• http://fantasy.premierleague.com/ adresinde ikamet eden, geleneksel ingiltere premier league oyununun yeni sezonu.

    geçen sezonki düşük performansı unutturmak adına sezon öncesi tüm takımlar etüt edilecek, £100m bütçeyle kurulabilecek en iyi 2 kaleci-5 defans-5 orta saha-3 forvet kombinasyonu bir araya getirilecek, maçların bitiminde şampanyalar patlatılacak, şarkılar söylenecek.

    henüz biraz erken olsa da -oyun 15 temmuz'da başlıyor- şimdiden üç beş bir şey yazıp, herkesi yine kurulacak ekşi sözlük ligi'ne beklediğimizi belirtmek isterim.

    öncelikle, güncel 2013-2014 transferlerini şurada gayet güzel bir şekilde bulabilirsiniz:
    http://fantasyfootballfirst.co.uk/…able-for-201213/

    yine, oyuna yeni başlayacaklar için;
    - 100m bütçeyle 15 oyuncudan oluşan bir takım kurmaya çalışıyoruz. her takımdan en fala üç oyuncu alabiliyoruz.
    - premier league 2013-2014 sezonu başlayana, yani 17 ağustos'a, kadar sınırsız transfer hakkımız var.
    - en çok puanı gollerden ve defans-kalecilerin clean sheet'lerinden kazanıyoruz. tam puanlamayı buradan rules-scoring'e tıklayarak görebilirsiniz.
    - yüksek fiyatlı oyuncular genelde elinizde patlıyor. düşük fiyatta ama formda oyuncuları doğru zamanda yakalayıp takıma katmak daha büyük meziyet.
    - senede iki wilcard ile, kullandığınız hafta için sınırsız transfer hakkına sahip oluyorsunuz. sıfırdan temiz sayfa açmak için ideal.

    geçen sezonun analizini de birkaç gün içinde yaparım.
  • geçen sezonun en değerli oyuncularına göz atacak olursak;

    joe hart-leighton baines-patrice evra-branislav ivanovic-gareth bale-juan mata-santi cazorla-theo walcott-miguel perez cuesta michu-robin van persie-luis suarez şeklinde bir dream team vardı.

    gol krallığı:
    robin van persie, 26
    luis suarez, 23
    gareth bale, 21
    christian benteke, 19
    michu, 18

    asist krallığı:
    juan mata, 18
    eden hazard, 16
    robin van persie, 15
    carlos tevez, 14 (juventus'a transfer oldu)
    santi cazorla, 13

    en fazla clean sheet:
    joe hart, 18
    glen johnson, 16
    daniel agger, 15
    per mertesacker, 14
    david luiz moreira marinho, 14

    en fazla bonus puan:
    gareth bale, 50
    robin van persie, 49
    luis suarez, 34
    rickie lambert, 32
    marouane fellaini, 28

    genel anlamda takımlar;
    - defansif olarak, evinde öne çıkan takımlar manchester united, manchester city, chelsea, tottenham hotspur, liverpool fc, everton ve sunderland oldu. bu takımların tamamı kendi evlerinde 20'den az gol yediler.
    - ofansif olarak en fazla gol atan takım açık ara manchester united, 86 ile. chelsea 75, arsenal ise 72 golle onları izledi.

    tek tek pozisyonlara bakacak olursak;
    - en fazla puan getiren kaleciler arasında göze çarpan isimler, bu sezon liverpool'a transfer olan simon mignolet, artık klasikleşen "çanakkale geçilmez" taktiğiyle stoke city'den asmir begoviç ve west ham united'da harikalar yaratan jussi jaaskelainen. düşük fiyatlarına rağmen en çok puan getiren beş kaleci arasına giren bu üçlüden özellikle mignolet, bu sene yine, özellikle anfield road'da, önemli işler yapacaktır kanısındayım.

    - en fazla puan getiren defanslar arasında gol yemeyenler değil, daha çok gole gidenler göze çarpıyor. özellikle leighton baines (5 gol 7 asist) ve patrice evra (4 gol 6 asist) diğer oyunculara oranla açık farkla öndeydiler. önceki senelerle birlikte değerlendirildiğinde, en güvenilir defans oyuncuları yine bu ikili olacak gibi görünüyor.
    bunlar dışında defansif kimlikleriyle öne çıkan takımlardan stoke city, west ham united ve sunderland defansları, alacakları clean sheet'lerle puanlarınızı bolca artırabilir.

    - en fazla puan getiren orta sahalar arasında, gareth bale, juan mata, santi cazorla, theo walcott, eden hazard gibi süper yıldızların yanında, "sudan ucuz" diyebileceğimiz, süper frikikleriyle ve asistleriyle robert snodgrass, penaltıcı kevin nolan ve sunderland'in süper çocuğu adam johnson göze çarpıyor.
    bu sezon izlemesi yine en keyifli takımlardan olacak, atak futbol oynayan norwich city, southampton ve swansea city'den oyuncular mutlaka değerlendirilmeli.

