23 entry daha
  • büyük bir dönüşüm yaşayan otomotiv sektöründe yeni bir umut. içten yanmalı motorlar rafa kalkıyor, güç aktarma organları dönüşüyor, bilim kurgu tadında kullanıcı deneyimleri sunabilen sistemler markette yerini almaya başlıyor. oyun değişiyor ve yeni bir oyuncu için hiç de fena bir zaman değil.

    mevcut durumda pazar büyüklükleri kabaca şu şekilde;
    asya: 6x
    amerika: 4x
    avrupa: 2x

    amerika için -oradaki kanunlar sebebiyle- işimiz zor.
    asya için maalesef çinlilere bulaşmak durumundayız.
    avrupa fena bir başlangıç olmaz kanaatindeyim.

    öte yandan;

    porter'ın 5 güç modelini kısaca (biraz da lakayıt bir tavırla) irdeleyecek olursak;
    1. sektördeki rekabet: ben hala (rekabetin kanlı olmasına rağmen) e-mobility nin mavi bir okyanus olduğunu düşünüyorum. çünkü artık dünya algoritmik işlerden daha çok yaratıcılık gerektiren işlerin önem kazandığı bir hal aldı. türkiye çok ucuza -dünya ile kıyaslandığında ucuz- yaratıcılığı bulabileceğiniz bir ülke.
    2.sektöre yeni girecek şirketlerin karşılaşabilecekleri engeller, tehlikeler: say say bitmez ama unutulmaması gerekir ki ampül mumun sürekli iyileştirilmesiyle icat edilmemiştir. türkiye için neden oyunu değiştirecek bir hamle olmasın? varsın biraz da kervan yolda düzülsün.
    3. tedarikçilerin pazara olan hakimiyeti: ben biliyorum (inanıyorum diyelim). tedarikçiler çok güçlü.
    4. ikame ürün tehditi: elektrikli otomobil marketi için bu tehdit hep olacak ve artacak ama fiyat/performans ile bunun üstesinden gelebiliriz. yeterr ki markette ürünümüz bulunabilsin.
    5-alıcıların pazardaki güçleri: valla insanlar son 2 yıldır araba almıyor. çin'de bile neredeyse 30 yıldan sonra ilk kez otomotiv satışlarında düşüş yaşandı. belli ki bir şey bekliyor beşer. parası hazır. o şey bu şey neden olmasın?

    bence bu işin satışı pazarlaması finansı çok zor ama öte yandan bizi asıl bekleyen tehlike düşük istihdam. bir dizel motorun belki de 3500 alt parçası varken, bir elektrikli motorda bu sayı 300 civarında. üzerine otomasyon, connectivity falan da eklenince kabaca eskiden 10 çalışanla yapabildiğimiz üretimi artık 1 çalışanla hatta yer yer çalışansız yapabilir konuma geliyoruz.
4492 entry daha
hesabın var mı? giriş yap