• sitesinde düzenli aralıklarla iş ilanı yayınlayan ve her türk vatandaşının da kanuni olarak bu pozisyonlara başvurabildiği genel merkez binası brükselde yerleşik teşkilat.
  • bir ustteki entride turkiye ustunden milyonlar kazandigini soylemis arkadas. dogrudur. lakin burada bizim malligimiz var.
    isleyis soyle, bizim havasahimizi kullanan ucaklar turkiye birim maliyetinde eurocontrole odeme yaparlar. bu bir havuza aktarilir. bu havuzda kimin ne kadar ihtiyaci varsa ona gore uyelere dagitilir.

    biz nerede hata yapiyoruz?

    oncelikle birim maliyetimiz cok dusuk. cunku seyrusefer icin kaliteli yatirimlar yapmiyoruz. mesela allahin bangladesi bile dijital atis kullanirken bizim cogu meydanda atis yok hala. hala daha frekans cekim gucunde sikinti olan yerler var guarddan cagri yapiliyor mecburi. bu sebeple birim maliyetimiz dusuk. bu kime yariyor peki? ustumuzden cok ucus yapan arap havayollari ve thy'ye. bu havasahasini cok kullandiklari icin onlarin maliyeti asagi cekiliyor. bu arada bu hizmetlerin kalitesini artiracak ekipmanlarin odemeleri de buyuk oranda eurocontrolden geliyor. yani neredeyse bedavaya daha cok para kazanma yatirimi yapabiliriz ama yapmiyoruz.

    durmayalim; bu havuza bizim havasahasi kaynakli 10 birim para giriyorsa biz 6-7 birim cekiyoruz. cunku hem yatirim yapmak icin para cekmiyoruz hemde personele maas vermiyoruz. personele para nasıl oluyor peki? dhmi'nin seyrusefer personeli, askeri htklar, shgm calisanlari, dhmi'nin işletme personeli vs bu havuzdan para alirlar. eurocontrol diyor ki kardeş sen hava trafiğini işlet, senin personele ben para veririm. hava trafiği ile öncelikli olarak kim ilgilenir? seyrüsefer personeli. doğal olarak bu tazminatta en yüksek pay dhmi s/s personelindedir. bunlar aim memurları, seyrüsefer elektronikçiler, hava trafik kontrolörleri ve s/s dahilindeki bir grup diğer personel. bu personel yüzde 300-500 aralığında tazminat alır havacılık tazminatı olarak. diğer dhmi personeli ise yanılmıyorsam yüzde 100 civarı para alıyor gene tazminat olarak. shgm personeli ve askeri htklar ise baya daha az alıyorlar. (bu arada shgm türkiye'de seyrüsefer denetimi yapan personel barındırır. onlar haketmis olur yani bir yere kadar) ha eurocontrol dhminin işletme personeline para göndermiyor ama kurum bir miktarını diğer personele ayırabiliyor. bunları anlattıktan sonra maaslara zam yapmamak icin her yil on/yuz milyonlarca euro parayi almayip, iste ingiliz, alman, ispanyol teskilatlarina kaptirdigimizi hatırlayim. bunun en buyuk sorumlusu ise benim nazarimda zam alma imkani olan personeli kiskanan diger personel ve onlarin baskisi arti "bir devlet memuru o kadar para mi alir daha neler" zihinyeti.

    ilk başlık (yani yetersiz ekipman) ise bence eski kafalı personelden kaynaklı. genç bir htk olarak 'bizim zamanımızda şu ekipman mi vardı, ne gerek var' lafından artık kusacagim sanırım. var kardeşim var, bizim önceliğimiz emniyet değil mi? her ekipmani, 30 yılda bir kere kullanacağın ekipmanı bile alacaksın. parasını eurocontrol veriyor zaten al iste.

