• iyidir. hele sosyal bilimler alanindaysa kesinlikle gelinip yapilir. fizik alaninda ve bilgisayar alaninda da guzel bazi masterlar var.

    eger paris'teyseniz masteran daha onemli bir durum vardir, o da sehirde ogrenecekleriniz. kendinizi kutuphanelere kapatmayip dunyanin yuzlerce farkli ulkesinden gelen insanlarla iletisim kurmaya adarsaniz essiz bir tecrubeye erisirsiniz.

    onun haricinde okul ucreti ucuzdur, yasam pahali. fransizca gibi illet bir dil de sizin pesinizi birakmaz haliyle..

    bu arada su kelimeleri fark etmenizi saglar :

    (bkz: fransızca'dan türkçe'ye yanlış geçen sözcükler)
  • muhendislik icin gelecek olanlarin basta kafasi karisabilir, normaldir. bu durum fransa'nin muhendislik sisteminin kendine ozgu olmasindan kaynaklanir.

    fransa'da muhendislik yapmak icin bir on kosul yoktur. yani egitim almasaniz bile bir firma sizi muhendis olarak ise alabilir ya da kendi muhendislik firmanizi acabilirsiniz.

    buna karsin muhendis unvanini resmi olarak kullanabilmek icin cti* onayli bir ecole mezunu olmak gerekir*. yalnizca bu ecole lerin muhendislik diplomasi* verme yetkisi bulunur. muhendislik diplomasi* master derecesine es degerdir.

    ecole lerde muhendislik egitimi 3 yildan olusur. fakat ecole lere lise egitiminden sonra 2 sene fen hazirlik sinifi* okuyup girilebilir. yani liseden sonra en az 5 sene icinde muhendis olunur. turkiye sistemine gore yuksek lisansin 1. senesi ecole lerde 2. seneye denk gelir.

    ecole lerin disinda universitelerde muhendislik egitimi vardir. bu muhendislikler cti* ye bagli degildir. egitim fen ve teknoloji fakultelerinde gecer ve sonunda alinan diploma fen ve teknoloji master diplomasidir*.

    universitelerde 3+2 sistemi vardir. 3 senelik lisansi 2 senelik master takip eder. master diplomasina sahip kisi resmi olarak muhendis unvaninin kullanamaz. master ile muhendislik diplomasinin arasindaki tek fark budur. bunun disinda muhendislik diplomasinin yapabildigi her isi master diplomasina sahip kisi de yapabilir. turkiye sistemine gore yuksek lisansin 1.senesi universitede master 1 senesine denk gelir.

    egitim olarak 2 sistemin cesitli farkliliklari vardir. ecole lerde agir teorik dersler, zorunlu felsefe iletisim gibi dersler, zorunlu stajlar, devam zorunlulugu bulunur. universitelerde daha pratige yonelik proje ve laboratuar agirlikli dersler, cok sayida secmeli ders, daha esnek ders saatleri vardir.

    eger hedef fransa'da kalmak ise ecole tercih edilmelidir. ecole ler fransa'da universitelere gore daha prestijlidir.

    eger hedef uluslararasina acilmak veya doktoraya devam etmek ise universite daha mantiklidir. ecole lerde master ustu egitim bulunmaz. ecole den mezun biri doktora icin universiteye gecmek zorundadir. uluslararasi alanda shanghai, qs, thomas higher education gibi egitim siralamalarinda cogu universitenin adi gecer fakat en iyi 1-2 ecole disinda ecole lerin adi duyulmaz.
  • biraz illettir: ne yaşatır ne de öldürür.
  • öncelikle belirtmem gerekir ki fransa'da fransızca bilmiyorsanız hayat sizin pek kolay değil. master eğitimi ücretsiz olup ama tüm anadili ingilizce bir bölüm ile daha önce ne karşılaştım ne de duydum. ingilizce bölümler daha çok "école de management" gibi okullarda oluyor. bu okullarda da okulun kalitesine ve sıralamasına göre kayıt ücreti ortalama yıllık 5,000 €'dan başlıyor. yani bu yüzden sizin önünüzdeki en büyük engel fransızca. o yüzden sizi fransızca öğrenmeye davet ediyorum. eğer bu sürece zaten daha önce girdiyseniz de büyük büyük kolaylıklar gelsin. bitmeyen bir çiledir, iyi bilirim. devam ediyoruz.

    üç yol ayrımı var.

    fransızca biliyorum/öğreniyorum. dil belgesini halledeceğim/hallettim. bu yolun kendi içinde de 2 farklı yolu var.
    fransızca hiç bilmiyorum. her şeye sıfırdan başlamak istiyorum. (buna burada değinmeyeceğim. o da ekstra bir konu oluyor.)
    fransa sisteminin allah belasını versin, ben diğer avrupa ülkelerine bakacağım diyorsanız acilen ctrl+f4 yapmanızı öneriyorum.

    yolunuzu seçtiyseniz elimizde iki yol seçeneği kalıyor.

    burada da karşınıza iki yol çıkıyor.

    türkiye'de misiniz? fransa'da mısınız?

