2242 entry daha
  • gelin size bu gün bu sitede ne dümen döndüğünü uzun uzun anlatayım.

    n11 sanıyorum 2-3 yıl önce ciddi bir kampanya yaptı. %20 ler civarında kupon dağıttı ama neredeyse önüne gelene dağıttı. dağıtmak için uğraştı. insanlar alışveriş yaptı doya doya. çok ciddi cirolara ulaştı. her yerde haber oldu yaptığı ciro. o gün muhtemelen maddi zarara uğradı ama o gün yaptığı reklamın meyvesini uzun süre yemiştir. totalde yine kar etmiştir yani ama reklamın mantığı da budur zaten. reklama para harcarsın, sonuçta tanıtım yaparsın. kendine, ürününe, yaptığın şeye de güveniyorsan geri dönüşlerden para kazanırsın.

    n11 bu durumu şöyle anladı; "seneye ben bu işi fırsata çevireyim!" ve geçen yıla geldik. geçen yıl atamıza hakaret anlamına gelebilecek bir fiyaskoya imza attı. rezil oldu. insanlar uygulamaları sildi(haklı olarak). gün içinde kampanyayı sonlandırdı diye hatırlıyorum.

    ve teknik olarak aynını yaptığı bu yıla gelelim. n11 satıcılardan çeşitili oranlarda komisyon alıyor malum. bu komisyon kategoriye göre %25 leri buluyor. bu yıl dedi ki "şu şu fiyatlara reklam puanı satın alacaksınız(normalde reklamı çok az kişi alır) öyle olursa seçeceğiniz üç(reklama göre biraz daha fazla) ürünü 11.11 logosuyla yayınlayacağız". tabi geçen yılki fiyaskoyu da bilen satıcılar reklam falan almadı. öyle olunca bir süre önce satıcılara bir mail daha geldi. "n11 de reklam puanı almayanlar(en düşük paket 500 tl) o gün yapacakları satışlardan ekstra komisyon ödeyecek..." %8 lere varan, ortalama %5 civarında komisyon. satıcılar açısından durum şuydu(bir kaçıyla görüştüm işim gereği), o gün reklam alsa, boşa birsürü para veriyor, n11'in saçmalama ihtimali yüksek, yeni bir fiyasko kapıda, ayrıca hiç bir şey olmasa site çöküyor! reklam almasa, o gün ekstra komisyon ödeyecek, olur ya satış çok olursa belki zarar da edecek, zarar etmemek için fiyat yükseltse, müşteri razı değil. site içinde fiyat takibi de var, insanlar aptal değil. bir de son on gün fiyat kilitlendi. artırım yapamıyosunuz. 10 gün önceden fiyat yükseleteceksiniz ki bu on günlük satışınızı da etkiler. bir de insanların özgürlüğüne müdahale bu yahu, istemiyor fiyat yükseltmek şu ekonomik durumda. normal satışını yapmak istiyor. indirim yapacaksan, reklam yapacaksan kendi bütçenden yapsana? onca komisyon alıyorsun! ürünü kapatsa müşterisine çok ayıp. müşterisi kaç gün önceden ürünü sepete atmış, elindeki çeki kullanıp indirimli alacak ama o gün bakıyor ürün kapalı!

    özetle satıcılar "lanet olsun" diyerek bu mecbur tutulan reklam paketlerini aldı. çok ürünü öne çıkarmak isteyenler çok yüksek rakamlar ödediler. bu arada orada gördüğünüz 11.11 logolu ürünler indirimli v.s. değil. satıcısı reklam puanı satın almış, ürünü öne çıkıyor. diğerleri listelerde dipte, ulaşamazsınız. peki bir indirim söz konusu mu? hayır! n11'in böyle bir talebi asla olmadı. hatta 10 gün önce istersen fiyatı beş katına katla. gerçekten bunu sorgulayan bir sistem yok. yüksek reklam puanı alırsan hiç problem değil, ürünün ilk sırada sergilenir 11.11 logosuyla. müşterinin gözüne indirimli bir ürün gibi sokulur.

