• 1. 1881 yılında doğmuştur. atatürk'le yaşıttır.

    2. atatürk harp okulunu bitirdiğinde enver bey çoktan kurmay yüzbaşı olmuştu.

    3. enveriye yazısını icâd ederek birinci dil devrimini gerçekleştirmiştir.

    4. enveriye şapkayı icâd ederek birinci şapka devrimini gerçekleştirmiştir.

    5. hanedan damadı olup eşinin başı açıktır.

    6. birinci doğu halkları kurultayında osmanlı'nın kaybettiği toprakların ulu önderi sıfatıyla konuşma yapmıştır. yoldaş sözcüğünü sol jargona katmış kişidir.

    7. kafkas islâm ordusunu kurup komutanlığını yapmıştır.

    8. izmir marşı aslen enver paşa'nın kurduğu kafkasya islam ordusuna yazılmıştır. ayrıca mebusan marşında da adı geçmektedir. buna ek olarak "hoş gelişler ola" aslen ismail enver paşa için bestelenmiş olup sonradan atatürk'e uyarlanmıştır.

    9. 32 yaşında genelkurmay başkanı olmuştur.

    10. kurtuluş savaşı'nın kimseye muhtaç kalmadan yürütülmesinin gizli mimarıdır. hem karakol ordusuna silahları gömme emrini vermiştir hem de ankara'ya ittihat ve terakki'nin bir kulüp binasını inşa ettirerek ankara'nın doğal bir karargah haline gelmesini sağlamıştır. birinci meclis binası ittihat ve terakki'nindir.
  • "11. cumhuriyeti kurmuştur" maddesini göremediğim gerçeklerdir. eksiklik var gibi, düzeltilsin.

    ittihat ve edit:

    başlığı da ittihatçılar basmış anasını satim. geri zekalılar sizi, başlığı açan adam samimi mi davranmış yoksa troll'lük mü peşinde siz daha bunu anlayamayacak kapasitedesiniz. hemen gelmişler enver paşa'yı savunmaya. enver paşa'ya hain diyen kim burada? başlığı açan, mustafa kemal atatürk ile anlamsız bir kıyasa sokmuş enver paşa'yı. bir de entry'lerin bilgi içerikli olmamasından dem vurmuşlar bu olanlara rağmen. başlık ne ki entry'ler ne olacak dangalaklar? enver paşa başlığı altında zaten enine boyuna konuşulmuş bir sürü bilgi var.

    cumhuriyet falan kurmamıştır diyenler var bir de. onlara yorumum dahi yok. yazık.
  • mustafa kemal paşa ile aralarındaki ilk sürtüşme , 31 mart ayaklanmasında kurmay başkanlığı görevini sürdüren mustafa kemal'den uygunsuz bir biçimde kurmay başkanlığı vazifesini alıp yerine kendisinin gecmesidir. araları bir daha da düzelmeyecektir.
  • damat olduğu için kolayca istediği mevkilere ulaşmış, buna rağmen her işin içine sıçmıştır.

    çaba göstererek, çalışarak bir yerlere gelen yetenek ve üstün zekâ sahibi atatürk'le karşılaştırılamaz bile.
  • yarbaylıktan sonra doğrudan generalliğe yükseltilmesi hangi askeri başarıdan dolayı olmuştur? padişah damadı olması dışında. tarihi küçük rötuşlarla değiştirdiğini sanan insanlar bilmeli ki, devlet adamlığı sadece iktidarda iken dimdik durduğu gibi yenilince bu ülkeden kaçmamaktır.
  • napolyon hayranidir. hatta hayranliktan ote kendisine rol model olarak napolyon’u almistir.
  • -abi enver övüyoruz, buyur gel hep beraber övelim.
    +sağol canım siz hiç bozmayın, yeni övdüm de geldim.
    -abi lütfen kırma bizi, gel övelim?
    +canım övdüm diyorum sana, ısrar etme!

    (bkz: talat paşa'ya teşekkür ediyoruz/@masif pasif bir obsesif kompulsif)

    "osmanlı'nın kaybettiği toprakların ulu önderi" hahahahah enver elde etmek üzereyken tanımlanan ünvanlar* kavramı oluştu böylece.

    edith: "başlıkta bilgi verilmiyö yeaa" diyenlerin de ne kadar bilgi verdiği ortada. talat paşa övülen tarafta verdik işte bilgiyi, daha ne verelim?
  • birinci dünya savaşı'nın en civcivli döneminde; bir yanda arap isyanı diğer yanda 4 koldan koca yarımadaya saldıran itilaf kuvvetleri ile onca yokluk içinde mücadele edilirken yani osmanlı'nın deyim yerindeyse arkasında ayı bağırırken, bölgedeki ordunun önemli sayıda topçu birliğini bakü muharebesi için çoktan kapanmış kafkas cephesine kaydırması.

    bize ait olmayan bakü'nün kurtarılmasından (!) 4 gün sonra nablus yenilgisi ile tüm arap yarımadasının yani vatan toprağının kaybı, akabinde mondros'a giden kaçınılmaz yola sebep olması.

    (bkz: bakü muharebesi)
    (bkz: nablus meydan savaşı)
  • bazı tarih bilmeyen nadanlar damat olup basamakları çıktı yazmış. bre bilmezler, enver bey kahramanlığı, demokrasi mücadelesini makedonya dağlarından başlattı. naciye hanımla genelkurmay başkanı olduktan sonra evlendi. zaten o tarihte meclisi de kurmustu, abdülhamit'i de devirmişti, babıali'yi de basmıştı. ülkedeki en kudretli kişi hâline gelmişti.
hesabın var mı? giriş yap