*

  • bu gibi got seklinde kalinan durumlarda bazen essek siz olabileceginiz icin kendi malliginiza hayiflanarak kendinizi nigdeye surmeniz daha mantiklidir..
  • lotr filmini seyrettikten sonra nasil olur da kitabini okumam? diye du$unenleri ifade ede ozlu soz.*
  • gecti blu nun pazari, sur e$egini nigde ye $eklindeki yanli$ kullanimi israrla daha yaygin olan guzide atasozumuz.
  • paranormal türk tarihinde ikinci "topluca ortadan kaybolma" vakasıdır. ilkini dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak konusunda işlemiştik. 1833 yılında bor pazarına satmak için turunçgil götüren bir grup köylü hayretler içinde pazar yerinin ortadan kaybolduğunu görmüşler ve arkadan gelmekte olan gruba durumu "geçti borun pazarı" diyerek izah etmişlerdir. olayı duyan ahalinin başvurusu üzerine soruşturma başlatılmış, iddialar incelenmiş ancak köylülerin yemin billah etmelerine rağmen olayın doğruluğunu kanıtlayan bir delile rastlanamamıştır. yapılan resmi açıklamada ise " koca pazar kaybolur mu heç? zabita kovaladı onları" denmiştir.
  • uyarıyı dikkate alıp eşşeğini niğde'ye süren bora, niğde'ye vardığında bu sefer "geçti niğde'nin pazarı sür eşşeğini bora." önerisiyle karşılaşmış, koca bir ömrü niğde-bor hattında eşşek üzerinde geçirip hiç etmiştir.
  • eşşeklerin genel olarak tedavülden kalkıp yerlerini bu tür şehirler arası yolculuklarda minibüs otobüs türevi araçların almış olmasına rağmen sevilen sayılan ve sıklıkla kullanılan atalarımız tarafından söylenmiş bir söz öbeğidir.
    (zaten aslolan da eşek değil verilmek istenen mesaj değil midir?)
  • bor ile nigde'nin cok yakın iki yerle$im birimi olmasının etkisi vardır atasozumuzde; katedilen mesafe "sehirler arası yolculuklar" ile kar$ıla$tırılmamalıdır. nigde pazarının bor pazarından sonra kuruldugu on bilgisi verildiginde gorulur ki "i$ i$ten gecti, bor'da halledemedin i$ini; yallah hadi nigde'deki pazara" mesajı icermektedir.
  • başta kavak yelleri estiği günler hani?
    umduğumuz neşeler, şerefler, ünler hani?
    beklenilen alaylı, şanlı düğünler hani?

    servi gibi ümitler döndü birer iğneye.
    geçti bor’un pazarı, sür eşeği niğde’ye!

    sende cevher var imiş, onu herkes ne bilsin?
    kimler böyle züğürdün huzurunda eğilsin,
    şöyle bir dairede müdür bile değilsin,

    kim dedi hey, serseri gençliğine kıy diye,
    geçti bor’un pazarı, sür eşeği niğde’ye!

    hasan’ın böreğine vaktinde yetişmeli,
    hiç durmadan gövdeye atıştırıp, şişmeli,
    yanıp da kavrulmadan mükemmelen pişmeli,

    sonra seni almazlar, hiçbir yere çiğ diye,
    geçti bor’un pazarı, sür eşeği niğde’ye!
hesabın var mı? giriş yap