• yıllardır dağ taş demeden türk soyunun olduğu her yerde araştırma yapmış ahmet taşağıl hocanın yeni kitabı.

    ve tabii ki yine masalsı kalemiyle..
  • 90'lı yılların ikinci yarısından birkaç ay öncesine kadar ahmet taşağıl'ın gerek üstad servet somuncuoğlu ile gerekse öğrenci ve ahbaplarının eşliğinde gezilerini konu alan sibirya'dan fergana vadisi'ne, oradan iç moğolistan'a kadar notlarının derlenmiş hali olarak ortaya çıkmaktadır. kitabın ilk sayfalarında kadim türkler'in hüküm sürdüğü coğrafyaları ele alırken verdiği ayrıntılı tarihsel bilgi ile o topraklarda gezintiye çıkma hissi yaşatmaktadır.

    gezdiği yerler hakkında tarihsel perspektif vermenin yanı sıra, halihazırdaki kültür ve yaşayışa dair sunumları ve düştüğü şerhlerlede tarih tartışmalarına atıflar yapmaktadır. yedi bölümden oluşan bu eserin, son iki bölümü hocanın henüz ziyaret edemediği türkmenistan ve afganistan bölgelerine ayrılarak tarihsel süreç anlatırak kitap tamamlanmıştır.

    keyifli ve hızlı bir okuma sunmanın yanısıra, belli bölümlerde sık tekrara düşmesi, notlardan kitaba geçirilişten bütünlüklü bir okuma yapılmamış olması daha ilk bölümlerde göze çarpmaktadır. bununla birlikte kitabın sonuna iliştirilmiş harita coğrafyayı anlama manasında yararlı olmuşken, bahsi geçen yerleşim alanların bir çoğunun haritada belirtilmeyişi ise haritanın ısmarlama yapıldığının bir başka görüntüsüdür. umarım ilerleyen baskılarda detaylı ve içerikle uyumlu haritalar görme şansıda buluruz.

    bu kitapla birlikte hocanın türkistan coğrafyasında konuşulan dillerin yanısıra fransızcası'nında olduğunu öğrenmiş olduk. *
  • hakkında bu kadar az entari girilmiş olmasına şasırdığım ahmet taşağıl kitabı.

    yalın bir anlatımı var. önsöze kendisi hakkında yazdıkları insanın idealleri peşinde koşmasının önemini kavratır nitelikte.

    içeriği dolu dolu, bıktırmıyor, baymıyor... tarihi sevdiren kitap.
  • bu kitabı beğenenlere yine ahmet hoca’dan bozkirin kaganliklari önerilir.
  • şayet siz de benim gibi atalarımızın at koşturduğu toprakları merak ediyor, ata yurdunu görme istiyor ama imkan bulamıyorsanız bu kitap tam size göre.

    ahmet hoca ile birlikte sibirya'dan moğolistan'a her yere gidiyor, oradaki türk eserlerini görüyorsunuz.

    ahmet hocadan beklentim ; bu kitabın genişletilmiş bir baskısını yayınlaması. her gittiği yerde binlerce fotoğraf çekmişler. onları da ekleyerek ve her bölüm için daha ayrıntılı bir harita ekleyerek yeniden basmalıdır bu kitabı.

    okullarda orta asya türk tarihi dersinde bu kitap okutulsa yeterli...
hesabın var mı? giriş yap