    - en fazla puan getiren forvetler arasında hem puan/fiyat oranı 20'den yüksek, hem de fiyatı £7m altında olan çok çarpıcı isimler vardı. forvetlerin forveti rickie lambert, yeni didier drogba olarak lanse edilen romelu lukaku, everton'a giden arouana kone ve muhtemelen kimsenin tahmin edemeyeceği, fulham'dan bryan ruiz gonzalez.
    özellikle rickie lambert'ın inanılmaz performansı göz kamaştırıcıydı. fiyat/performans oranı olarak yaklaşılması zor bir rakam tutturan aziz rickie, bu sezon da istikrarlı formunu sürdürecektir.
    genel olarak alanın elinde kalacak, değeri £9m+ olan oyunculardan ziyade forvet seçimlerinin haftalık yapılması gerektiğini düşünüyorum. tabii ki birçok kadroya ilk alınan isimler yine robin van persie, luis suarez, wayne rooney gibi süper yıldızlar olacaktır şüphesiz.
  • ve bugün itibariyle açılmış olandır.

    http://fantasy.premierleague.com/

    fantasy ek$i ligi kodu 2160-24349. herkesi bekleriz.
  • pazartesi resmi olarak açıldıktan sonra transferlerimizi yapıp takımımızı kurmaya başladık. premier league 2013-2014 sezonu başlayana kadar sınırsız transfer hakkımız olduğundan, şu an kurduğumuz takımın çok da önemi yok. istediğiniz kadar transfer yapabilirsiniz 15 ağustos gününe kadar.

    bugün biraz da bu sezon parlaması muhtemel isimlere göz atalım;
    - joe allen: eski öğrencisini geçen sezon brendan rodgers pek denemedi ancak gerek lucas leiva'nın kötü performansı gerekse yeni transferler, onu yeni bir formasyon bulmaya itecektir. 2011-12 sezonunda swansea'de çok güzel işler yapan galli futbolcu, 2896 dakika oynayarak 4 gol ve 4 asist yapmış, 117 puan toplamıştı. geçen sezon ise 1920 dakikada kalarak takımına gol yollarında katkı sağlayamadı ve 52 puanda kaldı. eğer rodgers ona daha ofansif bir rol yüklerse, allen çok önemli işler yapabilir. fiyatı yalnızca £5m.

    - winston reid: west ham united menajeri big sam'in klasik "çanakkale geçilmez"inin önemli bir parçası olan 25 yaşındaki ingiliz, geçtiğimiz sezon yalnızca 1 gol ve 1 asist yapmasına karşın clean sheet'ler ile 100 puan barajını geçmeyi başardı. bu sezon da gol yollarında andy carroll'a uzun top oynamayı öncelik görecek ve "1-0 olsun bizim olsun" anlayışıyla sahada olacak west ham united'ın defans oyuncusu değerlendirilebilir. fiyatı yalnızca £5m. alternatif olarak sağ bekte daha asist yapmaya uygun olan joey o'brien da £5,5m ile düşünülebilir.

    - wayne routledge: 2010-11'den bu yana performansını, aldığı süreyle birlikte artıran routledge, swansea'de pablo hernandez ve jonathan alexander de guzman ile birlikte hücumda miguel perez cuesta michu'yu en çok destekleyen oyunculardan biri olacak. geçen sene aldığı 126 puanın belki üstüne çok bir şey koyamayacaktır ancak £5,5m kelepir fiyatıyla kesinlikle göze çarpıyor. alternatif olarak £6m'den hernandez ve de guzman düşünülebilir.

    - robert snodgrass: 25 yaşındaki iskoç, geçen sene sonundaki £6,2m'lik fiyatına rağmen 152 puanla ligin en değerli 9. orta sahası olmuş ve david josue jimenez silva, yaya toure, frank lampard gibi isimleri geride bırakmıştı. bu sezon norwich'in ricky van wolfswinkel'i transfer etmesiyle bu süper solaktan daha çok asist bekleyebiliriz gibi geliyor bana. fiyatı £6,5m. alternatif olarak £5,5m'den yine norwich oyuncuları wes hoolahan veya anthony pilkington düşünülebilir.

    - rickie lambert: geçtiğimiz sezon southampton ile premier league'e çıkarak kariyerinin zirve noktasına ulaşan oyuncu, bunu attığı goller ve yaptığı asistlerle süsledi ve tam anlamıyla rüya gibi bir sezonu geride bıraktı. 38 maçın tamamında oynayan lambert, 15 gol ve 8 asistle takımını adeta sırtında taşıdı ve geçen sezon ligin en golcü ingiliz oyuncusu oldu. bu sezon da, her ne kadar fiyatı £7,5m'e yükseltilmiş olsa da, forvet hattına kesinlikle alınması gereken isim olarak görüyorum kendisini.

    fantasy ek$i ligi'ne gelmek isteyenler için ligin kodu 2160-24349.
  • szczesny

    ıvanovic - mertesacker - zabaleta

    michu - nolan - hazard - carrick

    soldado - lukaku - bony

    11' ile ilk hafta ilk hafta mücadelesine hazır olduğum oyun.özellikle bony'den çok puan bekliyorum bu sezon.
  • -----------------------------------asmir begoviç-----------------------------

