• nasil oynanacaginin ogrenilmesi kesinlikle cok kolay oyun, ozellikle de satranc ile karsilastirilinca. tek sorun cok fazla hamle sansiniz oldugu icin eger dusunerek oynarsaniz (ki yenmeniz icin bu tavsiye edilir) oyunun bitmesi zaman alir.

    oyun; 18x18 kareden olusan tahta ve butun kareleri kaplayacak kadar siyah ve beyaz taslardan olusuyor. oyunun tek ana kurali ise karsidaki kisinin tas ya da taslarinin cevresini kaplamak ve o alani isgal etmek. oyun sonunda tahtada en cok kim alan isgal etmisse o yenmis oluyor. oyuna baslarken tahtada hic tas olmuyor, birer birer sirayla taslarinizi koyuyorsunuz. taslar karelerin kenarlarinin orta noktalarina ya da koselerine konabiliyor. karsi tarafin (diyelim ki beyaz olsun) ornegin bir tasini alabilmek icin o tasin cikis noktalari (sadece cizgi uzerindeki yerler cikis noktalari kabul edilir, capraz noktalar onemli degil) olan 4 noktayi kendi siyah taslarinizla kaplamaniz gerekli. eger karsi tarafin tasi tahtanin en kosesindeki noktadaysa tahmin edersiniz ki sadece iki cikis noktasi vardir. yani sadece iki tasinizi cikis noktalarina yerlestirerek o beyaz tasi alabilirsiniz. eger karsi tarafin tasi tahtanin kenarlarindan birindeyse, bu sefer o tasin etrafini cevrelemek icin sadece 3 tas yeter.

    tabi ki bir seferde birden fazla tasi da alabilirsiniz, ancak rakibinizin taslari bir alanda yanyana bosluksuz sekilde olmali ki cevresini kapladiginizda iceride hic kendisine ait bos alani olmasin.

    bunun disinda bir de infinite loop kurali var ama onu burada anlatmak biraz zor. sadece karsilikli oynarken eger ayni karede surekli bir o sizin tasinizi bir siz rakibin tasini aliyorsaniz anlayin ki bu cikmaza girmissiniz. bu durumdaki kural ise sudur: karsi taraf sizin tasinizi aldiktan sonra ayni hamleyi yaparak siz de onun sizin tasinizi alan tasini alamiyorsunuz. bunun icin bir el beklemeniz gerekiyor. bu loop ise taraflardan birinin o boslugu kendi tasiyla doldurmasiyla son buluyor.
  • dünyanın en güzel oyunu. oyun hakkında bilgi almak, başka oyuncularla tanışmak vs isteyenler yeşillendirebilir.
  • go 19x19 yatay ve düşey çizgiden oluşan bir tahta üzerinde oynanan uzak doğuda (çin) çıkmış strateji oyunudur. öğrenmesi çok kolaydır çünkü sadece birkaç kuralı vardır. ama ustalaşmak ve oyunun felsefesini öğrenmek bir ömürlük süreçtir. uzak doğunun denge felsefesini (ying-yang) içinde barındırır.

    oyun tahta boş olarak başlar. her hamlede oyuncular tahtada istedikleri kesişim noktasına(yani karelerin içine değil) taş koyabilirler. oyunun amacı tahtadaki bölgeleri çevrelemek ve alan kazanmaktır. rakibin taşlarını öldürmek de mümkündür ancak bu o kadar da kolay değildir. çünkü bir taşın 4 nefesi vardır. bütün nefesleri rakip taş tarafından kapatılan taş tahtadan kaldırılır. dolayısıyla 1 hamleye 4 hamle yaparak öldürmeniz gerekir. bu yüzden bodoslama taş öldürmeye çalışmak sizi zayıflatır. ancak oyunun akışı esnasında rakip taşları çevrelemek için fırsatlarınız olacaktır.

    go'da rakibi yok etmek veya tamamen tahtadan silmek mümkün değildir (tabi çok büyük bir seviye farkı yoksa). asıl amaç rakipten fazla alanınızın olmasıdır. savaşları çok çetin geçer çünkü birbirinden bağımsız taş gruplarınız ölüm ve yaşamın geleceği öngeren zeka dolu hamlelerle belirlendiği bazı pozisyonlara düşecektir.

    çinde "weiqi", korede "baduk" olarak bilinir. yeni başlayanlar 9x9'luk tahtada oynayarak oyunun kurallarını kavramaya çalışır. daha sonra 13x13'lük tahtaya geçer ve savaşmayı öğrenir.

    oynayanlar oyunun kurallarını öğrendiklerinde 25 kyu olarak başlarlar. oyunda ustalaştıkça seviyeniz 25'den 1'e doğru yükselir. kyu öğrenci demektir. 1 kyu olduğunuzda sonraki aşama 1 dan'dır. bu noktadan sonra 7 dan'a kadar yükselebilirsiniz. tabi bunlar amatör seviyeler.

    buraya kadar sıkılmadan okuduysanız şurdan oyunu öğrenebilirsiniz.
    https://online-go.com/learn-to-play-go

    öğrendikten sonra canlı olarak diğer insanlarla yukarıda ki sitede "play" menüsünden oynayabilirsiniz. ayrıca pandanet (https://pandanet-igs.com/communities/pandanet) ve kgs (https://www.gokgs.com/) gibi alternatifleri de deneyebilirsiniz.
  • bir kaç videosunu izledim. sanırım satranca göre bana daha çok hitap eden bir oyun.
    peker'den daha neler öğreneceğiz acaba ?
  • öğrenmesi beş dakika, ustalaşması bir ömür süren oyun. bir deyişe göre kuralları o kadar sterildir ki eğer evrende başka akıllı canlılar varsa mutlaka go oynuyordur.
  • (bkz: go).
  • erkek hakemin ne söylediğini bilen yeşillendirebilir mi?

    melodik bir şey söylüyor. engin japonca bilgime dayanarak tahminim hamle için gereken 30 saniyelik süre için "20 saniye kaldı, 10 saniye kaldı" diyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=95irs8s_xig
  • öğrenmenin iki dakika geliştirmenin bir ömür sürdüğü oyun. başlamak isteyenler için doğru adres : https://www.gookulu.com/
  • zor bir oyundur. her seferinde farklı bir yola götürür sizi.

    bunu biz ilkokulda kareli defterde kırmızı ve siyah kalemle oynardık. adının go oyunu olduğunu bilmeden elbette. oyunda hücum yaparken ufak alanlarda oynarken, birden defterin sınırlarına çizilen noktalarla genişletme yoluna gider, savunma yaparken de en dış tarafın tamamen kaplanmasını engeller, iç taraftaki genişlemeyi de durdurmaya çalışırdık.
  • oyunda hafiften altta kaldım diye yerinme üste çıktım diye sevinme düsturu vardır. ulan bu oyun sedat peker'le mi meşhur olacaktı!
hesabın var mı? giriş yap