• kurtulus savasi sirasinda orduya katilarak bizzat cephede savasmis kuvva-i milliyeci kadinlarimizdan....
  • kurtulus savasi'nin kadin kahramanlarindan adlarin bilinenlerden bir tanesidir.

    yeni evlendigi halil efe'den ayrilmamak icin 19 yasinda akincilara katilan makbule hanim, ata iyi binen, iyi silah kullanan ve kıyafetiyle de tam bir cetecidir.

    gördesli makbule basindan aldigi bir kursunla sehit düser, ugruna savasa girdigi halil efe de 2 ay sonra...

    hakkinda daha ayrintili bilgi almak ve fotografi icin

    (bkz: http://candandostluk.wordpress.com/…esli-makbule-2/)
  • "dağılan müfrezeler ikinci kuşatmadan kurtulunca, 17 mart cuma günü buluştular. bütün akıncıların yüzü taş gibiydi. kuşatmayı yararken bazı akıncılar gibi müfreze komutanlarından halil efe'nin eşi gördesli makbule'de şehit olmuştu.

    halil efe'yi delice seven makbule, kocasından ve akıncılardan hiç ayrılmamış, sürekli birlikte gelmişti. halil efe de eşini öyle severdi. sevgileri ve yiğitlikleri efsane gibi yayılmıştı dört yana.

    makbule'yi ulus dağı'ndaki kocayayla'da kimsenin bulamayacağı bir köşede toprağa verdiler.

    akıncı ahlakınca şehit olanlara ağlamak ayıptı. makbule'nin toprağa verildiği gün, akıncılar halil efe'yi de, ibrahim ethem bey'i de*, birbirlerini de ayıplamadılar.

    hepsi kana kana ağladılar."

    (bkz: şu çılgın türkler)*- (bkz: demirci akıncıları)*
  • makbule efe, ibrahim ethem bey tarafından: “kendisi siyah pantolon ve ceket ve uzun bir manto giyer, ayağında daima çizme ve başında da siyah başlık ve daima örtülü olup, yalnız gözleri meydanda bulunurdu. kısa bir japon filintası taşır ve düşmandan itinam olunmuş güzel bir doru ata biner ve daima müfrezenin dümdarı (artçısı) olarak kalırdı.” şeklinde anlatılmaktadır.
    kuvayı milliye kahramanı makbule hanım (makbule efe)
  • 1902, gördes-24 mart 1922, kocayayla/akhisar
    kurtuluş savaşı'nda yunanlılarla savaşırken şehit düşen türk kadını. makbule hanım daha bir yıllık evli iken eşinin yanında milli mücadele'ye katılmıştır. 15 mayıs 1919 tarihinde yunan ordusunun izmir'i işgaliyle batı anadolu'yu işgale başlaması sonucu 7 kasım 1921'de kocası halil efe ile türk çetelerine katıldı. yunan kuvvetleriyle çıkan çatışmalarda bulundu. yunanlılar sakarya muharebesi'ni kaybederek afyon mevzilerine çekildiklerinde, bir taraftan da halil efe'nin gördes-sındırgı-akhisar bölgesinde faaliyet gösteren çetesinin saldırıları ile karşılaşıyorlardı. kocayayla baskınında geri çekilen silah arkadaşlarına cesaret vermek için hızla öne atılınca başından vurularak şehit olmuştur.

    nagehan alçı , sibel üresin gibi insan müsveddelerine ev ödevi olarak verilmeli anlattırılmalıdır.
  • yeğenim sabahki bayramda gördesli makbule oldu. 29 ekim programında bu ve bunun gibi kahramanların ağzından kendilerini anlattılar. nene hatun gibi bilinen bazı kahramanlarımız vardı. üzerinde eski kıyafetlerle on kadar çocuk vardı. yeğenim de efe gibi giyinmişti.

    "ben gördesli makbule efeyim. erkekler kadar iyi ata binerdim ve en az onlar kadar iyi silah kullanırdım küçük yaşlarımda. 1921 yılında evlendim. iki ay sonra milli mücadeleye katıldım. düşman gelmiş dayanmış buralara. sadece erkeklere mi düşer bu yük. aldım silahımı çıktım dağlara. gördes, simav, bigadiç, sındırgı dağlarında düşman kovaladım. iyi de yaptım. düşmana gel yurdumuza yerleş, hilalsiz mi yaşayalım diyecektik. biz buraları düşmana teslim etmedik, siz de değerini bilin. beni ararsanız uzaklarda değilim ben. şurda..... kocayayla'da şehit ettiler beni. cumhuriyet için herkes bir şeyler feda etti. biz her şeyimizi!"