    maaşlara dönelim. mesela eurocontrole uymaya kalkarsak dhmi de calisan bir hava trafik kontroloru yillik brut 70-80 bin euro para alir (sadece eurocontrolden gelen para bu). bu da bugun 500 bin lirayi geciyor. su anda ise maas yillik brut yaklasik olarak 160 bin lira ki bunun yarisini devlet veriyor diger yarisi avrupadan geliyor. eurocontrolden maksimum parayi cekersek htk basina devlet yilda 200 bin lira vergi geliri elde eder. bakın devlet yıllık 80 bin lira ayırır iken 200 bin lira gelir vergisi almış olur. tek yarari bu da degil. direk ihracat yapmis oluyorsun aslinda.

    velhasimi kelam, bizim ustumuzden kazanmiyorlar. biz parayi onlara bedavaya veriyoruz. isin ozu budur.
  • ks. european organization for the safety of air navigation
  • turk vatandaslarinin da acilan pozisyonlara basvurabildigi ve halen olabilecekten daha az turk vatandasin calistigi ilgilenilmesi gereken faydali organizasyon.
  • kurumsallasmis bir sirkette calisilacaksa, o sirket bu sirkettir arkadas dedirten kurum. yayinladiklari personel yonetmeligi a4 ebatinda 112 adet beyaz dosya kagidina basilabilir. icinde maas olceginden verecekleri odemelerin ne zaman, ne kadar odenecegi, maasinizdan ne icin ne kadar kesinti yapilacagi, ne zaman emekli olacaginiz, olurseniz kalanlara ne olacagi, nerede oturacaginiz, kac saat calisacaginiz ve benzeri bir suru kural var. kurallara ek olarak aykiri bir durum oldugunda ne yapilacagi da yazilmis. is ilanlarinda pozisyonlarin hangi olcekte maas alabilecekleri belirtiliyor ve su anda ise alma yontemleri shl sirketinin ortaya koydugu bir yontemle yapiliyor. ozellikle yeni mezunlari ve stajyerleri kabul etmesi sebebiyle, bu turdeki arkadaslar tarafindan israrla kapisi asindirilmalidir.

    bir de burada calismis bir arkadasim vardi, kendisi turkiye'ye geldikten bir sure sonra (ben diyeyim iki ay, siz diyin uc ay) kendisine bir mektup gelmis, mektupta banka hesap nosu istemisler ve kendisinden yapilan bir kesintiyi iade edeceklerini ifade etmisler. insanin inanasi gelmiyor. adam isi birakmis, baska ise baslamis, ondan sonra da sen kalk, adama ya pardon biz sana su kadar euro daha verecektik, unutmusuz de.
  • avrupa hava seyrüsefer emniyeti teşkilatı (eurocontrol) uluslar arası sivil havacılık teşkilatı’nın ( icao ) standart ve tavsiye edilen kurallarını uygulayan bir kuruluş olarak aralık 1960’da 6 batı avrupa ülkesinin imzalarıyla kurulmuştur. bu 6 ülke;belçika,almanya,fransa, lüksemburg, hollanda ve ingiltere’dir.şu anki üye sayısı 33'tür.türkiye 1 mart 1989'da teşkilata katılmıştır. teşkilat 1998 de yenilenen revize sözleşmesiyle bir daimi komisyon bir geçici konsey ve dört adet danışma organı kurmuştur. geliştirdiği pratiklerle her geçen gün havacılığın gelişimine katkıda bulunmaktadır.
  • eurocontrol muac (maastricht upper area control centre) hollanda'nın maastricht şehrinde, maastricht-aachen havalimanının içinde konuşlanmıştır. bu merkez daha çok atc (hava trafik kontrolörü) yetiştirmek üzerine ve birkaç ülkenin hava trafiğinin komuta, kontrol merkezi gibi çalışmaktadır. belçika, lüksemburg, hollanda ve kuzey-batı almanya'nın hava trafiği bu merkezden yönetilmekte olup, saatte 55 ve daha fazla uçuşu kontrol edebilme kapasitesine sahiptir. trafik rakamları açısından avrupada, londra ve karlsruhe'den sonra en meşgul upper area'dır.

