• asıl çiğ sebzeler değil miydi sindiremediğimiz? sanki öyle bir şeyler okumuştum. ineklerin sündirim yapısında birden fazla mide olmasının baikanbir sebebi de bu değil miydi sanki? bilen anlatsın işte, benim hiç umrumda değil.

    doğasına tükürtmeyin, verin bana etimi.
  • nusret'ten yememiş yazarın etin pişerek yendiğini sanması
  • et yemeyen bizden değildir. :))))
  • insan beyninin bu kadar gelişmesinin en büyük sebeblerinden biri atalarımızın eti pişirerek yemeyi keşfetmiş olmasıdır ama bu gelişen beyinler bu gibi sike sürülmeyecek fikirler üretmeye başlamıştır. evrimde back to basics dönemine girmişiz, çok değil 10 nesil sonra birbirimizin saçından bit ayıklayıp yemeye geri döneriz.
  • insan evrim boyunca adaptasyon süreçlerinden geçmiş ve hepçil olmuştur.

    etçil canlıların sindirim sistemleri kısa, otçul canların ise sindirim sistemi uzundur.
    insanın sindirim sistemi otçul canlıların sindirim sistemi ile aynıdır. buradan yola çıkarak insanın esasen otçul olduğunu söyleyebiliriz.

    (bkz: erkek adam et yer) saçmalığı 1700 lerin sonu 1800 lerin başında et tüketimini artırmak amacıyla bir pazarlama argümanı olarak kullanılmıştır. ve bu artarak devam etmiş ve günümüzdeki şeklini almıştır.

    insan yaradılışından itibaren avcı olmamıştır. avcılığı binlerce yıl sonra öğrenmiştir.

    bitkilere erişim ve gıda olarak kullanabilmesi için hiçbir efor sarfetmesine gerek yokken neden avlanmaya gitsin değil mi ?

    yakın tarihte bile gladyatörlerin çoğunun otçul olduğu kemik testleri ile ortaya çıkarıldı.

    https://arkeofili.com/…-gladyatorleri-vejeteryandi/

    https://tvd.org.tr/…015/10/karsilastirmali-anatomi/

    1 kg et için dünyamızı mahvediyoruz.

    bir kilogram kırmızı et üretilirken 15 bin 455 litre su, 3,6 kilogram buğday ve 36 kilogram da kaba yem gerekiyor. et tüketimi sonlandırılmalı demiyorum. ama ölçüsüz ve kontrolsüz et tüketimi maalesef dünyamızı bir kanser gibi günden güne tüketiyor..

    netflix yapımı the game changers isimli tek bölümlük belgeseli şiddetle izlemenizi tavsiye ediyorum.
  • sıkıldım artık sizden ya. kudursanız da patlasanız da biz bu eti yiyeceğiz kardeşim. çok aç kalırsam seni de kesip yerim. anca klavyede yazarsınız zaten et yemeyin bilmem ne diye. sanane kardeşim param var yiyorum günde 3 kere yiyeceğim bundan sonra sırf vegan kudurtmak için.
  • insanın doğasında tecavüz etmek, öldürmek de var. kaçınız tecavüzcü kaçınız katil?
    doğamıza uygun yaşıyor olsaydık... diye başlayan bir cümle kurmak dahi istemiyorum.
    et yemeyi doğamızda var diyerek geçiştirirsek, insan hakları, adalet kavramlarını nasıl açıklarız?
    kimseyi de et yediği için ayıplamıyorum. belli ki henüz insanlık buna hazır değil.
    inanıyorum ki bir gün herkes vegan olacak.
  • apandis denilen organ, çiğ et ve ağaç yaprağı yiyen atalarımızdan mirastır. beslenme biçimimiz değiştikçe körelip işe yaramaz hale gelmiş. homo sapiens atalarımız söylendiği gibi muhtemelen çiğ çiğ bizon bile kemirmişlerdir. insan dediğin zaten yamyamlık yapabilen bir şey yani. kendinizi ponçik sanmayın. çok sevdiğiniz doğaya bıraksak 3 hafta yalnız başınıza, açlıktan kendi bacağınızı koparıp yersiniz .

    harari'den okuduğumdan beri veganlığın felsefesini mantıklı buluyorum (önüme bi buçuk iskender getirdikleri zaman onu daha mantıklı buluyorum o başka). yaşam hakkımızı hayvanlardan üstün görmüyorsak onları yiyecek olarak kullanmamalıyız, üstelik endüstriyel hayvancılık büyük bir zulüm ama et yeme meselesini böyle gerçek dışı şeylerle zorlamanın da anlamı yok.

    zaten sentetik et yaygınlaşmadan insanların et yemekten vazgeçmesini beklemek sanayi devrimi öncesinde köleliğe karşı olmaya benziyor. fikir hoş ama pratiği imkansız. bir de "insan doğası" tırrekliğiyle pazarlanmaya çalışılınca dikenlerim tüy tüy oluyor. modern insanın doğayla bi bağı kalmış da sanki millet doğaya uygun yaşamalı stoacı ahlak satıyor. metro da insan doğasına uygun değil ama evinize yakın bir metro hattı olsa bayılırsınız. doğanıza aykırı gelip yerin metrelerce altından kilometrelerce yolu 20 dakikada gidersiniz. insan, doğasını aştığı için bugünlere gelebildi zaten. beğenmediğiniz şeyleri "doğamızda bu yok" diye ötelerken iyi düşünün. insan doğası muhabbeti bilimsel soslu bir muhafazakarlıktan başka bir şey olmuyor çoğu zaman.
  • diş yapısıyla insanın etçil olduğunu savunanları gördükçe insanın veganlara hak veresi geliyor ancak dengeli beslenmek en iyisidir diyorum.

    lakin gorillerin diş yapısı da insanınkiyle aynı ancak goriller etçil ya da hepçil mi? değil, otçul canlıdır.
  • biraz düşününce hayvanları kesip yemek insana garip bir davranış gibi geliyor.. özellikle de aranda duygusal bağ oluşan hayvanı kesip yemek. 10 yaşlarında iken 15-20 tavuğum vardı ara da bir kesip yerdik. şimdi olsa kesip yemem.. kesemem yani. misal çin de bizim ev hayvanı olarak beslediğimiz hayvanları kesip yiyorlar ve biz onlara çemkiriyoruz. yani arada bağın oluşmadığı hayvanları kesip yeyince sorun olmuyor çoğu insan için.
    et yiyorum. özellikle balık tüketimim türkiye ortalamasının üzerinde.
    keşke ilk baştan ırk olarak et yemiyor olsaymışız. hepsi et i pişirmeyi icat edenin suçu.
hesabın var mı? giriş yap