• generation-3 gece görüş sistemleri, parlak ışıkların göze ve lenslere zarar vermemesi amacıyla, görüntüyü işleyen bir işlemci (processor) yardımıyla fazla ışığı filtreler ve görüntüyü normalize ederler. sonuç olarak dijital, yüksek çözünürlüklü, kaliteli görüntü sunan ve parlak ışıklardan zarar görmeyen/çok etkilenmeyen bir gece görüş sistemi ortaya çıkar.

    bugün çalışır durumda, miğfere takılan (veya isterseniz kafanıza) rus yapımı gen-2 gece görüş sistemlerini veya silaha monte edilen nspu dürbün gibi gen-1 cihazları, 200-500$ dolar gibi komik paralara edinmek mümkündür. ancak türkiye gümrüğünden maalesef geçiremezsiniz.
  • silence of the lambs den sonra,ne olur ne olmaz ben alayım da bir köşede dursun sapık mapık musallat olursa şalteri indirir arkasından sinsice saldırıp etkisiz hale getiririm diyerek alıp köşeye koymayı planladığım alet.
  • aselsan tarafından üretilenleri m978 el dürbünü, m993 piyade tüfeği dürbünü, m995 mg3 v.b. tüfekler için dürbündür. terminolojik açıklamasını yapamadım affola.

    bu aletler astronomiye meraklı nöbetçilere verilmemelidir. m978 denen ortalığı toz yeşil gösteren cihaz aynı zamanda çıplak gözle görülmesi imkansız olabilen yıldızları da görmemize yardımcı olmaktadır. bunlardan birini alıp saatlerce orion'u, cassiopeia'ı, yaz üçgeni'ni ve diğer takımyıldızları izleyebilirsiniz. nöbetçi subaya dikkat edin yeşil tonlarda önünüzde belirebilir.
  • gece gorus cihazlarinin yesil tonlarinda goruntu vermelerinin sebebi, gozun yesil tonlarini diger renklerden daha iyi ayirt ediyor olmasidir.
  • belli bir süre kullanıldığında göze aşırı miktarda yoğunlaştırılmış ışık gönderdiğinden gece uykunuzun içine eden alet. nerden mi biliyorum entry'i girdiğim saate bakın.
  • yasal yollardan normal bir sivilin almasının yasak olduğu alet.

    sanırım yani. biraz önce şirket için sipariş verdim alım yapamayız cevabı geldi. nedenini bilmiyorum ama gece görüş dürbünü satışı neden yasaklanır amk!
  • dünyanın en işgüzar aleti.

    gece de görmeyiver. yat uyu aslanım.
  • gece devriyelerinin şenlikli edevatı.

    pusuda genelde en rütbeliye verilir, pahalıdır.

    kabaca bir örnek ile; normalde gökyüzünde 50 yıldız görebiliyorsanız bu aletle baktığınızda 500 civarı görüyorsunuz.
  • çalışma prensibi fotoelektrik olaya dayanır.

    biliyoruz ki elektronlar, atomların birbirinden ayrı enerji seviyelerinde bulunmaktadırlar. ve atom bu enerji seviyelerindeki elektronlarını uyaracak bir enerjiyle uyarıldığında, uyarılan elektronu bir üst enerji seviyesine "atlar". ancak üst seviyeye atlayan elektronun geride bıraktığı, altdüzeyde elektron eksikliği kararlı bir yapı olmadığından, bu üst seviyeye atlayan elektron, düşük enerji seviyesine geri döner. bu geri dönme aşamasında da atomdan bir foton fırlatılır (bu fotonun dalgaboyu o elementin atomuna göre değişir hatta element analizinin prensipi budur).

    ve yine biliyoruz ki, mutlak sıcaklığın (-273.15 santigrad) üzerindeki her obje elektromanyetik dalga saçmaktadır. yani ışıma yapmaktadır. aslında, şu an odanızda bulunan herşey ışıma yapmaktadır. eğer odanıza hiç bir şekilde ışık girmeseydi, yani zifiri karanlık bir odada otursaydınız onları göremeyecektiniz. fakat gözleriniz elektromanyetik spektrumdaki tüm dalga boylarını yorumlayıp görüntü oluşturabilecek yapıda olsaydı, sırf sıcaklıkları mutlak sıcaklığın üzerinde olduğu için onları görebilecektiniz. buraya kadar genel bilgi.

    [aşağıdaki paragrafı okurken bir yandan da şu şemaya bakmanız faydalı olacaktır.]

    gece görüş dürbünü ise yukarıda anlattığım iki fenomenden faydalanan prensiple çalışır. yarıiletken malzemelerde elektron uyarmak diğer malzemelere göre daha kolay olduğundan (valans bandı ile iletim bandı arasındaki enerji farkı az olduğu için) gece görüş dürbünlerinde yarı iletken kullanılır (gaas). gece görüş dürbünü ile bir bölgeye baktığımızda, o bölgede duran farklı sıcaklıktaki (duvar, kaya, insan, hayvan) objelerden yayılan elektro manyetik dalgalar (fotonlar) dürbün içerisindeki gaas teki elektronları uyaracaktır, hatta bu elektronlardan bir kaçını koparacaktır. biz bu esnada gaas' ın icinde bulunduğu ortama potansiyel fark uygulayıp kopan elektronları hızlandırarak fosfor özellikli bir yüzeye çarptırırız. fosfor özellikli malzemeler, kendilerine çarpan elektronların sonucunda ışıma yapan malzemelerdir. dolayısıyla, bu çarpmışmanın sonucu olarak bizim görebileceğimiz dalgaboyunda photonlar saçılır (böylece sinyal şiddetini artırdık aslında) ve karanlıkta duran ama sıcaklığı yüzünden elektromanyetik dalga yayan objeyi görmüş oluruz.
  • 15 dakika aralıksız baktıktan sonra havada uçan balıklar, dikiş diken pamuk prenses gibi halüsinasyonlar görmenize neden olan, bakan kişiyi delirten, 2000 dolar değerindeki alet.
hesabın var mı? giriş yap