• fransa'nın isviçre ve almanya sınırına (bkz: dreilaendereck) yakın bir havaalanı. özelliği, üç ülkenin üç sınır şehrine hizmet vermesi (bkz: mulhouse) (bkz: basel) (bkz: freiburg). baselden taksi ile giderken sınıra kadar normal yazan taksi, sınırdan havaalanına kadar özel tarife yazar.

    ayrıca bu havaalanının barının bir tarafı basel çıkışına, bir tarafı da mulhouse çıkışına bakar ve aynı barın iki tarafında aynı ürün iki ayrı kurdan satılır (bkz: euro) (bkz: chf). ve işin komik tarafı chfli fiyat daha pahalıdır.
  • küçük hava alanı. sabaha karşı pasaport kontrolündeki iki görevliden başka kimse yok. paydos yapıp gidiyor herkes saat sekiz oldu mu. freiburg'a kalkan ilk otobüs sabah yedideydi; bir buçuk saat mışıl mışıl uyudum, ışıklar da kapalıydı zaten her yerde. bu arada euro airport'un fransa/almanya çıkışından dışarıya adım atın, freiburg ve mulhouse otobüsleri kalkıyor saat başı (ya da bir buçuk saatte bir); freiburg'a 18€. trenle giderim şehre, on euro tasarruf ederim diyorsanız, o da olur ancak biraz hamallık var o işte.
  • fransa (mulhouse), almanya (freiburg) ve isviçre'nin (basel) ortak kullandığı, coğrafi olarak tamamen fransa toprakları içinde olsa da bu üç şehirden en çok basel'e yakın olan tuhaf havaalanı. bir havaalanı için oldukça tenhadır. easyjet'in sömürdüğü bu havaalanı, easyjet ile fransa veya almanya'ya gidecekseniz tek seçeneğiniz olacaktır. mulhouse'a otobüs kişi başı 13 eurodur, taksi ise 45-50 euro tutar. yani 3+ kişiyseniz şehre otobüsle gitmek saçma bir düşüncedir. fransa toprakları içinde olmasına rağmen 3 ayrı ülke için 3 ayrı çıkış vardır, ve havaalanında alışveriş yapmak için hall değiştirirken görevliler gelip "şu an isviçre'desiniz biliyorsunuz dimi gençler" diye uyarabilir sizi.
  • yerlesim olarak fransa sinirlari icinde yer almasina ragmen havaalani aslinda isvicre'ye aittir. ucaktan indiginiz vakit karsiniza 3 ayri sinir kapisi ciksada, sahip oldugunuz schengen vize ile aslinda istediginiz ulkeye giris yapabilirsiniz. bir diger adi da basel-mulhouse euroairport'tur. 2006 yilinda 60. yilini kutlamistir.
  • isviçre tarafından girdiğinizde check-in dışında pasaport kontrolü olmadan boarding yapılabilen havaalanı. en azından benim pasaportumu kimse kontrol etmedi, vizeme çıkış damgası vurmadı. ayrıca boarding'in başlamasını beklerken 9 franga guiness içebileceğiniz havaalanıdır.
  • easyjet ile istanbul'dan gidecekler için yazmaktayım; schengen vizeniz ile gönül rahatlığı ile gidebilirsiniz. biletteki swiss sector yazılarını takmanıza gerek yok.
    indiğinizde pool gibi bir yere iniyorsunuz, hangi pasaport polisine gideceğiniz size bağlı. doğrudan fransız pasaport polisine gidin, hemen geçiyorsunuz zaten.

    istanbul'a dönerken, tax free alışveriş için eğer schengen bölgesinden alışveriş yaptıysanız fransız gümrüğüne gidin, yerlerinde olmayabilirler, dahili telefon yazmışlar oraya, arayın, çağırın, 2 dakikaya geliyor bi gümrükçü amcam, damgalatın, bu kadar... sonrasında yine easyjet swiss sectorden kalkıyor, bu sefer isviçre pasaport polisine gidin. pasaportta isviçre girişi ya da vizesi arayacaktır, bulamayınca size dönecektir. nereden geliyorsun, nerede yaşıyorsun diye iki sordu bana, bunları cevaplayınca pasaporta damga basmadan geri verdi, uçağa doğru yola koyuldum ben de...