    ayrıca senede 2-3 defa (ihtiyaca göre) bünyesinde yetiştirmek üzere atc başvurusu alıyorlar. başvuru için, üniversitede okuyor olmak ve ingilizce bilmek yeterli. detaylı bir başvurudan ve niyet mektubunuzu gönderdikten sonra, başvurunuz işleme alınıyor, bu aşamada eğitim geçmişinizi ve özellikle transkriptinizi inceliyorlar. mühendislik ve benzeri analitik düşünme kabiliyeti gerektiren bölümlerde okuyor veya mezun olmuş olmanız gerekiyor, ayrıca temel derslerden (matematik, fizik vs.) başarısız olmamış olmanız gerekiyor. eğer bu aşamayı geçerseniz size mail üzerinden çözmeniz için bir mantık testi yolluyorlar. bu testten de yeteri puan alırsanız maastricht'e sınav için davet ediliyorsunuz. maastrichtte adınıza 4 yıldızlı güzel bir otelde rezervasyonunuz yapılıyor ve yol masraflarınız eurocontrol tarafından karşılanıyor. daha sonra dikkat, hafıza, mantık, hızlı karar verme gibi yetileri ölçen, bir tanesi yaklaşık 2.5 saat süren 3 aşamalı bilgisayarlı sınava giriyorsunuz. eğer bu sınavda başarılı olursanız ileri tarihli 2. aşama başka bir sınava çağırılıyorsunuz ve son olarak 3. aşama bir sınav daha oluyor. bu aşamalarda ingilizce seviyeniz ve sağlık sorununuz olup olmaması önemli bir unsur. bu sınavların her aşamasında başarılı olduysanız, ingilizce yeterliliğiniz ve sağlığınız sorun teşkil etmediyse tebrikler! bu durumda ki gerçekten zor, yaklaşık 2 yıl sürecek bir eğitime başlıyorsunuz, eğitim süresince eurocontrol tarafından tahsis edilen yerlerde konaklayıp, yaklaşıp 2-3 bin euro gibi de bir maaş alıyorsunuz. eğer eğitimi de başarıyla tamamlarsanız, 7 bin euro başlangıç maaşı ile atc olarak eurocontrol'de çalışmaya başlıyorsunuz.

    başvuru linki ve detaylar
  • yer hizmetleri şirketleri tarafından çokça kullanılan ve takip edilen kurumdur. özellikle eurocontrol cfmu* arabirimi içerisinde üyelikle giriş yapılan sayfada icao kodunu girerek yaptığınız aramalarda hangi uçuş nerede, uçak airborne olmuş mu olmamış mı, saatleri, uçak tipi, slotu var mı yok mu, eta* , ata*, uçuş planı*, varsa gecikme bilgileri vs. daha birçok şeyi takip etmek istediğiniz meydana ait bilgiyi anlık olarak önünüze getirip sunmasıyla bağımlılık yaratır. sitatex üzerinden bir uçuşa ait çektiğiniz delay veya tamamen baştan sona yazdığınız uçuş planına cevap veren de yine eurocontrol'dür ve bütün bu bilgiler brüksel'den gelir. ayrıca örnek vermek gerekirse, bir askeri tatbikat varsa etkilenecek airway'leri, waypoint'leri, meydanları, etki edeceği tahmini süreyi, kaç gün süreceği ve çok daha fazlasını sitatex üzerinden yer hizmetleri şirketlerine ve havayolu şirketlerine, notam ofislerine yayınlar. diyelim ki ahl'de apron trafiği belli bir saatte çok sıkışıyor. hemen bir bilgilendirme notu ve taxi time in ltba 20 min. başlığında bir ileti alıyorsunuz. işte bunu gönderen de eurocontrol'dür. aslında burada anlatmayla bitmeyecek kadar çok geniş kapsamlı çalışan bir kurumdur ancak şu kadarını söyleyeyim, bir uçağın flight plan'i olup da eurocontrol'de bu görünmüyorsa; bırakın yerinden kıpırdamasını, beacon light'ını bile yakamaz.

    edit: imla
  • bir ufak bilgi:

    lefkoşa'daki ercan havalimanı iata ve icao'ya kayıtlı olmasına rağmen, kktc eurocontrol'e bağlı avrupa ülkeleri tarafından tanınmadığından, bacaklarından biri ercan* olan uçuşlar eurocontrol sistemleri üzerinden takip edilemezler.
hesabın var mı? giriş yap