    (1902 gördes - 17 mart 1922 kocayayla)

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

    yukarıdaki linkin yazısını da buraya yapıştırayım.

    gördesli makbule..
    yunanlılar sakarya meydan muharebesi’ni kaybetmiş, afyon mevzilerine çekilmişlerdi. hummalı bir faaliyetle yeni mevzilerini kuvvetlendirmeye çalışıyorlardı. fakat yunan başkumandanlığı’nın canını sıkan en mühim neden; en emniyetli olması lazım gelen cephe gerisi hareketlerinin, bilakis büyük bir huzursuzluğa maruz kalmasıydı.
    cephe gerilerinde gerilla harbi vardı. işgal altında kalan türkler mücadeleden vaz geçmemişlerdi.
    küçük küçük gruplar halinde çalışan türk çeteleri fırsat buldukça, yunan geri hizmet ve ikmal birliklerine baskınlar yapmaktaydılar.
    cephe gerilerinin emniyetini sağlamak için buralarda kullanılan muharip birliklerin bütün dikkati akıncılar müfrezesindeydi. zira en büyük zararı bu müfrezeden görmekteydiler.
    gördes–sındırgı–akhisar üçgeni içindeki sahada, bir türk, (gördesli halil efe) akıncılar çetesi kendilerinden çok üstün bir kuvvetle çarpışmaktaydı. nâmüsaid şartlar içinde meydana gelen bu karşılaşmada akıncılar müfrezesinin tek avantajı araziyi iyi tanıması ve bu sûretle manevra yapabilmesiydi. buna rağmen, muharebeyi kesip sıyrılmaya imkân yoktu ve çetenin cephanesi gitgide tükenmekteydi. saatlerce süren bu gayrî müsait çarpışma, muhariplerin moralini bozmaktaydı. fakat, çetenin içinde bulunan bir kadın kahramanın, zaman zaman kükremesi onlara, yeni bir mücadele ruhu ve cesaret aşılamaktaydı.

    kükremiş bir aslan
    16 mart 1922’de kocayayla’da cereyan eden bu çarpışmada durum gittikçe çetenin aleyhine dönmekteydi. birçok muhariplerin gözü düşmandan çok, çekilecek bir istikâmet aramakla meşguldü. her zaman olduğu gibi bir ara makbûle’ hanım’a yeni bir heyecan ihdas etme fırsatı çıktı. düşman ateşinin durakladığı bir sırada makbûle’yi kükremiş bir arslan gibi düşmana saldırırken görüyoruz. bu hareketin ruhlarda yarattığı ateşin parlaması ile sönmesi bir oldu. çünkü bu genç ve cesur kadın, alnından aldığı bir mermi yarası ile yere yıkıldı. başta halil efe olmak üzere, bu acı kayıp bütün erkekleri sarstı. cesaret kaynaklarını kaybeden çete için muharebeye devam etmek, artık mümkün değildi. o kadar değildi ki, bu mukaddes ve muazzez şehidenin mubârek naşını bile kaçırmaya imkân yoktu. onu gömmediler bile. mevcut siperlerden birine olduğu gibi yatırılan makbûle’nin cesedi, birkaç avuç toprakla ancak örtülebildi.
    gördesli makbûle, halil efe ile 1921 senesinde evlenmişti. fakat bir çokları gibi bu bedbaht çiftin de balaylarını düşman karşısında geçirmeleri mukaddermiş. silaha sarılan genç karı–koca; kurdukları çete ile dağlara çıkarak; aylarca düşmanla çarpışmıştı. çok zaman baskın yapan, bazen da baskına uğrayan akıncı müfrezesi bir uğur ve kahramanlık sembolü gibi yanlarından ayrılmayan bu kadın kahramandan örnekler aldı.

    alıntı..
  • yeni evlendiği eşiyle milli mücadeleye katılıp savaşmış, kocayayla baskınları sırasında geri çekilen askerlere cesaret vermek için öne atılınca başından vurularak şehit düşen türk kadınıdır.

    bir kahramandır.
  • bu kahraman kadının adını ne zaman duysam saygıyla anarım. nedense ismini yaşatmak adına bir şey yapılmamış.
  • ismini yaşatmak için bişey yapılmamış demiş birisi. ismi için sadece gördeste bir ilkokula ismi verilmiştir. (bkz: şehit makbule hanım ilkokulu)
hesabın var mı? giriş yap