    şu durumda doğru düzgün siteye bile girilemiyor. çakal esnaf mantığındaki n11, bu işten en memnun olanı emin olun. o bu günün karını 2-3 haftada reklam puanını mecbur satarak yaptı. müşteri memnun değil, çünkü hem siteye doğru düzgün giremiyor, hem de elinde eskisi gibi çek yok. sanıyorum elinizdeki çekler %10 civarına tekabül ediyordur. satıcı memnun değil, hem doğru düzgün satış yok hem değmeyecek kadar reklam puanı aldı. müşterisini de tatmin edemedi. n11 memnun. inanın site geceye kadar açılmasa da umurlarında değil. bir tane ürün satılmasa da umurlarında değil. zaten reklam puanı sattılar milyonlarca liralık. ikincisi ekstradan satış olursa, verdiği kuponun miktarı kendi aldığı komisyondan bile az. zararda değil yani yine. eğer puan almayan biri satış yaparsa, onun da cezası hazır, bu güne özel ekstra komisyon! hani şu an saydırıyorsunuz ya, eminim oturdukları yerden gülerek izliyorlardır olanı biteni.

    peki benim şikayet ettiğim şey ne? yahu şu ülkede üretmenin, satmanın, esnaflığın, ticaretin mantığını anlamış, içselleştirmiş kurumlar, şirketler türemeyecek mi! en büyüğü bile mi çakal esnaf olur!

    hepimiz çarkın bir parçasıyız. ürettiğimiz hizmet veya ürünle diğerlerine hizmet ediyoruz. bu açıdan bakmazsak memnuniyet asla sağlayamayız. n11 bir satıcı portalı. oradaki her satıcının bu mantığı kavramış olup optimum hizmeti vermesi lazım. n11'in de bu durumu kavrayıp, alıcı ve satıcı arasında doğru düzgün köprü vazifesi olması lazım. daha önce de söylemiştim. kötü niyetli bir alıcıysanız, n11'de yapmayacağınız şey yok. kötü niyetli bir satıcıysanız yine öyle. n11 her türlü satışta aradan çekilir. "benim mecram üzerinden yapılıyor bu satış, bir şeylere müdahale edeyim" demez asla. amazon.com'dan aldığınız her şeyin amazon arkasında durur. koşulsuz müşteri memnuniyeti için çabalar. n11'de bir sorun yaşayın bakalım alışverişinizde, dolandırılın! her gün burada başlık açılıyor. müşterisini tehdit eden mi istersiniz, farklı ürün gönderip dolandıranı mı. n11'e ulaşmak zordur ama, deyin ki ulaştınız, size mahkemenin yolunu tarif eder! satıcıysanız, problem yaşadınız sistem veya müşteri tarından haksızlığa uğradınız. aradan çekilir n11 yine. der ki yasal olarak elinden geleni yap. haklarını kullan. en ufak bir inisiyatif asla kullanmaz. yani mahallebakkali.com diye bir site olsa, onun üzerinden alsanız satsanız, mahallebakkali da sahtekar olup paranızı alıp kaçmasa ama hiç ama hiç bir şeye karışmasa, bir sorun olduğunda alıcı satıcı başbaşa kalıyor olsa, inanın şu an n11 ile bire bir aynı. siz bakıyorsunuz, arkasında x grubu var deyip giriyorsunuz. x grubunun hiç bir şekilde umurunda değilsiniz. x grubu totale bakıyor. sizden alır, olmazsa satıcıdan alır...

    özetle almayın kardeşim. çekinizi de çöpe atın. almayın. aynı satıcıların başka mecralarından alın o ürüne mecbursanız. bu arada başka portalların çok iyi olduğunu falan iddia etmiyorum ama çakallık yapana cezasını verin. satıcılar da diğer portallara kaysın. ki zaten çoğunun mecbur hepsinde mağazası var. burası da gömülüp gitsin. böyle çakallıklara prim vermeyin. bırakın ne halleri varsa görsün. gelecek sene ki doğum günlerini kendi kendilerine kutlasınlar. ha bu arada, 11.11, n11'in doğum günüdür. pastasını millete zorla aldırdığı doğum günü...
1644 entry daha
hesabın var mı? giriş yap