• uygun bir reçete ve talimatlara uymak şartı ile son derece güzel bir hobidir.

    malzemeler :

    - 3,5 kg flake mısır (flake mısır bulamayanlar mısır unu yada kırık mısır kullanabilir. bu durumda 72 c yerine 80 derecede 60 dk kadar çirişlendirme yapılmalıdır. flake bu işçilik ve maliyeti düşürür.)

    - 0,5 kg arpa maltı
    17 l su ( de iyonize ya da demir içermeyen iyi su)

    - 8 damla laktik asit ya da 1 limon suyu veya 1 l backset (ph 5,6)

    - 1 çay kaşığı kalsiyum sülfat

    - 3-5 adet kuru incir yada yarım avuç kuru üzüm

    -42 g yaş maya (fırıncı),

    - 1 corba kasigi kuru ekmek mayasi,

    - 1 cay kasigi safspirit american whiskey yeast,

    - ale yeast-safale us 05, (herhangi biri seciminize bağlı)

    yapılış prosesi :

    - su kazana alinir. kalsiyum sulfat ve backset ilave edilir. ph 5,2-5,6 olmalidir. ph metre ile olcumu yapilir. 72c’ ye isitilir. mısır flake ilave edilir. 1 avuç arpa maltı ilave edilir. 30 dk bekletilir.

    - arada karıştırılır. cok fazla peltelesecektir merak etmeyin. daha sonra 15-20 dk sogumaya bırakılır.(sıcaklık 67 dereceye düşenekadar)

    - malt ilavesi yapılır.

    - bu aşamadan sonra peltelesmis mısırın daha sıvı hale geçeceğini gorebilirsiniz. 65 c’de 90 dk bekletilir. 20 dk da bir karıştırılır. ezilmiş kuru meyveler katılır.

    - daha sonra 28 dereceye soğutulur.

    - bolca havaya doyurulur (yüksekten bir kovaya aktarmayapılarak) ph ölçümü yapılır. yüksekse ph=4-4,5’e kadar laktik asitle veya backset ile düşürülerek bakteriyel kontaminasyon engellenir..

    - ayrı bir yerdemayalar 25 derecedeki suda eritilir, 30 dk bekletilir. ilave edilir, karıştırılır.

    - hava kilidi takiklarak maks 96 saat fermantasyona bırakılır.

    - pot still’de 2 kere damıtılır.(daha önceki viski damıtma tekniklerineuygun halde)

    - 2. damitmada ayrilacak foreshot ve bas alkolleri daha once yazdigim ayrim hesaplarina uygun olarak alinir. daha sonra alkol derecesi %75’e dusene dek göbek alınır.

    - kentucky viskilerde göbek %75 e kadar alınır. tennessee viskilerinde %70 e kadar göbek alınmaya devam edilir. malt viskilerde göbek %62 alkole düşene kadar alınabilir. mısır viskisinde bence %75 alkol dereesini görünce kuyruk toplanmaya başlanmalı.

    - meşe fıçıda yada cipste yıllandırma yapılmayacaksa kentucky tarzında damıtma önerilir. (kaynak ıan smiley)

    yıllandırma genellikle içleri az tostlanmış meşe fıçılarda yapılır ve olgunlaştırma süresi kısa tutulur.

    çünkü mısır viski yıllandıkça daha nötür bir hale geçip lezzet bakımından hafifler. burbon viskilerde bu yüzden ikincil tahıllar buğday, çavdar kullanılır. yıllanma sırasında nötür hale gelen mısır alkolü yanında çavdar daha baharatlı bibersi tadlara kavuşurken, buğday ise daha meyvemsi kremamsı ve tatlı tadlara bürünür. mısır viskileri genellikle yıllandırılmadan ya da içi yakılmamış meşe fıçılarda birkaç ay dinlendirilir.

    western ve survival duygusunu almak için yeri doldurulamayacak bir viski türüdür…

    jeremiah johnson filmi modunda…

    moonshine/mısır viskisi konulu western filmi, izleyiniz.
  • olmaz o diye düşünüyorum. yani öyle evde yapılmaz bunlar.
    alırsın evine bir duble atarsın.
    uğraşmazsın.
    raconunda yoktur bu işin.
    evde akşam yemeği hazırlayıp yemek gibi olamaz viski içmek, rakı içmek, bira içmek.

