• yok ebesinin amı. alt tarafı canavar öldürücez konu nerelere geldi. fena mı? emin değilim.

    --- spoiler ---

    fermi paradoksu'unu hiç duydunuz mu? fermi bi gün gökyüzüne bakar ve "herkes nerde?” der şeklinde özetlenebilir; madem evren bu kadar büyük, çoktan birileri gelmeliydi şimdiye kadar..

    ve sonuç olarak şöyle bir çıkarımda bulunur: belki de medeniyetlerin o kadar ilerlemesini engelleyen doğal -ya da doğal- olmayan bir sınır var?

    işte anime bununla ilgili biraz. godzilla medeniyetin doğal bir sonucu, onun yarattığı kirliliğin vs. dolayısıyla medeniyetler sonunda kendini de yok eden bi canavar yaratmaya mecbur.

    ama iş bununla bitmiyor, eninde sonunda yok olacaksak devam etmenin ne anlamı var? şu anlama gelen bi replik var dizide: "hayata tutunduğun sürece acı çekeceksin." tabi bunun bir rahibin ağzından çıkması da manidar..

    gerçekten de yaşamda elimize kalan aşağılanma, utanç, korku vs. değil mi? ve eninde sonunda yok olacaksak neden bu acıyı çekiyoruz?

    bu çok ayartıcı bi soru. ancak kahraman elbete ona karşı koyup yaşamın zaferini müjdeleyecek falan..

    buraya kadar hikayecinin el kitabı gibi: kahraman yolculuğa çıkar, ejderhayla karşılaşır, onu alt eder, prensesle evlenir ve kral olur. ama çevrimini tamamlamak için yapması gereken son bir şey vardır hala, o da evine dönmek. (bkz: monomyth)

    animede kahraman insanoğlunu ve yaşamı kurtarır. ancak kurtarılmış yaşam bir kez daha yüzünü karanlığa çevirdiğinde onu durdurmak için kendini feda eder.

    --- spoiler ---

    peki ne gereği vardı bunca sorgulamanın? sadece mechalar godzilla ile çarpışsaydı olmuyor muydu?

    bunu beklerken oturmuş hayatı sorguluyorum şimdi.

    garip bi anime.
  • godzilla mücadelesinden giriş yapıp, matrix vari çözümleme soslu çok ama çok kısa bir kaiju dövüşüne evrilen üç bölümlük animasyon film serisi.

    --- spoiler ---

    fedakarlıklarla ve intikam azmi ile bezeli üç film boyunca insanlığın müttefikleri diğer iki ırkla beraber organizasyon, teknoloji ve inanç yeteneklerini kullanarak adına godzilla denen belayı yenmeye çalışmasını izliyoruz. lakin sonuçta kazananlar, mücadele etmek yerine korkularını kabullenen ve ayrıca dünyayı değiştirmeye çalışmayıp ona adapte olan yerliler sayılıyor. zira godzilla, uygarlıkların tarih boyunca gelişiminin mutlak sonucu, aşılamaz bir duvar gibi lanse ediliyor ve yerlilerin savaşma seviş anlayışı uygarlığın kaotik gelişiminden daha üstünmüş gibi yansıtılıyor.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap