• türkçesi dünyayı sarsan 5 gün ismiyle yayınlanan nicholas best kitabı. ikinci dünya savaşı dönemi 28 nisan - 2 mayıs 1945 günlerinde yaşanan olayları anlatıyor. kitabı özel kılan nokta ise arkaplanda kalan farklı karakterlerin bilinmeyen hikayelerini de katarak o dönemi roman havasında anlatıyor olması.

    tarihe ve o döneme ilgi duyanlara tavsiyedir.
    https://www.google.com.tr/…#imgrc=zqgdi0meb4kcpm%3a
  • ikinci dünya savaşı'nın son günlerinde geçen, farklı ülkelerden politikacılar, sanatçılar ve askerlerin yaşamından kesitlere odaklanan kitap. aralarında audrey hepburn, sophia loren gibi ileride ünlü olacak oyuncuların harp günlerine ışık tutan eserde, en çok dikkatimi çeken hildegard knef'in hikayesi olmuştu.

    --- spoiler ---

    şehri çembere alan sovyet ordularıyla savaşmak zorunda kalan berlin halkının çaresiz direnişinin anlatıldığı satırlar oldukça ilginç. çıtkırıldım bir sarışın aktrisin elinde (kar98k veya stg44 her neyse) silah, siperde düşman ordusunu bekliyor ve bir süre sonra sıcak çatışmaya dahil oluyor. elbette hildegard ve nişanlısının bu kararı vermesindeki en büyük etken vatanperverlikten ziyade, sovyet ordusu'nun doğu prusya'daki icraatlerinin berlin'de duyulmasıdır.

    kitapta hildegard'ın gözünden anlatılan kısımda trajikomik bir sahne var. şehri savunan bir grup milis, tecrübeli bir çavuşun emrine giriyor. mevzide sovyet saldırısını bekledikleri anda 10 yaşlarında bir hitlerjugend üyesi koşa koşa geliyor. toz duman içinde yaklaşmakta olan bir tanka panzerfaustla ateş ediyor, tank infilak ediyor. çocuk işini bitirince aynı hızla koşarak uzaklaşıyor. milisler ağzı açık olayı seyrederken çavuş öfkeden çıldırıyor. zira imha edilen tank bir tiger'dır...

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap