• karadeniz insanının insanı gülmekten altına sıçtırtan icatlarından biri.

    http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/…laz.html?position=3

    o kadar insanın bir araya gelip bu şekilde bile eğlenebiliyor olması harika birşey.
  • beni benden almistir, yurdum insaninin dogustan yaratici oldugunu hatirlatmistir.
  • (bkz: bilyalı)
  • rize ardesen tunca da yapilan yarislara dair uzun bir cekim icin

    http://www.izlenti.com/v/f3ese922
  • rize'nin ardeşen ilçesinin tunca beldesi'nde son 2 senedir her ramazan bayramında düzenlenen yarışmalar. aslına bakarsanız çok uzun zamanlardır o yörelerde var olan birşeydi. sadece değerli köyümün belediye başkanı bunu tüm ülkeye yaymaya karar verdi. biliyorum öyle büyüsü bozulabilecek birşey değil ama tüm çocukluğumun en güzel olaylarından biri şu an popüler olma yolunda. her eylül ayında onunla ilgili haberler çıkacak, haberler çıktıkça köy halkı daha çok popüler olma yoluna gidecek, ve yeni nesil çocuklarının dışarıda oynayabileceği tek oyuncak da gidecek. aslına bakarsanız iki çeşit yapılırdı o arabalar; ya yarışmalarda olduğu gibi tahta tekerleklerle, ya da rulmanlardan yapılan tekerleklerle. (ki (bkz: #20858431) numaralı entry tahta arabalara aslında ne isim verdiğimizi açıklar nitelikte)

    tahta tekerlekler genelde tek parça ağaçtan yapılır ve ağaç kesme zamanlarında babalara, amcalara özel olarak kestirilirdi. daha sonra da içinde yöre halkının geçme dediği aksların geçebileceği büyüklükte delikler açılırdı. oradaki ağaçlar da özel olarak seçilirdi. ama hangi ağacın daha çok dayandığını ve tercih edildiğini, hangi ağacın ise tercih edilmediğini şu an hatırlayamıyorum. tekerlekler geçmelere geçirildikten sonra en uç kısmına tekerleklerin dışarı fırlamaması için çivi çakılırdı.

    tahta arabaların en büyük sorunu hep geçmelerdi. çok erken kırılırdı. o yüzden sağlam seçmeye çalışırdık. fakat geçmelerin çapı büyüdükçe ağırlık artıyordu ve hız azalıyordu. hızı artırmak için tahta veya rulmanların yerine küçük bisikletlerin tekerleklerini de kullandığımız zamanlar olmuştu fakat o zaman inanılmaz hızlı oluyordu. fren sistemi olmayan bir aracı ve o rizenin dik yokuşlarını düşünün, ne dediğimi anlayacaksınız.

    özetle; tahta arabalar bizim çocukluğumuzdur, dizlerimizi kanattığımız, kolumuzu bacağımızı kırdığımız bir gelenektir. eğer efsane olması için bu yarışmalar gerekiyorsa yapılsın tabi ki, ama umarım büyüsünü bozmazlar.
  • trt1'de gez göz arpacık programında rastladığım süper eğlenceli aktivite. yarışçılardan şair ali isimli kişinin yarış için yaptığı beste ise çok eğlenceli :

    "çivileri çakalum, arabalar yapalum
    haydin formulaza başvuru yapalum
    ...
    formulazı dünyaya tanıtalum "
  • üçüncüsü 3 eylül 2011 cumartesi günü tunca beldesi'nin papamta rak'ani mevkisinde gerçekleştirilecektir.

    https://www.facebook.com/…t.php?eid=149745285106758

    şöyle de bir ilan yapmışlar:

    --- spoiler ---

    formulaz şenliğine yarişmaci olarak katilmak isteyenler...!!!

    -31-08-2011 tarihine kadar başvuru yapılması gerekir.
    -tahta arabaların tamamı ahşap olması gerekir.
    -yarışmacıların kıl çorabı ve kara lastik giymesi zorunludur.
    -yarışmacılar yarış günü 8:30'da tunca selamet tepesinde olması gerekir.

    araç ebatlari:
    uzunluk 130- 170 cm arası.
    genişlik 40 - 75 cm arası.
    teker yüksekliği en fazla 25 cm olmalı.

    not: arabalarda çivi ve direksiyon için sırma teli hariç hiçbir demir aksam kullanılmayacaktır. aksi taktirde yarışa alınmayacaktır.

    --- spoiler ---
  • geçmişe dönüş oldu benim için, trabzonda hala bazı yaylalarda yazın şenlikler de bunların yarışmaları olur,- bir kaç başarım da yok değildir-kaymak arabası derdik. yarışmacılara bir tavsiye; tekerleklere gres yağı-tereyağı sürerek bir ihlal yapmadan normalden daha hızlı bir araç oluşturabilirsiniz, yarış komiserleri ne der onu bilemem...
  • kendisine redbull sponsor olmuştur.

    http://http/…vent/red-bull-formulaz-021243074366088
hesabın var mı? giriş yap