• kedilerle genetik açıdan çok alakası olmayan, kemirgenler ailesinden gelen bir acayip hayvan.* yani kedilerden çok farelerle akrabadır. en sevdiği yiyecekler primatlarlardır.

    bu canlının dünya üzerinde başka herhangi bir coğrafyada bulunmamasının sebebi, madagaskar gibi kapalı bir habitatta* evrimleşmiş olmasıdır. panter gibi ağaçlarda dolaşmayı seven bir kedigile benzerliğinin sebebi de, convergent evolution denen, ortam müsait olduğunda milyonlarca yıl içerisinde, farklı evrimsel kökenlerden gelen canlıların benzer özellikler kazanabilmesi durumudur.
  • latincede çukur.
    ayrıca (bkz: foseptik çukuru)
  • madagaskar biyotasının kralı.
    https://youtu.be/hv9voy2h61y
  • diğer bir adıyla madagaskar misk kedisi. firavun faresiyle akraba olan, çok az bulunur etçil bir memelidir. yalnız madagaskar'da yaşar. kahverengi ve zengin bir kürkü vardır. boyu, kuyruğu hariç 90 cm'dir. yüzü tilkiye benzer ama başka bakımlardan kediyi andırır. değişik hayvanlarla beslenir ve oldukça vahşi olduğu bilinmektedir.
  • diş yüzlerinde yer alan yuvarlak kenarlı, içbükey formdaki düzensiz çukurcuklar.
  • madagascarda lemurların düşmanı olan kedicik.
    (bkz: http://news.nationalgeographic.com/…s/big_fossa.jpg)
  • görünüş itibariyle bir çok canlının mükemmel bir karışımı gibi duran hayvan. ilk bakışta daha çok kediye benzetilse de biraz incelendiğinde fare, köpek, sırtlan, ayı ve maymuna kadar bir çok canlıyı andırdığı görülebilir. lakin sesini hiçbir hayvana benzetemedim o da bir o kadar karakteristik. madagaskar fantastik memleket vesselam.
  • fossa, madagaskar'a endemik bir memeli türü. madagaskar'daki en büyük etçil memelidir. son yapılan araştırmalara göre fossa daha önce sanıldığı üzere nokturnal bir hayvan değildir. ancak, nadir bulunduğu için eskiden gece dolaştığı sanılmaktaydi, ama bu araştırmaya göre fossa hem gece hem de gündüz görülebiliyor.

    fossalar madagaskar'ın sık yağmur ormanlarında yaşar. bu türün en iyi görülebildiği yer ise kirindy ormanı koruma alanı'dır, ki burası morondava şehrinin 70 km kuzeyinde yer alır.

    fossa, balıktan kuşa kadar her türlü küçük ya da orta boy hayvanları yiyerek beslenir. başlıca besinleri lemurlardır, ki bu yüzden yaşdıkları bölgede baş avcıdırlar. ayrıca fossanın soy tükenen yakın bir akrabası ise dev fossadır (cryptoprocta spelea). bu hayvan 1.8 m boyundaydı, yani günümüz fossasından 20% daha uzundu ve 17 kg. ağırlığındaydı. bu hayvanların, insanlar adaya yerleşene kadar şempanze boyundaki lemurlar tarafından avlandığına inanılıyordu.

    fossaların doğal düşmanı yoktur, ancak nil timsahı tarafından yeniliyor olabilirler.

    kaynak; wikipedia

    görsel
    görsel
    görsel
  • (bkz: nasal fossa)
  • bu hayvana önce kedi demişler sonra vazgeçip kedimsiler grubuna almışlar. yalnız aynı grupta sırtlan da var. tamam da arkadaş sırtlanın patileri var, fossanın adeta pençeleri var. biri ağaca tırmanamazken diğeri ağaçların üstünde fink atıyor. ya sırtlanı bu gruptan çıkartın ya da fossaya kedi sıfatını tekrar geri verin. rica ediyorum böyle yetenekli bir hayvanı sırtlanla bir tutmayın.
hesabın var mı? giriş yap