    1. yol

    türkiye'de olanlarla yolumuza devam ediyoruz. fransa’da olanlar direkt 2. yola geçebilir.

    - öncelikle fransızca sınavına girip minimum delf b2 ya da tcf c1 almanı şiddetle tavsiye ediyorum. hatta eğer alabiliyorsanız dalf c1 için çalışmalısınız. artık birçok okul dalf c1 istiyor. belge tamam mıdır? tamamsa devam ediyoruz.

    fransa milli eğitim bakanlığı'nın yabancı öğrencilerin başvurusu için her ülkede oluşturmuş olduğu campus france isimli eğitim ajansı bulunuyor. fransa'daki bölümlerin %99'u buraya kayıtlı. zaten eğer fransa'da yaşamıyorsanız başvuru dosyanızı bu ajans üzerinden kabul ediyorlar.

    campus france sitesine buradan kayıt oluyoruz. http://www.turquie.campusfrance.org/tr

    orada aslında birçok dosyayı size soruyor. her şeyi detaylı ve düzgün bir şekilde doldurmanızı öneririm. şimdi bu resmi ajansın en büyük özelliği aynı anda yanlış hatırlamıyorsam 10 tane okula tek bir dosya üzerinden başvurabiliyorsunuz. yani siz dosyanızı 1 kere göndereceksiniz ama 10 okul için bu dosya gidecek. bunun inanılmaz pratikliği var gerçekten.

    bu dosyalar neleri kapsıyor diye sorarsanız onlar da aşağı yukarı şöyle:

    motivasyon mektubu
    cv
    diploma (fransızca noter tasdikli çeviri)
    transkript
    başvurulan master bölümüne göre değişen ön proje dosyası. bazı bölümler araştırılacağınız "mémoire" tez konunuzu dosya olarak isteyebiliyor.
    en az 2 adet referans
    minimum b2 fransızca yeterlilik belgesi

    bazı bölümler, ön eleme yapabiliyor, ardından da türkiye'de olduğunuz için skype üzerinden sizinle mülakat yapabiliyorlar. daha sonra tekrar bir değerlendirme ile size olumlu ya da olumsuz sonucu bildiriyorlar.

    evet, tüm aşamalardan sonra sonucunuz olumluysa tebrikler, olumsuzsa başvurduğunuz bölümle kendi eğitiminiz arasında çok fazla fark olabilir. ya da gerçekten ne kadar çok motivasyon sahibi olduğunuzu gösterememiş olabilirsiniz. pes etmeyin. ilk başvurular bazen öyle rastgele olabiliyorlar. daha çok detaylı çalışıp yeniden kollarınızı sıvayın.

    2. yol

    fransa'da olanlarla yolumuza devam ediyoruz.

    - her üniversitenin kendine ait özel bir sistemi olabiliyor. bununla birlikte her üniversitenin hatta aynı üniversite içerisindeki bölümlerin de son başvuru tarihleri değişebiliyor. bunları gerçekten bir başvuru ajandası yapıp tek tek not almanız gerekiyor. başvuru tarihinden 1 saat sonra bile ellerine ulaşsa bu konuda çok netler. yani deadline tarihlerine kesinlikle sadık kalmalısınız.

    - istediğiniz bölümün hangi üniversitelerde olduğunun listesini çıkartıp tarihleri de not ettikten sonra başvuru sistemlerini inceleyin. öncesinde o sisteme kendi bilgilerinizi girip hazır bir şekilde başvuru tarihini bekleyebilirsiniz.

    - fransa’daysanız zaten aklınızda en az 1 şehir vardır diye tahmin ediyorum. bu nedenle doğrudan bir bölümün belgelerine ulaşıp hepsi için hazırlamaya başlayabilirsiniz.

    neler gerekiyor? doğrudan aslında ilk aşamadaki belgeler gibi belgelere ihtiyacımız var.

    motivasyon mektubu
    cv
    diploma (fransızca noter tasdikli çeviri)
    transkript
    başvurulan master bölümüne göre değişen ön proje dosyası. bazı bölümler araştırılacağınız "mémoire" tez konunuzu dosya olarak isteyebiliyor.
    en az 2 adet referans
    minimum b2 fransızca yeterlilik belgesi (artık birçok okul dalf c1 istiyor. bu yüzden eğer seviyenizin c1 olduğunu düşünüyorsanız lütfen c1 sınavına giriniz.)

    başvuru aşamasını genelde başvuru dosyasını açıklıyorlar. mülakat olup olmayacağını da oradan bilebiliyorsunuz. belgelerinizi teslim ettikten sonra belgeleriniz inceleniyor. eğer eksik hiçbir şeyiniz yoksa dosyanız jüriye çıkıyor. yani eksik verdiyseniz ilk aşamada eleniyorsunuz. eğer mülakat varsa dosyanızı beğenirlerse mülakata davet ediliyorsunuz. mülakat kesin olarak kabul edildiğiniz anlamına gelmiyor. mülakatı da geçtikten 1 hafta sonra sonuçlar açıklanıyor. eğer mülakat yoksa jüri zaten dosyanızı beğendiyse 10 gün sonra da onun sonucunu alıyorsunuz. umarım güzel sonuçlarınız olur. ??

