• daha çok plastik oyuncaklarda bulunan, şampuan,saç spreyi,oje, deodorant, ve parfümlerde de kullanılan, pvc yumuşatıcı kimyasal madde. yumuşaklık sağlanması için plastiklere (özellikle oyuncaklar) eklenirken, boya ve kokuların daha uzun süre dayanmaları için kozmetik sektöründe kullanılıyor..hamilelik esnasında fazla maruziyet söz konusu olduğunda, dünyaya gelen erkek çocuklarda cinsiyet kayması yapabildiği, yine aynı maddeye maruz kalan çocukların ise böbrek, karaciğer ve testislerinin zarar görebileceği yönünde çalışmalar varmış.bazı oyuncak ambalajları üzerinde " fitalat içermez" ibaresi yer almaktadır.
  • hormon bozucu çevresel bir maddedir. bir diğeri için; (bkz: bisfenol a)
  • (bkz: şeker hastalığı)na da neden oluyormuş. çok fena bir şeymiş kendisi.

    --- spoiler ---

    fitalatlar aslında günlük hayatımızda hep bizimle birlikteler. bugüne kadar obeziteye neden oldukları, sperm sayısının düşürdükleri, hatta karaciğer kanserine sebep oldukları ortaya çıkmıştı. şimdi bunlara bir de tip 2 diyabet hastalığı eklendi.

    fitalatlardan uzak durmak için, yiyecekleri plastik kaplara koymamakta, plastik duş perdelerini kullanmamakta, yer kaplaması olarak plastik ürünleri tercih etmemekte fayda var. bunların dışında içinde çok fazla kimyasal bulunan mumlar, hava kokuları, temizlik ürünleri, sabunlar, parfümler, şampuanlar da fitalat içerebiliyor.

    --- spoiler ---
  • prematüre bebek oluşumuna ve kadın üreme organlarında sorunlara da neden olabiliyormuş.
  • hamilelikte maruz kalınması sonucu bebeğin iq seviyesini düşürdüğü gösterilmiştir.

    http://www.sciencedaily.com/…14/12/141210140823.htm
  • plastik malzemelerin sertleştirilmesi veya yumuşatılması için kullanılan bir kimyasal madde. renkli ambalajlarda, plastik şişelerin içeriğinde sıklıkla kullanılır. bu maddenin dışında bulunduğu gıdaya geçişi ısı miktarı yada temas süresi ile doğru orantılıdır. bu yüzden son kullanma tarihi yaklaşmış besinler tehlikeli. yahut çikolatanızı güneşte unutup yemeyin mesela. memleketten zeytinyağı getiriyoruz ya pet şişelerde, o da soru işareti uyandırmalı. kaldığı süre boyunca yağın asidi fitalat içeren şişe ile etkileşiyor olması muhetemel.

    türk gıda kodeksi gıdalarla temas halinde bulunan fitalat üzerine 2008 yılından beri yürürlükte olan bir takım sınırlamaları koymuştur. fitalatın obeziteyi ve erken menapozu tetiklediğini gösteren çalışmalar da vardır.

    obezite 1
    obezite 2
    erken menapoz
  • zararlarını anlatan bir belgesel için bag iti izleyebilirsiniz.

    bir diğer insanoğlu düşmanı için;
    (bkz: bisphenol-a)
  • plastik asit esteri. esnekliği ve yumuşaklığı sağlamak için plastiklere eklenir. oyuncaklar, ayakkabılar, deterjan (yumuşatıcı), kırtasiye ürünleri gibi günlük hayatta kullanılan bir çok üründe kullanılır, mümkün olduğunca etiketleri iyi okumak ve içeriğinde fitalat olup olmadığına dikkat etmek gerekir. insan sağlığına çok zararlıdır.

    (bkz: kanser)
    (bkz: obezite)
    (bkz: hiperaktivite)
    (bkz: astım)
    (bkz: doğum anomalileri)
    (bkz: kısırlık)
    (bkz: cinsel işlev bozuklukları) gibi bir çok soruna yol açabilir.
hesabın var mı? giriş yap