    kısacası, schengen vizeniz varsa, swiss sector falan filan sallamayın, devam edin.
    ayrıca bu yersiz bürokrasi de kasım ayında isviçre'nin schengen'e dahil olmasıyla sona erecektir.
  • çok kilit noktada bir havaalanı.
    cok girisli shengen vizeniz olsa bile, buradan bir eu üyesi ülkeye aktarma yaptığınızda, istanbul'dan dahi sizi ucağa bindirmekte imtina gösteren insanlar olabiliyor. ucağım bu havaalanının swiss sector kısmından aktarma yapacaktı, dolayısıyla isvicreye giriş yapmam gerekiyordu. ancak isviçre vizem olmadığı için bu ucağa binemeyeceğimi belirtti sabiha gokcendeki easyjet gorevlileri.
    ancak elimde shengen oldugu için şansımı denemek üzere basel'e ucurdular beni. en kötü almanya ya da fransa çıkışlarından çıkıp yoluna ordan bi şekilde devam edersin dediler.
    euroairport'a indik, 3 tane çıkış var, almanya, fransa, ve bizim ucağımızın kalkacağı isviçre çıkışı.
    isviçre çıkışına en saf bakıslarımızla aptala yatarak geldigimizde, "ucagınız burdan mı kalkıyor? hmm iyi gecin bari " diyen bir polis sayesinde herhangi bir kontrole ya da giriş damgasına muhatap bırakılmadan isviçreye girdik. daha sonra yine isviçreden çıkış yapıp ucaga binmek istedigimizde ise, çıkış yerindeki polis "siz nerden geldiniz, isviçreye girmiş gözükmüyorsunuz, nasıl burdasınız??" diye uzun uzun bizi anlamaya ve nerden geldigimizi bulmaya calıstı. birazcık sevimlilik biraz da şans ile o geçişten de geçip roma ucağımıza ulaştık. ama bu işin tamamen şansa ilerlediğini, ve öncesinde easyjetten dahi herhangi kesin bir bilgi alamadığımızı belirtmek isterim.
    buradan aktarma yapacaksanız, ya şansınıza güvenin ya da transit vizenizi eksik etmeyin.

    edit: aralık 2008 itibariyle isvicre de schengen kapsamına girmiş, bu durumda artık bahsettigim sorun yasanmıyor olmalı.
  • üç ülkenin ortak kullanabilmesi açısından bana incelikli ve hoş gelen havaalanı. ne bileyim insan edirne'de de bundan bir tane olsun istiyor, bir taraftan türkiye'ye bir taraftan yunanistan'a bir taraftan bulgaristan'a çıkılabiliyor olsun. sevgi olsun barış olsun kardeşlik olsun... gerçi sanırım şu ara batum havalimanı'nda buna benzer bir durum yaşanmakta, bunlar güzel şeyler.

    sonuçta iş görür bir havaalanıdır. easyjet istanbul'dan basel'e güzel güzel ucuz ucuz uçar, size buralara sorunsuz konma fırsatı verir. havaalanının basel çıkışından çıktığınızda kredi kartınızla otomattan otobüs biletinizi alabilirsiniz ve doğruca kent merkezine inersiniz. yolculuk yaklaşık 10-15 dk sürer ve ulaştığınız nokta basel sbb'dir. dönüşte hauptbahnhof'ta indiğiniz duraktan bilet almak istediğinizde kredi kartı geçmez, debit card ya da bozuk para (euro, frank fark etmez) gereklidir.
  • havaalanı çıkışları ile şehir aktarmalarını merak ettiğim havalimanı. yani fransa tarafına doğru çıkmışken direkt freiburg otobüslerine binebilmek mümkün mü yoksa yok anacım hangi ülkeye çıktıysan o ülkenin şehrine gideceksin gibi bi anlayış mı mevcut.
  • fransa sınırında küçük bir havaalanı.

    her 5-10 dakikada bir fransızca, almanca, italyanca(nadiren) ve ingilizce anons yapıyorlar ve kışın içerisi muazzam sıcak oluyor. burada bir gece konaklayan birisi olarak tavsiyem şudur ki, mulhouse ya da strasbourg yönünden geliyorsanız trene binin, oradan otobüsle aktarma yapabilirsiniz.

    mulhouse'dan gelecekseniz ve 2-3 kişiyseniz, taksiye binmeniz daha iyi olacaktır. 40-50 euro gibi bir ücreti var ve bunu kendi aranızda paylaşabilirsiniz. isviçre sektöründe euro kabul etmiyorlar. 10-15 metre gidiyorsunuz isviçre, geri geliyorsunuz fransa. öyle de acayip bir yerdir.

    pasaport kontrolünde bir de çok soru soruyorlar, bir an mülakata aldılar sandım.
hesabın var mı? giriş yap