• federasyonların hepsi aynı değildir. aralarında yapısal farklar bulunur.

    örneğin, her tekil eyalet ile federal hükümet arasındaki ilişki ve yetki paylaşımının aynı olmadığı federasyon türlerine "asimetrik federasyon" denir.

    federal hükümet ile eyaletler arasında yetki paylaşımının tamamen eşit olduğu, bu ikisinden birinin diğerine herhangi bir üstünlüğünün bulunmadığı, politikaların birlikte işbirliği ile belirlendiği federasyon türüne ise, "işbirliği federasyonu" denir.

    "federasyon" kavramını "üniter devlet" kavramı ile karşılaştırmalı olarak incelemek gerekir. (bkz: üniter devlet/@derinsular)

    ana tema:
    (bkz: siyaset bilimi/@derinsular)
  • birden fazla devletin kendi istekleri ile bir araya gelerek, dış egemenliklerini yapmış oldukları bir anayasa ile oluşturdukları bu yeni devlete devrettikleri devlet yapısıdır. dışarıda bu ismi alan federal devletin altındaki birçok federe devlet, egemenliklerini kullanmaktadır fakat bu devletlerin sadece içte bağımsızlıkları vardır. dış egemenlik bakımından federal devlete bağlıdırlar.
  • rekabet uzun, maç kısa. her şeyin özeti.
    teşvik primi: kendi paranla rezil olma
    şike: altını olan kuralı koyar (altını olan kuralı oyar)
    hakem: ne isa'ya, ne musa'ya
    futbol federasyonu: kerhanenin namusu*
    kulüp başkanı: pazarlamacı, belalı, muhabbet tellalı
    (bkz: futbolun dili bir)

    kıbrıs'ta körler federasyonu eşdeğeri gibi işlev gören sivil toplum kuruluşunun adı "kıbrıs türk görmezler derneği". dernek federasyon neyse de görmezler. çok güzel bir adlandırma bence.

    salkım söğüt insanın yaşamla, büyük yaşamla ilişkisine dair öneriler taşıyan bir ağaççık. sanki öyle bir şey ki, bir yapraklar birliği, yaprak federasyonu gibi. yapraklar birbirini seviyor, dayanışıyor ve yakın duruyor. bir de onları besleyip buluşturan dal ve dalcıklara doğal olarak yakınlar. başları dik değil, göklere değil, belli bir yükseliş eğiminden sonra yere doğru yöneliyorlar. köklerine, çıkış noktalarına bağımlı gibiler. bir yağmura, ufacık bir rüzgar esintisine duyarlılar. belli yönelişleri yok, rüzgar hangi yönü gösteriyorsa hep birlikte o yöne bakıyorlar. hamsi sürüleri gibi. içgüdüsel bir varoluş yapısındalar.
  • sendikalar, belli bir sendikal politika etrafında bir araya gelerek üst örgütler kurabilirler. bu örgütler aynı işkolunda faaliyet gösteren farklı sendikalar arasında olabileceği gibi, aynı bölgede farklı işyeri ve işkollarında bulunan sendikalar arasında kurulan birlik, platform türü yapılar da olabilir. aynı bölgedeki değişik işyerindeki ve işkolundaki sendikaların bu tür yatay örgütlenmeler, sendikacılık hareketini büyük ölçüde güçlendirir.
    12 eylül rejimi federasyon tipi örgütlenmeyi “tehlikeli” bulduğu için yasaklamıştır. yatay ve dikey örgütlenmeleri bir arada bulundurduğu için federasyon tipi örgütlenmeler güçlü bir sendikal hareketin oluşturulabilmesi için mutlaka değerlendirilmesi gereken sendikal yapılanmalardır.
    fransa’da sendikal örgütlülük oranı düşük olmasına karşın, sendikaların güçlü olmasının kökeninde federasyon tipi örgütlenmelerin yaygın olmasının etkisi büyüktür. genel olarak değişik esaslara göre ve değişik biçimlerde kurulmuş sendika tüzel kişiliklerini koruyarak birleşmelerinden oluşur. genel merkezin yetkisi, bağlı örgütlerin tanıdığı sınırlarına göre belirlenir.
  • dernekler yönetmeliği madde 4'teki tanımına göre; “kuruluş amaçları aynı olan en az beş derneğin bir araya gelerek oluşturduğu, tüzel kişiliği bulunan üst kuruluşu” ifade eder.
hesabın var mı? giriş yap