• boğaziçi üniversitesi sosyoloji bölümünün dünya tatlısı hocası. dersleri çok eğlenceli geçer, kendisi her alanda gayet bilgilidir ve her fırsatta belirttiği gibi sıkı bir feministtir.
  • derslerde süperdir, nefret ettiğim halde demografi dersinin iyi geçmesinin tek nedenidir. makaleler feminist yazar ağırlıklıdır bu yüzden kendisinde bir tane daha ders alırsam feminist olacağım konusunda derin şüpheler duymaktayı. notları da öğrencinin işine nasıl geliyorsa öyle verir. midtermü iyiyse onu ağırlıklandırır.
  • demografi ve feminizm konularını gerçekten iyi öğrenebileceğiniz, her zaman güleryüzlü ve yardıma hazır sosyoloji hocası. hacettepe üniversitesinde okumuştur üniversiteyi bi de.
  • öğrencilerle (lisansüstü tabii ki) karşılıklı sigara tüttürerek ders yapabilen nadir hocalardandır.
  • bugun ogrendimki tam 39 senedir ogretmenlik yapmaktadir ve birakmaya da hic niyeti ve ihtiyaci yoktur!
  • emel sayının süt kardeşi olduğunu söyleyerek sınıfı dumura uğratan boğaziçi sosyoloji hocası..
  • finalleri her zaman daha iyi niyetle okuyup daha çok puan verdiğini her fırsatta söyleyen öğrenci dostu şirin insan.. bir de her ders açık unuttuğu telefonu çalmasa tam olacak...
  • kendisi bir pamuktur, öğrenci dostudur, yardımcıdır, öğreticidir, öğrencidir.
  • ferhunde hoca boğaziçi sosyoloji'nin "meşhur" yahut "parlak", onlarca insanın derslerini almak için sırada beklediği hocalarından değil bunu başta söylemek lazım. hakkında dolaşımda olan menkıbeler diğer hocalara nazaran oldukça az, hele ki şu an bölümde dışarıdan sadece bir ders veriyor ve sadece bir gün okula uğruyorken, ismi daha az anılır hale gelmiş durumda. sosyoloji ve antropolojinin parlak isimlerini içeren okumaları ve ders planı olmaması da insanların kendisine teveccüh göstermemesinin bir diğer nedeni sanırım.
    fakat (altı çizili bir fakat), ben bölümde ferhunde hoca kadar yardımsever bir insan, onun dersi kadar dolu dolu geçen derse az rastladım. dolaşımdaki sınırlı sayıda menkıbenin etkisi ile meraktan dersini almıştım. ilk derste bana "notların seneden seneye artmış, umarım benim dersimde de, bu dönemin tamamında da daha başarılı olursun" dedi, haliyle şok oldum. hocadan dersi talep etmişim (boğaziçi ingilizcesi;consent istedim) ve hoca kabul etmişti ve fakat bu kabul öyle boş bir kabul değil imiş ilk derste gördüm, az devamsızlıkla dönemi bitirdim. sosyoloji-toplum-demografi gibi bir düz mantık kurarak dersinin temel noktalara temas ettiğini söyleyebilirim ama bu noktada ileri gitmek istemiyorum şimdilik.
    yer yer ne olduğunu kimsenin anlamadığı isimler ve teoriler yığınları vardır boğaziçi sosyolojide. pek çok kişi bir nebze ezberden konuşur ve bazen okudukları şeyler hala oturmamıştır. ben bu durumda, dört başı mamur, başı sonu belli, dersin başından sonuna kadar ne öğrendiğimi bildiğim bir dersi, bütün bu karmaşık ve ne anlatanın ne dinleyenin tam manasıyla anladığı teorilere tercih ederim, edebilirim.
    evet şurası belli bir şey ki, sosyoloji sayıları unuttu veya bir kenara attı, en azından eleştirel düşünce geleneği bunu bir anlamda başardı. fakat biraz naif bir düşünce ile sosyolojinin bu günlere, tüm bu sayısal temeller üzerine yükselerek geldiğini söyleyebiliriz ve hatta istatistik, demografi, toplumsal çalışmalar gibi daha çok sayısal veriler üzerine yükselen dalların, eleştirellik dalgası ile kendilerine yeni bir şekil kazandırdığını, durdukları yerde durmadığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. bu şu demek, 70lerden sonra bu alanlarda da büyük dönüşümler yaşandı. ve ferhunde hoca'ya dönersek, yüksek öğrenimine başladığı 60'lı yıllardan itibaren ortaya atılan pek çok teoriyle teması olmuş, emekli bir hoca olmasına rağmen halen yeni çalışmaları büyük bir gayret ile takip eden, son 40 yılın kendi alanındaki bütün önemli isimlerini ve çalışmalarını bilfiil görmüş, yaşamış, tartmış; alanın bir çok önemli ismiyle çalışmış, tanışmış gerçekten zengin bir birikime sahip hocalarımızdan.
    söylediklerim demografinin önemine-önemsizliğine dair ne mana taşır bilmiyorum, fakat gerçek manada hoca görmek isteyen birisi, imkan bulduğunda ferhunde hoca'dan kesinlike ders almalıdır. anlattıklarını kullanmasanız dahi kendisiyle tanışmış olmanız bile büyük bir kazanımdır.
  • bir defasında '' çocuklar ben türkiye'nin sayılı demograflarından biriyim '' demiş bu mütevazi hoca'dan bu laf nasıl çıktı şaşkınlığını yaşattıktan sonra '' çünkü türkiye'de demograf sayılı '' hepimizi gülümsetmişti ki , aslında bu acı bir bilgiydi idrak edememiştik .

    ilk aldığımız derste okuma paketinin içinde 3 aylık bir makale olması çok etkileyiciydi , ben literatürü bu kadar yakından takip edip öğrencisine vermeye çalışan çok az hoca gördüm . feminizm ve network society alanında takıntılıydı

    pek sevdiği bir öğrenci olmayıp düşük not verdiği az sayıda öğrencisinden biri de olsam , zaman geçtikçe takdir ve sevgi duygularımın arttığı dünya tatlısı insandır ö sanırım arıza bendeydi :-)
hesabın var mı? giriş yap