• en iyi kitap öneri, okuma ve paylaşma sitesi. okuduğunuz kitaplara benzer kitap öneren, en çok okunan kitapları gösteren, alıntı paylaşılabilen okuyucu kesmini ihya eden site.
  • bu sitede gördüğümüz, profillerinde binlerce kitap okudukları yazan hesapların sahte hesaplar olduklarına inanarak kendimizi kandıracağımıza, onlardan ilham almaya çalışmak daha doğru olacaktır.

    çünkü gerçekten böyle insanlar mevcut. bir tanesini bizzat yakından tanıyorum. kadın 50'li yaşların ortalarında. çok uzun zamandır kitap okuyor, ve kitap okuma hızı korkutucu seviyelerde. günde bir iki kitap okumak onun için sıradan bir şey. bir kaç sene önce, şimdiki evine taşınırken 5000'e yakın kitabını satmak zorunda kalmıştı. bugün, kitaplar tekrardan evi ele geçirmiş vaziyetteler. yerlerde bile kitaplar duruyor.

    kadıncağız tatile giderken bile bir çanta dolusu kitap taşıyordu yanında. neyse ki e-kitap teknolojisi imdadına yetişti. artık o nereye, içinde 2000 civarı kitap bulunan kindle paperwhite'ı oraya.
  • sosyal medyada kitap platformlarında sebebini anlayamadığım iki oluşum var. biri kitap quiz'leri, diğeri x yılı reading challenge'ları.
    bunların ikisine de sahip olmasına rağmen, oldukça tatmin edici, güzel bir kitap sosyal paylaşım sitedir goodreads.

    "neden goodreads hesabı almalısınız, nelerden uzak durmalı, hatta ışık hızıyla kaçmanız gerekiyor?" sorusuna cevapları sıralayayım.

    güzel yanlarını sayacak olursak,
    - tavsiye robotu tıkır tıkır işlemekte. janrlara göre sıralı tam listeler, tavan-taban puanları hepsi var. tavsiyelerin büyük çoğunluğunun türkiye'de baskısı olmayan kitaplar olması içimizde bir yara, ancak ülkemizde çıkana kadar e-kitaplara yürürüz. o konuda sorun yok gibi duruyor.
    - günün alıntısı fasilitesi oldukça yararlı. her gün yeni bir yazar ve kitap katabiliyor insan kütüphanesine. her gün siteye girip "acaba bugünün alıntısı ne?" diye bakamazsanız de, bayinizden ısrarla e-posta göndermesini isteyiniz.
    - e-kitap arşivi oldukça geniş. bütün klasik eserler, bunun yanında modern edebiyattan da geniş bir yelpazede yayın yapıyor dostlarımız. kitap arayüzü üzerinde biraz daha çalışılsa güzel olur aslında, o ayrı.
    - kimi yazarların kendi hesabı oluyor, muhabbetler komiklik şakalar.
    - mobil uygulamasına söyleyecek söz yok. ben ios goodreads'i kullanıyorum telefondan, hiçbir sorun yok. tıkır tıkır çalışmakta, arayüz çok temiz.
    - arkadaşlık isteği gönderme bölümünde nefis bir uygulamaları var. birinin size arkadaşlık isteği göndermesi durumunda, o kişiye "en sevdiğin kitap hangisi, neden?" minvalinde sorular sorabiliyorsunuz. doğrusu ben vikitap da kullanıyorum, ancak buna benzer bir oluşum göremedim.

    kötü tarafları,
    - siteye günlük ya da haftalık girişlerinizde, otomatik olarak giriş yapmıyor. sizin zorlayıp, kullanıcı adı-şifre girmeniz gerekiyor. sorun internet tarayıcımdan kaynaklanıyor diye düşünüp mozilla'dan, internet explorer'dan falan da girmeyi denedim. mevzu aynı. birkaç arkadaşta daha aynı güvenlik problemi var. "zamanın çok mu değerli arkadaşım, üşenme de iki dakkanı giriş yapmaya harca" dediğinizi duyar gibiyim. sorun: tez canlıyım.
    - bir kitap paylaşım sitesinin arayüzünden ne bekleyebilir ki insan, ama bekliyor işte. tema fix, oldukça iç bayıcı. hani, üç beş havai fişek olsa demiyorum ama, bir iki de olsa farklı tema seçeneği olsaydı anasayfam yapabilirdim goodreads'i.

    anlamsız tarafları ise,
    - kitap quiz'i nedir arkadaş? oku, geç. anlamıyorum. "to kill a mockingbird kitabında protagonist ve ailesi hangi eyalette yaşıyordu?" "charlotte's web kitabında charlotte neydi?" hasta mısınız arkadaşım? yani, soruların absürt içeriğini bir yana bırakalım, çok ince detayları hatırlamak ne işinize yarıyor günlük hayatta?
    fareler ve insanlar'ın büyük buhran döneminde geçtiğini hatırlasan ne olur hatırlamasan ne olur güzel kardeşim? sen okuyup keyif aldın mı, kullanılan dilden, karakterler arası çatışmadan feyzalıp "aa nasıl yazmış be adam" dedin mi, ders çıkarıp olgunlaştın mı, beğendiğin yerlerin altını çizdin mi, geç kardeşim artık, geç o işi.
    - reading challenge ayrı bir ahmaklık. neden bir insan, sene içinde kaç kitap okuyacağının çetelesini tutar, hesabını kitabını yapar? bir senede 120 kitap hedefi koyan romantik edebiyat okuyucularını, hastane servisinde zaman öldürmek için vampir-kurt adam-hayalet kitapları okuyan taifeyi katmıyorum bak hesaba. öyle, normal okuyucu diyorum. kardeş, elinden geldiğince çok oku, ama bunun da gösterişini yapma. yani, kendine ayda 6 kitap hedefi koyup hebele hübele diye hızlı hızlı okuma. otur, notlar çıkar, farklı kitaplarda aynı tema işlenmiş mi onlara bak, biraz kafayı çalıştır be kardeşim.

    bir öfke nöbetimin daha sonuna geldim. sözün özü, seviyorsanız gidin konuşun. alın bir gudrids hesabı, tavsiye robotunu kullanın, tartışmalara katılın, quote of the day'leri fav'layın, okuyun, düşünün.
  • çok geç keşfettiğim, keşfettiğimden beri de bağımlısı olduğum site. onun sayesinde belki de hiç okumayacağım yazarları ve kitapları okudum, self publishing yazarlarla tanıştım. henüz daha giveaways olayından birşey kazanamadım ama o konuda da umutluyum.
  • facebooktan gelen davet sayesinde öğrendiğim, okudugum kitapları eklemeye basladıktan sonra üşendiğim ve kitapları "okuduğumu söylediğime değecekler ve değmeyecekler" olarak ayırmama sebep olmuş site.
    millet çok kitap okumuş diyenler, kimi insanların hızlı okuyabildiğine yada okurken agzını kımıldatarak kendisini yavaslatmadıgına da ınanmıyordur muhtemelen. neyse. guzel uygulama. ios için olan versiyonu da mevcut.
  • goodreads= yokluğunda çok kitap okudum
  • öncelikle (bkz: #32965216)

    korkulan oldu. artık sitenin okuyucular için olmadığını ve yazar yalakalığına başladıklarını duyurdular bugün. zaten bir süredir olumsuz yorumları gizliyorlardı, artık insanların yorumlarını da, o kitapları ekledikleri rafları da uyarı olmaksızın silmeye başladılar. yalnız enteresan kriterleri var. yazarlarla doğrudan ilgili raflar silinecek demişler, süper. benim "authors to avoid" listem yazarlarla ilgili ve silinmiş, pekala... ancak "awesome authors" listeleri yazarlarla ilgili bulunmamış olsa gerek, yerlerinde duruyor, pes! goodreads yönetimi daha ne kadar yazar yalayacak diye merak ediyordum zaten, bu son gelişmeyle çıkış kapısı göründü.

    doğru düzgün bir ortamda, okuyucuyu baz alan bir siteden faydalanmak isteyenler için: http://booklikes.com/

    edit: gün itibariyle yaptıkları hatadan döndüler. insanlara, sildikleri yorum ve listeler için özür mailleri göndermeye başlamışlar ve silinen verileri yeniliyorlar. eskisi gibi yorumlarda ve listelerde (alakasız veya sert bir şekilde olmamak kaydıyla) yazarlardan bahsedebilicez. zaten yazarı kitaptan ayrı tutmaya çalışmaları çok büyük bir hataydı ve bu hata yüzünden daha 1-2 ay önce "siz %1'li kesimsiniz, bu site sayenizde var" diye mail atıp power user dedikleri kullanıcıların çoğu alternatif sitelere kaçtı. booklikes ilk duyurunun ertesi günü yeni server eklemek zorunda kaldı yoğunluktan, librarything twitter'dan cevap yeiştirip puanları topladı... goodreads biraz da mecburiyetten geri adım attı, ama olsun.
  • insanı okuma konusunda teşfik eden, hatta want to read this diye diye yüzlerce kitabı okunma sırasına attıran; değer biçilmiş kitaplara bakıp ben şimdiye kadar hiç birşey okumamışım ki dedirten güzel site. müziklerin grooveshark'ı gibi birşey sanırsam. bir de adam gibi kitapları en yüksek puandan sıralayabilsek ne hoş olurmuş.
  • reading challenge diye bir olay var burda, hedefim bu sene icersinde su kadar kitap okumak diye bir sayi belirliyorsun. update yaptikca hedefine su kadar su kadar yaklastin diye gaza getiriyor seni. güzel yani, sevdim ben.
  • okumayı e-kitap okuyucu ile yapmaya başlamamdan ötürü doğan, internet üzerinden kitap araştırma ihtiyacımı çok güzel karşılayan site. oylama, insanların listeleri, yorumlar vs. derken araştırılan bir kitap hakkında karar vermek için gayet güzel bir mecra olmuş.
hesabın var mı? giriş yap