• borsa yatırım fonu olarak türkçeye çevrilen, etf olarak kısaltılan menkul kıymetler borsalarında işlem gören fonlardır.

    ne hisse senedi ne de yatırım fonudur.

    etf’ler, yatırım fonu, yatırım ortaklığı ve bir hisse senedinin özelliklerinin bir araya gelmesi şeklinde de düşünülebilir. bu özelliklerinden dolayı, doğdukları yer olan a.b.d. piyasalarında özellikle vergi ve yönetim masrafları açısından belli avantajları ancak aynı zamanda da komisyonlar açısından da bazı dezavantajları bulunmaktadır.

    etf ‘ler her ne kadar açık uçlu yatırım fonları olarak kurulmuş olsalar da, onlardan farklı olarak, gün içerisinde ( borsa seansları süresince) gerçek zamanlı olarak alınıp satılabilirler. etf’ler aynı zamanda ödünç işlemlerine ve açığa satış işlemlerine de konu olabilirler veya kredili olarak da satın alınabilirler. kısacası hisse senedi borsalarında yapılabilen her işlem etf’ler le de aynen yapılabilir.

    etf ‘lerin büyük bir bölümü endeks fonlarına göre daha düşük yıllık masraflara sahiptirler, ancak hisse senetlerinde de olduğu gibi etf’lerin de alım ve satımında belirli bir komisyon ücreti söz konusudur ve bu durum düzenli ve çok sık olarak etf ‘lerle işlem yapanlar için uzun dönemde önemli bir engel teşkil edebilir. özet olarak etf’lerin temel özellikleri şöyle sıralanabilir:

    • borsada gerçek zamanlı işlem görürler
    • endeksleri baz almak suretiyle uzun vadede daha verimli yönetilirler
    • ödünç işlemlerine ve açığa satışa konu olabilirler
    • kredili alım işlemlerine konu olabilirler
    • future sözleşmeleri bulunmayan endekslere yatırım yapmak için kullanılabilirler
    • en önemli özellik ve yenilik olarak, yeni hisse ihracı ve geri alımı ‘ayni’ olarak gerçekleşir ve böylece vergi avantajı yaratılır ve bir arbitraj mekanizması kurulabilir

    kaynak: www.tkyd.org.tr/data/t/etf.doc
  • geleceğin yatırım ürünü olacağı şuan gelişmiş ekonomilerdeki sermaye piyasalarındaki popisinden belli olandır. borsalarda işlem görebildikleri için anlık değeri görülebilen bir "fon" olmaları ve fon olmalarından da kaynaklı olarak çeşitlendirilmiş bir portföyden oluştuklarından riski minimize ederler. (sonuçta tek bir hisseyi kendisine baz edinerek işlem gören bir etf bulunmamaktadır zira saçma olurdu!)

    ayrıca uzun bir süredir yapılan ekonometrik çalışmalar (bkz: a random walk down wall street) da göstermiştir ki borsadan uzun vade de para kazanmanın en mantıklı yolu endeks fonu almaktır. çünkü sürekli al-sat yaparak işlem maliyetlerine katlanmanın yanı sıra hisse seçmek konusunda bile başarılı olan profesyonel fon yöneticisi sayısının çok az olduğu saptanmıştır. **

    örneğin ben hisse almak istiyorum ama çok risk istemiyorum diyen birisi ağırlıkları %50-50 *olmak üzere hisse ve likit fondan oluşan bir etf alabilir. veyahut %50 ye %30 oranıyla olabilir bu; hiç olmadı ben faiz istemem, faiz haramdır diyen bir yatırımcı da belirli başka bir orandan hem hisse hem de gayrimenkul yatırım ortaklığı bulunduran bir etf'de alabilir. sadece belirli sektörlerdeki hisse senetleri endekslerini ya da hisse senetlerini sepet yapan etf'ler vardır mesela. gelişmiş ekonomilerde şuan etf'lerin bile etf'leri mevcuttur. (yani belirli etf'lerden sepet yapıp bunu da menkul kıymetleştirip satmaktadırlar.) adamlarda piyasa derin ve farklı cinste o kadar enteresan talepler vardır ki ürünlerin de eksantirikliği dudak oluşturacak sayıda ve çeşitlerde oluşmuştur.

    burada asıl nokta bu tip fonların yönetim giderlerinin diğer fonlardan daha az olmasıdır çünkü pasif bir yatırım stratejisiyle yönetilirler ve işlem maliyetleri de bu sebepten düşüktür. eğer içinde hisse olan bir fon seçerseniz de hisse senedinin uzun vade de en bol getiri getiren finansal ürün olmasından dolayı mantıklı bir tercih yapmış olursunuz. dileriz ki bizde de sermaye piyasalarına böyle bir derinlik ve bilinç gelir de artık kendisini bobby axelrod zanneden hisse senedi yatırımcıları paralarını bir kaç günde katlama hayallerinden vazgeçip evladiyelik bir "iş" yapmış olurlar ve ülke de de adam gibi bir sermaye birikimi oluşmuş olur.
  • bir yatirim araci. cok farkli amaclarla olusturulabilir ya da farkli amaclarla yatirim yapilabilir.

