114 entry daha
  • şu sözlüktekiler bir anlayamadı gitti. tdk'nin (evet nin, "i" ile) görevi kelimelere anlam yazmak değil, kelimelerin mevcut anlamlarını derlemek. toplum kadına kirli demezse tdk de sözlüğe bunu yazmaz. rezalet olan tdk'nin bunu yazması değil yazmamasıdır zira böyle bir durumda görevini yapmamış ya da eksik yapmış oluyor. türkçe sözlük sadece "bu kelimenin anlamı neymiş merak ettim" diye kullanılan ilkokul kırtasiye malzemesi değil.

    sözlükte bu tür kelimelerden memnun değilseniz toplumun kelimeye bu anlamları yüklemesinin önüne geçmek için uğraşın, tdk'nin görevini yapmasını engellemek için değil. ortada bir rezalet olduğu doğru ancak tdk bu rezaletin bir tarafı değil.

    edit: yukarıda sığırın biri de yüz kişi toplanıp size ibne diyelim onu da eklesinler o zaman demiş. ilkokul da mı okumadın? dil canlı bir varlıktır ve sürekli gelişimini sürdürür. yüz kişi on sene kullandı diye "ibne" kelimesi anlam genişlemesine uğramaz ama senin gibilere toplumun geneli tarafından yüzlerce yıldır "sığır" dendiği için sözlükte sığır kelimesini ararsan o anlamını da görebilirsin.

    bak ne diyor sığırın ikinci anlamına: (isim) (hakaret yollu) anlayışsız, kaba saba kimse.

    edit 2: tdk bunu sözlükten kaldırırsa unutulmasına yardımcı olmaz mı? hayır olmaz. bu kelimeyi bu anlamıyla kullananlar bunu sözlükten öğrenmedi, sözlüğe bakıp da böyle bir anlam öğrenecek eğitim seviyesindeki bir insan zaten böyle bir kullanıma yönelmez. çocuklar içinse özel basılan sadeleştirilmiş sözlükler var. sözlükten bu anlamı kaldırdığınızda akademik olarak faydalanması gereken birine engel olma ihtimaliniz doğar. sözlükler akademik araştırmalardır, toplumu eğitmek amacıyla hazırlanmaz.

    edit 3: başlığı taşımışlar ama yine yanlış taşımışlar tdk'da değil, tdk'de. hayır, ne kadar zor olabilir ki kısaltmalara gelen ekin yazımını kavramak? ilkokul 4. sınıf konusu.
60 entry daha
hesabın var mı? giriş yap