    ---------ryan shawcross - per mertesacker - leighton baines---------

    --eden hazard - kevin nolan - victor wanyama - steven pienaar--

    --------------bryan ruiz - robin van persie - rickie lambert---------------

    ilk 11'i ile lige başlayacağım fantezi sezonu. hakkımızda hayırlısı olsun.
  • chamakh ile ileride gol arayacağım oyun. bi yerde bi yanlışlık yaptım ama kısfmet artık. önder özen vari yaklaşınca transferlere sonu böyle oluyor. oysa demirören kafasıyla gitseydim sağda hazard, solda bale ileride agüero ile ipi göğüslerdim. neyse artık düşmemeye oynayacağız.
  • little-team ile dahil olduğum lig. iddialıyım beyler.
  • ingiltere'de ligin başlamasına 24 saatten az bir süre kalmışken biraz önizleme yapalım.

    ilk hafta maçlarına ve ilk haftanın ötesinde 5-6 maçlık döneme bakacak olursak, en rahat fikstüre sahip görünen takımlar manchester city, arsenal, chelsea ve west ham united gibi görünüyor. sezon öncesi oynadıkları maçlara bakarsak;

    - chelsea, yine birinci jose mourinho dönemindeki gibi kalesini gole kapatıp, hücumda juan mata, eden hazard, oscar dos santos emboaba junior gibi sihirbazlarıyla gol arayacak gibi duruyor. inter milan, ac milan, as roma ve real madrid ile oynadıkları dört hazırlık maçında yedi gol atarken, roma maçında mark schwarzer'in adeta yemek için uğraştığı golü saymazsak, bu maçların üçünü gol yemeden tamamladılar. oyunun ilk haftasında double gameweek yani çift maç yapacak olmaları da bizi chelsea'den oyuncu almaya itiyor. olağan şüpheliler tabi ki mata, hazard, oscar ve geride ashley cole ile petr cech.

    - manchester city, iki sezon önce şampiyonluğun tadını averajla da olsa aldı ancak geçen sene ezeli rakiplerinden fark yiyerek ikincilikte kaldılar ve futbol katili roberto mancini'den sonunda kurtuldular. onun yerine gelen manuel pellegrini, sevilla fc ile anlaşma yapmış gibi jesus navas ve alvaro negredo ikilisine kafadan €45m saydı ve bu transfer döneminde dört oyuncuya toplam tam €111m bonservis bedeli ödedi. bunun sonucu olarak şu an, aynı manchester city "projesi" ilk başladığında olduğu gibi bir hücumcu bolluğu var ve nasıl bir kombinasyon yapılacağı tam bir muamma. hazırlık maçlarında ileri uçta stevan jovetic-negredo, jovetic-edin dzeko ve hatta dzeko-jovetic-negredo şeklinde oynayan takımın kadrosuna bakarsak:

    hart-zabaleta-kompany-lescott-clichy-yaya-fernandinho kısmı neredeyse kesin olarak sabit gibi görünmekle birlikte, geri kalan dört pozisyon için jovetic, navas, negredo, dzeko, sergio agüero, david silva, samir nasri, james milner isimlerinin tamamı yazılabilir. silva'yı 99% garanti görürsek, geri kalan altı oyuncudan birini almak fpl bakış açısından oldukça riskli görünüyor, o yüzden en azından iki üç maç beklenip izlenmesi gerektiği kanaatindeyim.

    - arsenal, lige tam da isteyebileceği bir fikstürle başlıyor ancak bir türlü yapıl(a)mayan transferler taraftarın oldukça canını sıkıyor hatta artık bıktırdı da diyebiliriz. klasik olduğu üzere bol gol atan ve üstüne gol de yiyen görüntüsünden şaşmayan arsenal'da takıma alabileceğimiz en önemli oyuncular santi cazorla ve theo walcott olacaktır. diğer yandan, geçen ocak'ta alınan nacho monreal, dokuz maçta bir asist yapıp bir de gol atmıştı ve takımın ilk haftalardaki sunderland ve stoke city maçları düşünülerse, fpl için güzel bir transfer olabilir.

    - son olarak west ham, özellikle upton park'ta etkili bir takım ve geçen sene ilk dört maçtan üçünde gol yememişlerdi. bu sene de açılışı benzer diyebileceğimiz bir fikstürle yapıyorlar ve ucuz defans oyuncularından faydalanılması gerektiğini düşünüyorum. james collins'in durumu şu an net olmasa da winston reid ve joey o'brien takıma alınması gereken isimler.

    yazının burasına kadar geldiyseniz edit: fantasy ek$i ligi kodu 2160-24349. birinciye milyonlar, milyarlar, yatlar katlar.
  • ----------------------------shay given----------------------------

    -------david luiz----ıvanovic-----.mertesacker----baker----

    ------hazard(c)---------snodgrass---------kevin nolan-------

    -------kone------------lambert-----------van persie-----------

    onbiriyle sezonun açılışını yapacağımız lig. geçen sene almış olduğumuz 2059 puanı bu sene geçip 2200 barajını zorlamayı hedefliyoruz
hesabın var mı? giriş yap