları tüm aşamalarda samimiyetinden şüpheye düşülecek bir tutarsızlık görülmeyen iddiaları içermeli, beyanların birbiriyle tutarlı olmalı, ayrıntılı ve istikrarlı olmalıdır.

    3. mağdur ile sanık arasında iftira atmayı gerektirecek bir husumet bulunmamalıdır.

    4. mağdur beyanlarının güvenilirliğini sarsacak herhangi bir veri elde edilmemeli.

    5. mağdur yaşadığı olayı hemen akabinde tanıklara anlatmalı, mağdur anlatımları bu konuya ilişkin tanık beyanları ile doğrulanmalıdır. olay anı ve sonrası mağdur, yaşadıklarını tanıklar ile paylaşmalı ve mağdur beyanları tanık anlatımları ve varsa doktor raporları ile doğrulanmalıdır.

    6. mağdurun iddiaları, kendi onur ve namusunu ilgilendiren bir konu olduğu için bu şekilde bir beyanda bulunmasını gerektirecek başka nedenlerin bulunmaması gerekir."
    kaynak
54 entry daha
hesabın var mı? giriş yap