• bilim ve teknolojideki gelişmeler... 20'ci yüz yılda bilim ve teknolojinin gelişmesinde altın çağını yakalamış, insan hayatında vazgeçilmez bir rahatlık sağlamıştır. bilim hiçbir zaman durağanlık göstermemektedir. bilimin sınırları genişlerken; dünyanın sanıldığı kadar büyük olmadığı gerçeği ortaya çıkmaktadır. günümüzde bilim olağanca hızıyla ilerlemekle birlikte insan hayatının olmazsa olmazları arasına girmeyi başarmıştır. bilimin sonucu olarak ortaya çıkan teknoloji hayatımızı her alanda kolaylaştırmayı başarmıştır. bilim ve teknoloji arasında sıkı bir ilişki bulunmakta, birbirlerini tamamlamaktadırlar. bilimsel çalışmalar uygulamaya elverişli bilgi üreterek teknolojik gelişmeye yol açarken, teknolojik gelişmeler de bilimsel araştırmaların daha uygun şartlarda yapılmasını sağlayarak bilimsel gelişmeyi hızlandırmaktadır .

    bir hawking teoremi.
    - diğer gezegerlerde daha gelişmiş ırklar olabilir. eğer bu doğruysa, bir gün bizi ziyarete gelebilirler.
    - dna yaşamın temelidir. insan ırkı ve dna’nın yapısı daha da karmaşık hale gelecek.
    - bir çok insanın genetik mühendisliğinin yasaklanmasını istemesine rağmen, ekonomik nedenlerden dolayı, bitki ve hayvanlar üzerinde çalışılmaya devam edilecek.
    - gelecek yüzyılda bebekler insan bedeninin dışında büyüyecek.
    - 2600 yılında dünya nüfusu o kadar artmış olacak ki, insanlar omuz omuza duruyor olacak. elektrik tüketimindeki artış yüzünden dünya kızıl bir görünüme sahip olacak.
    - küresel ısınma konusunda gerekli önlemler alınmadığı takdirde, dünya’nın atmosferi venüs’ünküne benzeyebilir. yeryüzüne sülfirik asit yağmurları düşebilir.
    - sera gazı etkisi tersine çevrilemezse, insanoğlu yeni bir milenyumu göremeyebilir.

    amerikalı bilim adamları, 2100 yılında insanoğlunu nasıl bir geleceğin beklediğini şöyle anlatıyor.

    insanların ölene kadar 30' lu yaşlarında kalacak ve birçok sektörde de robotlar iş gücünde kullanılacak…

    abd’ li fizikçi michio kakui, 300 bilim insanı ile görüşerek yazdığı “geleceğin fiziği” adlı kitapta 2100 yılında insanlığı nasıl bir geleceğin beklediğini anlattı. bilim insanları 2100’deki dünyayı şöyle tasvir ettiler:

    yaşlanma genleri keşfedilecek ve yaşlanma 30’ lu yaşlarda durdurulacak.

    laboratuvarda üretilen organlar nedeniyle kimse organ yetmezliğinden ölmeyecek.

    internette bağlanabilen kontak lensler icat edilecek. böylece yolda karşılaştığı kişiyi hatırlayamayan biri onunla ilgili tüm bilgiler anında gözünün önüne getirebilecek.

    sabah uyanıldığında, kafada bulunan sensörler ile kişi daha yüzünü yıkarken mutfaktaki robot fırına mesaj göndererek çayı ısıtıp, yumurtayı pişirmesini sağlayacak. arabalar da aynı sensörler yardımıyla, kişi henüz evden çıkmadan garajdan çıkıp kapının önüne gelecek.
  • bireysellik ve yalnızlık artacak.
    bedensel yeterlilikte hareket kapasitesinde artış
    kromozomal hastalıklarda artış
    psikolojik hastalıklarda artış
    ...
  • 10.000 yıl kadar sonra, pioneer 10 uzay aracı barnard yıldızı'nın 3.8 ışık yılı yakınından geçecektir. 25.000 yıl kadar sonra ise, arekibo mesajı adı verilen ve 16 kasım 1974'te uzaya gönderdiğimiz özel bir sinyal olan radyo dalgaları messier 13 küresel kümesine ulaşacaktır. bu sinyaller, şimdiye kadar gönderilen en uzun menzilli sinyallerdir. ancak eğer ki orada bu mesajları alabilecek biri varsa ve aynı iletişim metodunu kullanıyorlarsa, cevaplarının bize ulaşması yine 25.000 yıl sürecektir.
  • sadece hayaldirler.
    bundan 1-2 sene evvel elime 1960'lı yıllarda yayınlanmış bilim dergilerinden birkaçı geçmiş, bir hevesle okumuştum. orada 2000'li yıllarla dair öngörülen teorilerin hayata geçmemiş olması şu an söylenenlerin de hayata geçmeyeceğinin delilidir.
    tutturabildikleri tek şey kendi kendine giden arabalar fakat orada anlatılan şeyle şu anki teknoloji arasında fikir anlamındaki bir benzerlikten başka hiçbir ortak nokta yoktu. herifler fanus gibi bir arabanın içinde ailece monopoly oynuyorlardı amk.
  • rusya'da 80'li yıllarda yaşanan kapitalist restorasyon sürecine rağmen, abd'nin öncülüğündeki dünya emperyalist sömürü mekanizmasının tıkanması;

    1986 yılından bu yana küresel anlamda kapitalist ekonomilerin giderek daha çok krize girmesi ve bunun bir bileşeni olarak kronikleşen piyasa başarısızlığı olgusunun kendisini daha sık hissettirmesinin de gösterdiği gibi kapitalist üretim sisteminin değerin belirlenimi ve kaynakların dağılımını gerçekleştirmede açıkça yetersiz hale gelmesi

    bütün bunlara bağlı olarak başta güney avrupa ve güney amerika olmak üzere emekçi halklar nezdinde sosyalist reflekslerin giderek daha fazla güçlenmesi göstermektedir ki insanlığı yakın gelecekte bekleyen kaçınılmaz şey sosyalizmin yeniden dirilişidir ve insanlığın da onu beklediği aşikardır.

    (bkz: sosyalizm geliyor)
  • stephen hawking'e göre yapay zeka. fakat çoğu bilim insanının hemfikir olduğu bi nokta var. dünyanın manyetik alanının folloş olması. akabinde dünyanın venüs benzeri bi gezegene dönüşmesi ihtimali. sakat nokta şu. kestirilemiyor.

    tabii insanoğlunun yaşam kaynaklarını tüketmesi penceresinden bakmayalım. işimiz bazen tamamen şansa kalıyor. mesela asteroid 2005 yu55 ebemizi sikertebilirdi. apokaliptik senaryolar kurmak için erken belki ama olasılık her zaman olasılıktır.
  • yine kendi kendine kavga eden aptal bir tür olacağımız için bi şey değişmez (bkz: eşeğe altın semer takmışlar eşek yine eşek)
  • atmosferde biriken zararlı gazların yarattığı sera etkisiyle bu yüzyılın sonuna kadar dünya sıcaklığında yaklaşık 2 derecelik artış bekleniyor.bu ısı artışı, gıda stokları üzerinde onarılamaz hasar yaratacak.
  • (bkz: açlık)
hesabın var mı? giriş yap