• ilkim öz'ün kitabı. kitabın adıyla konusunun tek alakası kitabın bir noktasında terapi gören danışanlardan birinin 'erkekler neden evlenir' sorusunu yöneltmesi. kitabın konusu altı erkeğin terapi öyküleri olduğundan oldukça ilgi çekici görünse de terapilerin içeriği ve kaleme alınışı insanda terapistlere karşı güvensizlik oluşturmanın yanı sıra oldukça şok edici. ilkim hanıma danışanları pek çok kez çok zeki olduğu gibi şeyler söylüyor, ilkim hanım da bunları kitapta yazıyor. dehşet verici altı terapiyi okuduktan sonra yazarımızın hayatına bir de bakıyoruz ki psikolojiyi yalnızca lisans düzeyinde okuduktan sonra klinik psikolog olarak çalışmaya başlamış, sonrasında da eğitimini almadığı belirli konularda iş hayatını sürdürmüş. bu durum da herşeyi açıklıyormuş.
  • kitaptan alıntılar:

    "herkesin depresyonunun bir adı vardır. o'nun depresyonunun adı da buydu: sıkıntı."

    "hayatı keyifle yaşamanın yolu cesaretten geçer. (...) büyüdükçe yüreğimizdeki cesareti kaybediyor ya da derinlere gömüyoruz. büyürken bizlere cesur değil de korkak olmamız öğretiliyor."

    "sevginin paylaşılmadığı (...) ekmek gibi, su gibi ortaya konmadığı ailelerde ne yetişkinler mutlu olur, çocuklar."

    hızla okunan, faydalı bir eser olan bu kitapla ilgili öneriler:

    1) kitabın pembe olmasının bir anlamı yok. hatta kitaptan faydalanması beklenen kitleyi kitaptan uzaklaştırıyor.

    2) kitabın adı, içeriği hakkında yanlış fikir veriyor. kitabın adı hedef kitleyi kitabı almaya yöneltmiyor. (tıpkı kapak rengi seçimi gibi).

    3) metinlerde zaman kipi uyumu önemlidir. di-li geçmiş zamandan di-li geçmiş zamanın rivayetine geçiş sadece daha önce olan olayları aktarmak için kullanılmalıdır. aynı sıra dahilinde olan olaylar aktarılırken diğer zaman kipine geçiş yapılmamalıdır.

    4) dil bilgisi kurallarına bu kitapta biraz daha dikkat edilebilir. mesela üç noktadan (...) sonra başlayan cümle büyük harfle başlar. veya "haksız mıyım" cümlesinin sonuna soru işareti (?) konur. son örnek olarak da mete bey, büyük harflerle yazılır ve mete bey'in gibi ekler ayrılır.

    5) bazı ifadeler anlatılmak isteneni daha iyi vermek için düzeltilebilir. mesela "bu kadar çok psikoterapiye ihtiyacı olan biri" yerine "psikoterapiye bu kadar çok ihtiyacı olan biri" denebilir.

    6) psikoterapiye direnen danışanların direnme diyalogları biraz kesilebilir. çok fazla yer kaplayıp okuyucuyu daraltıyor.
  • bir kitap, ilkim öz imzalı. ve evet, bu sorunun çok kısa bir açıklaması var.

    (bkz: çünkü eşşeğin zikinden dolayı)
  • evlilik fizyolojik ve biyolojik bir olayın resmiyete dökülmüş halidir. ilamı olaya resmiyet kazandırmak istiyorsak bir yerlere imza atmak gerekir.
  • nedenini bildiklerini sanmıyorum. öyle olsaydı çevremde çok aşık olarak evlendiğini söyleyen bir çok arkadaşım o güne lanet etmezdi. ya düşünsenize adamın düzzenli bir sex yaşamı olacak ve bütün sülale davulu, zurnalı destek veriyor.
  • soru eksik bence basinda turkiye de diye sorulmasi gerek...
  • (bkz: ütü)
hesabın var mı? giriş yap