    bu durumun fakirlikten olduğunu anlıyorum, hepimiz de üç aşağı beş yukarı aynı durumda insanlarız. fakat yukarıda dediklerimden sonra bu noktada diyeceğim sadece tek bir cümlem var;

    "paran olmadığı zaman içmeyeceksin!"

    bira içinde aynı şey geçerli...
    10 lira verip aldığın şeyi uğraşıp yapmak akıl karı mıdır?
    güzel olup olmayacağı belli bile değilken hemde...

    bunlarla uğraşacağınıza, elimdeki olmayan parayı da nereden nasıl keserim diye düşüneceğinize; iş bulup çalışın, sonra da güzel güzel için ne içmek istiyorsanız.
    zaten bereket hiç birimiz de alkolik değiliz. maaşlarımızdan fazla fazla paralar akıtmayız haftada birer kadeh içtiğimiz 30'luk jack daniels'e.

    böylesi inan olun ki daha da güzel ve başka bir çare yok.

    vs vs.

    (bkz: ahmet altan tarzı köşe yazısı yazma rehberi)
  • meşakkatli iştir. ancak küçük görmek gibi bir lüksümüz olamaz. iş güç sahibi olup da gayet evinde biraydı, boğma rakıydı üreten arkadaşlar mevcut. yukardaki entry'i okuyan da bu işle sırf işsiz, öğrenci tayfası uğraşıyor zanneder.
  • her halükarda "o iş öyle olmaz, bu iş böyle olmaz" diye ahkam kesmekten iyi iştir. insanın kendi yediği, içtiği şeyi yapması sadece parayla, fakirlikle açıklanamaz. keyiftir. kendi elinle, emeğinle yaptığın şeyin maddi karşılığı olmaz, asıl zenginlik budur.
  • öncelikle viski içinde mısır olmaz. mısırla yapılan içkiye bourbon diyoruz.

    ikincisi, evde bira yapımından farklı olarak evde viski yapılması yasal değildir. "sadece kendim içeceğim" desen dahi damıtma işlemi ile evde içki üretimi yapılması kanunen yasaktır. kanuna göre evde, sadece kişisel kullanım için fermente içki üretebilirsin.

    4733 sayılı kanun 8 maddesi

    "ticari amaç olmaksızın, kendi ürettiği ürünleri kullanarak şahsi tüketimi için elli kilogramı aşmayan sarmalık kıyılmış tütün elde eden veya üçyüzelli litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal edenler haricinde, gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığından tesis kurma ve faaliyet izni almadan; tütün işleyenler veya tütün mamulleri, etil alkol, metanol ya da alkollü içki üretmek üzere fabrika, tesis veya imalathane kuran ve işletenler bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin günden onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. bu kanunun 6 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarına aykırı hareket edenler ile tesislerinde izin verilen kategori dışında faaliyette bulunanlara da aynı ceza verilir."
  • viskinin numarasi mese agaci ficilarda üc bes sene bekletilmesi diye biliyorum. yani bugün yapsan bes yil sonra iceceksin. ayrica arkadaslar da belirtmisler destile etmesi filan tecrübe gerektiren isler. sarap veya bira yapmak daha mantikli o yüzden. hatta üzüm yerine cilek veya visne den sarap denenebilir. ben icmistim cok güzeldi tadi.
  • son zamanlarda merak ettiğim aktivite. yapıyorsak düzgün bir şey yapalım. bilgisi olan yazarlar yeşillendirirse sevinirim.
  • bir arkadaşımın babasının emeklilik hobisi. geçen internetten mavi gıda boyası arıyordu, lan dedim yoksa?*

    (bkz: johnnie walker blue label)
  • insan ögrenci olunca aklına geliyor tabi işi ucuza kapatmak. pek bi hoş olurdu aslında. iki ayrı seri yapıcaksın birini kenara koycaksın yıllanacak diğerini lıkır lıkır içecen oh mis hadi şimdi sen düşün içkinin %80ini vergi yapan devlet hadi bakalım!
  • "10 lira verip aldığın şeyi uğraşıp yapmak akıl karı mıdır? " demiş bir arkadaş.
    saygı duyarım.
    rakının litresi 198 lira
    evde yaparsan 30 lira
    hem de doğal meyveden, tekel rakısından daha doğal.
hesabın var mı? giriş yap