412 entry daha
  • ticarinin 5 kat ucuzu ama 50 kat lezzetlisidir. böyle olduğunu anlamak için işin içine girmek gerekir.
  • kit birası yapmadım hiç, hep tam tahıl. daha önce tarım kökenli alkol tecrübem var kendimce, epeyce faydalı oldu. kit birasından başlamak şart değil, istek ve azim gerekli.

    özet geçersek;
    hijyen, biranın tadının garantisidir, eğer sağlanmazsa diğer her şey planlandığı gibi olsa da istenen lezzeti, kaliteyi tutturamayabilirsiniz. buruk, farklı tadı olan bir ürün çıkar, hatta ürün çıkmayabilir de.

    şişeler iyi temizlenmiş olmalı, arındırıcı ve fırça ile iyice temizlenmeli, güzelce durulanmalı. sanitasyon aşaması da dikkat gerektiriyor, şişe kapaklarını sezenfekte etmeyi de unutmayın, ihmal etmeyin. ortam da tozlu olmasın, toz demek kirlilik demektir, kirlenmek güzel değildir, yalan o, inanmayın.

    ısı konusu ise malum, türe göre ısı aralığını korumanız gerek, ale 24c derece'ye kadar verimle çalışabilir ama arzu edilen 20-22 derece oluyor pek çok bira için(esterler). lager ise zaten soğuk mayalanması(7-12c), hiçbir şart altında 17-18 derecenin üstünü görmemesi gereken bir tür.

    suyun kireç oranı vs bir çok değişken var. biraz dikkat, biraz özen ile işler olumlu sonuçlanabilir.

    şerbetçiotu da önemli ama bu konuda ne söyleyebilirim, bilemiyorum. tariflerde ne varsa o kullanılırsa çok sorun çıkmıyor. ben bir iki kere yakın asitlik derecesinde olanları birbiri yerine kullandım, fena olmuyor ama beklenen lezzet de olmayabiliyor. bu konuda tarife bağlı kalmak daha akıllıca, deneme yanılma yapmak macera demek, ben macerayı severim de sizi bilmem.

    henüz deneme fırsatım olmayan bir bilgi lager için; mayalanma esnasında oluşan sülfatlarla baş etmek için küçük bir saf bakır parçası atılabilirmiş mayalanma kabına. keza damıtılmış içki üretiminde de oldukça önemli bir yeri var bakırın, deneyeceğim.
693 entry daha
hesabın var mı? giriş yap