• ciddi ciddi konuşulmaya başlanan bir iddia.

    aydınlık gazetesi ekonomi yazarlarından mustafa pamukoğlu(ayrıca uzun süre cumhuriyette köşesi vardı) döviz mevduatı hesaplarının sabit kurdan tl'ye çevrileceğini düşünüyor.

    https://www.aydinlik.com.tr/…-yazilari-agustos-2018

    "dolar ne zaman yükselse cumhurbaşkanı, yastık altı ve bankadaki dövizlerinizi ve altınlarınızı bozdurun, diye halka çağrı yapıyor.

    100 günlük eylem planını açıklarken de aynı çağrıyı yaptı. ancak bu çağrıyı yaparken yıllık enflasyon rakamları da eyvah dedirtti. yıllık tüfe yüzde 15.85, yi-üfe ise yüzde 25 oldu. döviz artışları devam edeceğinden enflasyonun daha da yükseleceği kesin.

    doların yılbaşından bu yana yüzde 35 değer kazanması ve kazanmaya devam edeceğini gösteren birçok gelişmenin olduğu bir durumda vatandaşların dolarını bozdurmasını beklemek ve bu konuda yapılacak özverinin milli bir duruş olarak tanımlanması pek de gerçekçi değil.

    bir kere tasarruf ve yatırım (kötü gün dostu) olarak biriktirilen ve saklanan altın ve dövizi vatandaşın bozdurması için hayat pahalılığının sona ermesi, ekonomiye güvenin tam olması, başka tasarruf ve yatırım araçlarının ciddi seçenek olarak ortaya çıkması gerekir.

    varlık barışları ile kayıtdışı kaynakları ortaya çıkartamayan hükümet halkın duygularına hitap ederek altın ve dövizin ortaya çıkmasını sağlayacağını tahmin etmiyoruz."

    bu çağrının sonu

    cumhurbaşkanı ısrarla bu çağrıyı yaptığına göre dövize müdahalenin ön hazırlığının yapıldığını düşünmek gerek. “rica ettim yapmadınız. milli duruş ve direniş dedim beni dinlemediniz. ekonomimiz kuşatma altında dedim vatandaş olarak bu savaş kazanmalıyız, dedim; yine harekete geçmediniz” gerekçesi ile döviz mevduatlarının belli bir kurdan tl’ye çevrilmesi, döviz hareketlerine bir sınırlama getirilmesi, dolarla ilgili işlemlerde yeni düzenlemeler getirilmesi mümkün gözükmektedir.
  • doları bugün itibariyle bozdurup güvenceye aldığım için hiç de sikimde olmayan durum. ha bu hareket aynı zamanda ülkenin intiharı olur.
  • yerli ve milli türkiye için şart olduğunu düşünüyorum. yok öyle benim dövizim var havadan para kazanıyorum.

    ülke savaşta herkes biraz sorumluluk almalı. reis inşallah bu işi yapacak.
  • keşke olsa dediğim şey.
    bankada 400 dolarımla bu fedakarlığı yapmaya hazırım.
    yürüyedur reyiz, dik dur eğilme bu millet seninle.

    tamam üç-beş kuruş zarar ederim belki ama böyle bir şey olsarsa öncelikle ülkemin, uzun vadede de benim kazanacağım şeyler kat kat daha fazla olacaktır. hadi reyiz, yapıştır el koymayı.
  • ameriga bunu beğendi.turump disslike atıyor şuan.ümmeti yine hızına yetişemeyecek reisin.
  • sizlere ılık düşler dilerim. hayal işlerle vakit harcamayın , zaten sorun döviz mevduatları falan değil ve o kadar ahim şahım bir döviz mevduatı yok ülkede. mesele ülkeyi bu zamana kadar çılgın para harcamasini sağlayacak sıcak para musluklarının artik kapanması. dunya genelinde bizim gibi ülkeler için sıcak para bulmak artik zor isler. şimdi kendine bir çay koy olayın keyfine var. eqonomi çok iyi derken iyiydi kurnaz :)
  • gerçekleşemeyecek hadisedir. çok daha derinleşmesi lazım bu durumun ve kurun sabah uyandığımızda 10 tl falan olması lazım. çünkü bu durum bizim olmayan güven endeksimizi eksilere indirir.

    ancak sorun şu; halk buna inanıyor. döviz mevduatları azalırken tl cinsinden mevduat bu oranda atmıyor. en az 2 milyar dolarlık bir fark var arada. bu ne demek? piyasa inanılmaz gergin ve ekonomik olarak olumlu bir gelecek olacağına duyulan güven az. bu ne demek? krizin daha da derinleşmesi demek.

    hadise döviz mevduatlarına el koymak değil de, sabit kurdan tl'ye çevirmek şeklinde gerçekleşebilir. o daha olası bir hadise ve bence bu durumun sürdürülemezliğine bağlı. iç siyasal dengeler de bozulursa yapılabilir.
  • ısmarlama haberdir. böyle bir durumda esas deve olacak olan sizin benim gibi insanların bankadaki 3-5 binlik kefen parası değil yabancı yatırımcının parası, dövizle mal alan veya satan şirketlerin parasıdır. sonucunda hem dış ticaret yapan şirketler, hem dışarıdan hammade alan reel sektör hem de finans sektörü krize girer. ha ama böyle bir tehdidi duyup da dolar bozdurmaya kalkan ürkek halk piyasayı biraz rahatlatır. buralara geldiysek siz onu 70 sente muhtacız olarak da okuyabilirsiniz.
  • bazi gerizekali akil yoksunu tarafindan ara ara ortaya atilan deli sacmasi iddia. daha da gerizekali akil yoksunu yazarlar tarafindan surekli sozluge tasiniyor.

    bakin bu konular daha once tartisildi

    (bkz: hükümetin döviz hesaplarına el koyması)

    bunu ortaya atan insanın herhangi bir beyin taşıdığını zannetmiyorum.

    sanıyorlar ki bankalar o yatırdıkları parayı onlar için saklıyor. arkadaşım bankada öyle bir para yok o senin gördüğün rakamsal bir veriden ibaret neye el koyacak?
  • (bkz: bitcoin) sizi bu başlığa alalım
hesabın var mı? giriş yap