    mülakat detaylarına burada girmeyeceğim. çünkü o apayrı bir konu. ben kendi mülakatımda kendi kaderimi çizdim. mülakattan korkmayın, rüzgarı kendi yönünüze çevirebilirsiniz. ??

    fransa’da erasmus

    fransa’da erasmus yapıyorsanız işler sizin için biraz daha kolay olacak. sonuçta en az 1 dönem fransız sisteminde eğitim almış oluyorsunuz. fransızca belgeniz de varsa biraz çalışma ile kabul almamanız için bir engel bulunmuyor.

    eğer fransızca bilmiyorsanız ve fransa’da kalmak istiyorsanız sizi acilen fransızca öğrenmeye davet ediyorum. ingilizce eğitim almak istiyorsanız dediğim gibi genelde onlar ekstra pahalı oluyor.

    dilerim her şey çok güzel olur.

    yolunuz hep açık olsun.
  • bazı bölümlerde master yapabilmek için birçok aşama vardır ve genel olarak son aşama da mülakattır.

    fransa'da kendi bölümümün yeni öğrenci seçiminde jüri üyesi oldum. adaylar nasıl değerlendiriliyor, nasıl mülakat yapılıyor, neler soruluyor gibi başlıca detayları anlattığım videoyu buradan izleyebilirsiniz.
  • hangi bolumde yapacaginiza gore sartlari degisiklik gostermektedir, basariyla bitirdiginiz takdirde ulusal bir fransiz diplomasina (diplôme national) sahip olursunuz. master diplomasi universitelerden alinabilecegi gibi école'lerden (ens, ehess, insa vs.) de alinabilinir. bundan sonra yazacaklarim fen ve muhendislik bolumlerini kapsamaktadir. bu alanlarda master diplomasi genel olarak 120 krediye denk gelir ve kredilerin bir bolumu laboratuar stajini kapsar. universitelerde yapilacaksa master profesionnel ve master de recherche diye iki tane master programi bulunur. ikincisi daha cok doktora programina devam etme imkani verirken, ilki piyasaya yoneliktir ancak ilkini yaptiktan sonra da doktora programina devam edebilirsiniz (bkz: fransa'da doktora yapmak). kabul genel olarak oncelikle dosya incelenmesi, ardindan da juri degerlendirmesi sonrasi olur. master de recherche yaptiginiz takdirde hocaniz arkanizda durursa ve lisans sinavlarini butunlemeye kalmadan bitirirseniz genelde kabul gelir. ayrica juri mulakat yaparsa, su sorulara hazirlikli olarak gidilmesini tavsiye edebilirim :
    -kariyer plani (projet professionnel) : size nicin master yapmak istediginizi soracaklar. kariyer planinizda master'in yeri nedir ve neden gereklidir? en uzun cevap vereceginiz soru budur.
    -notlarinizin durumuna gore sorular : mutlaka konu buraya gelecek. eger notlariniz ve siralamaniz iyiyse cok sorun degil ancak herhangi bir derste butunlemeye kaldiniz ve o dersin hocasi jurideyse mutlaka bu soruya verebilecek ikna edici bir cevabiniz olsun.
    -profesyonel anlamda harici aktiviteler : eger daha once gonullu laboratuar staji gibi bir sey yaptiysaniz mutlaka belirtin hatta uzerinde durun, fark yaratabilirsiniz.
    -diger harici aktiviteler : bir kurulusta isinizle alakasiz olsa bile gonullu calisiyorsaniz belirtin, ornek: universitede alt siniflara "tutorat" diye tabir edilen ders anlatimi yapmak, engelli insanlara yardim etmek, yaslilara kitap okumak vb.
    -ayrica mulakatlarda duydugum ilginc bir soru : bu master programinda sence neyi degistirisek sizden daha iyi ogrencileri cekebiliriz ? bu soru master programini ne kadar bildiginizi ve bu programa istekte bulunurken program hakkinda arastirma yapip yapmadiginizi olcmek istiyor. genelde begenilen cevaplar, oncelikle hizlica programi ozet gecip, su derse agirlik verebilirdim cunku son verilere gore piyasada o dersle ilgili isler yapan insanlar daha az bulunuyor seklindeydi.

    son olarak, basvurunuzu yaparken motivasyon mektubunuzu mutlaka bir veya birkac anadili fransızca olan kisiye okutun, imla hatalarini mutlaka duzeltin; aksi halde basvurunuz yeterince ciddiye alinmayabilir. fransada bir metinin icerigi kadar sekli de onem tasir.
hesabın var mı? giriş yap