    ornegin fiziksel altin almak yerine, bu amacla olusturulmus etf'ler sizin adiniza fiziksel altin alip bunu saklayabilir. ya da temiz enerji sirketlerine yatirim yapmak istiyorsunuz ama hem hangisini sececeginizi bilmiyorsunuz hem de hepsi ile ugrasmak yerine, toptan o sektorun gelisecegini dusunuyorsan bu temada bir etf alabilirsiniz. dogru kullanilirsa hem kucuk yatirimcilar icin hem buyuk yatirimcilar icin muthis bir yatirim araci.

    omrumun sonuna kadar tek bir yatirim yapacak olsam ve bunu nasil yapacagim diye dusunmek istemiyorsam alacagim tek etf, vt. vanguard'in total world stock etf'i. marketcap agirliklarina gore ulkelere ve sirketlere paranizi bolup, butun dunyaya yatirim yapmis oluyorsunuz. onumuzdeki 10 sene 20 sene hangi ulke one cikar hangisi batar derdi yok. ulke riski yok, tek sirket riski yok. icinde cesitli ulkelerden 9700 kusur hisse senedi var.

    (bkz: bogleheads)
    (bkz: john bogle)
    (bkz: index fund)
  • exchange traded funds veya etfs* olarak da gecer.
    nyse, cboe, nasdaq gibi global ortamlarda alinip satilabilen kollektif yatirim araclarina verilen isimdir.
  • çok acayip şeylerin çok çok acayip etf'leri kurulabilmektedir.

    örneğin yalnızca siber güvenlik şirketleri hisselerini içeren darlıkta etf te bulunur (bkz: hack), borsanın tamamındaki hisseleri içeren bir etf te.
  • mantıklı ve ucuz bir yatırım aracıdır. genelde pasif yönetilmesinden ötürü aktif yönetilen çoğu mutual funds'a göre yönetim giderleri ve komisyonları çok daha azdır. hatta vanguard vb ürünlerine erişiminiz varsa bu oranlar %0,02'ye kadar inebilir. (bu oranların ne kadar vahşi olabileceğine dair bir örnek olarak, sürekli kullandığım bir bankanın promosyonunu yaptığı kendine ait fonunun yönetim gider oranı %2,30). expense ratio, bir yıl içerisinde fon ücreti olarak ilk verdiğim örnekte 10.000 dolarda 2 dolar, ikinci örnekte 10.000 dolarda 230 dolar ödeyeceğiniz anlamına gelir.

    etf'ler belirli bir index'i replike ederler, örneğin londra borsasında olan bir s&p 500 etf'i aslında amerikan ilk 500 şirketinin performansını taklit ediyordur. eğer avrupa'da yaşıyorsanız, amerika'daki gerçeğindense londra'daki etf'e erişiminiz çok daha ucuza ve kolaya gelecektir. hatta çoğu avrupa bankası mesleki yeterlilik veya sertifikanız yoksa abd ürünlerine direkt erişmenize izin bile vermeyecektir.

    onun dışında mutual funds'ın aksine etf'ler hisse senedi gibi alınıp satılabilir. short satışı da (tavsiye etmem ama) yapılabilir. genelde yatırıma uygun bir etf seçerken bakılması gereken kriterler expense ratio, işlem gördüğü borsa, işlem gördüğü döviz türü ve içeriği olarak sıralanabilir.
  • borsa yatırım fonları hakkında detaylı bilgi için borsa yatırım fonu, takip ettiği endeks,döviz,emtia veya önceden belirlenmiş bir sermaye piyasası aracı veya araçlarınını getirisini yatırımcıya yansıtmayı amaçlayan, pasif yönetilen, borsalarda aracı kurumlarınız vasıtasıyla alım satım yapabileceğiniz dünyada aşırı popüler ancak ülkemizde gereken ilgi görmeyen sermaye piyasası araçlarıdır.
  • sadece amerika'daki toplam hacimleri 1,3 trilyon dolara yaklasmistir.

    nicin etf? sorusu ve cevaplari icin
  • bitcoin'e uyarlanmıştır ve bu hafta itibariyle abd'de onayları verilmektedir. kripto para piyasasındaki yükselişin ana sebebidir. yakın vadede ethereum için de etf'lerin ortaya çıkması bekleniyor.

    etf onayları ile beraber hükümet yatırımcıyı güvence altına alıyor ve kripto paraları resmen tanımış oluyor.
  • bildigin herhangi bir asset-class endeks fonu.. ornegin djist veya finansbankin cikardigi altin fonu, lokal ornekleridir.
hesabın var mı? giriş yap