975 entry daha
  • dogu kiyilari, ulusal afet olceginde, tarihi bir felaketle bogusmaktadir.

    misal olsun, gectigimiz ocak ayindan beri amazon ormanlari'ni cayir cayir yakan, onune cikan agaci, otlari, cicekleri, hayvanlari, baliklari, surungeni kapkara kule ve dumana donusturen o korkunc yanginda 900 bin hektarin biraz uzerinde arazi yok olmustu.
    (brezilya'nin basindaki liberal piyasalar destekli diktator bozuntusu ise (bkz: amazon ormanlarını leonardo dicaprio yaktı) diye ufurduydu)

    avustralya'da ise gun gectikce daha da fecilesen manzara an itibariyle sidney civarinda (bkz: nsw) 2 milyon hektarin uzerindeki bir bolgenin canina kast etti bile.
    gozunuzde canlandirabilmeniz icin, iki milyon sekiz yuz bin futbol sahasi buyuklugunde, yahut tum kadikoy'un boydan boya 800 kati buyuklugunde bir alan yandi, yaniyor, yanacak.
    resim 1
    resim 2
    resim 3
    resim 4
    resim 5
    resim 6
    resim 6
    resim 7
    resim 8
    resim 9
    resim 10
    resim 11
    resim 12
    resim 13
    resim 14
    resim 15
    resim 16
    resim 17

    yanginin kozunden konusalim: sidney civarinda durum oyle feci ki, bazi semtlerde insanlarin tepesine kuller yagiyor. opera binasinin, liman koprusunun onunde bile gunesi, bulutlari goremiyorlar. havayi solumak, paket paket sigara icmek gibi. anneler sosyal medyada bebelerini nasil koruyabileceklerini, ne yapabilecelerini soruyor kaygiyla.

    ote yandan, vakalari carpitarak yansitmada, rızanın imalatında filan ustadligi arsa ulasmis ana-akim medya sakin, sessiz. nefes alinamayan mahallelerde bile kirmizi alarm filan yok, okullar tatil degil. bunu sorgulayan yayinlar da goremiyoruz. dumanin, kullerin insanlarin uzerindeki etkileri ne olacak, yazilip cizilmiyor. samoa'daki kizamik salginini daha cok konusuyorlar medya perdesinde.

    "liberal" hukumet ise secim zaferinin sefasini suruyor daha. secim sonrasi guc gosterileri sirasinda, abc televizyon kanalinin merkezini, muhabirlerin evlerini polislere bastirmislardi. simdi de medevac diye rezil bir yasa cikartip, pasifikteki toplama kamplarina tiktiklari multecilerin (kadinlar, bebeler birlikte) saglik durumlari agirlasir, olumun esigine filan gelirlerse dahi avustralya'ya getirilip tedavi edilmelerini engellediler.
    (bu yasayi cikarip, irkci cenahin alkislarini toplamak adina, yine tazmanya'nin namli irkcilarindan jacqui lambi'yle el ele verdiler. bu da yeni zelanda'daki katliamdan ders mers almadiklarini yine gozumuze soktu.)

    butun bunlar olup biterken, "liberal" basbakan kasila kasila "kalkinmamiz icin, ekonomik istikrar icin ne gerekiyorsa yapiyoruz. bos laf uretmiyoruz, havanda su dovmuyoruz" filan diye trump pozlari kesmisti. ulkenin basindaki felaket icin, tepemize yagan kuller icin, genzimizi dolduran kara isli duman icin, summe hasa "kuresel isinma" filan gibi laflari agzina alana bizdeki reyiz gibi "hangi gaste?" diye sorup pis pis bakacak, kolluklarinin kulagina fisir fisir talimat gececek heralde yakinda.
861 entry daha
hesabın var mı? giriş yap