• kripto paralar ile çözülebilen sorundur, dünyanın her yerine çoğu parada genellikle bir kaç dakika içinde ve hiç kimseye hesap vermeden.
  • daha yeni başıma gelmiş olay. yıl olmuş 2020 hala bu antin kuntin şeylerle uğraşıyoruz. her şey için algoritmalar kullanılırken ben neden atm arayıp elden para vermekle uğraşıyorum
  • gerçekten aşırı saçma bulduğum olay. nedir yani mantığı ne diye yapamıyoruz.
  • saçmalık falan değildir.

    ıngiltere ve 1 2 ülkede aktif olmasının nedeni ingiltere nin dünya para piyasalarının merkezi olmasıdır.

    adamların hindistandan kanadaya kadar sömürgeleri var normal yani .

    turkiyede ve bir çok ülkede olmamasin in nedeni ise bilancolardir.

    banka bilançoları yani bir iki kişi de anlatmış.

    merkez bankası türk lirası işlemlerin hepsinden sorumludur. her eft işlemi aslinda bankalar arası borç alacak iliskisidir. yani her eft işleminden merkez bankası sorumludur ve onay makamidir.

    amaç banka bilançolarını takip etmek piyasayı stabil tutmaktir. ayrıca mesela a bankasından toplamda 100 mio eft çıkacak çeşitli bankalara ve o sırada a bankasının bilançosunda bu miktar yok diyelim. ışte alarm durumudur . bu durumda merkez bankasından söz konusu banka borç alır. ya da diğer bankalardan borç alır . yani her basit işlem bilanço da çok farklı kalemleri oynatır.

    ayrıca bilgi işlem anlamında da bankaların arada çalışmaması gerekmektedir.

    testler falan ancak o zaman yapılabilir.

    kısacası saçmalık değil normal durumdur.

    edit: banka yönetimlerinin personeli fazla calistirmamak için böyle bir şeyi istediğini düşünmek de enayiliktir.

    türkiye de personele en kötü davranılan sektörlerden biridir bankacılık.
  • teknolojiyle, işlemlere merkez bankası'nın aracılık etmesiyle, çalışılan bankadaki personelin onay vermesi ile veya bankaların parayı kullanmak istemesi ile ilgisi olmayan durum.

    eft sistemi teknik olarak 7/24 çalışabilecek bir sistemdir. türkiye'deki eft adetleri düşünüldüğünde birisinin işlemlere elle onay vermesi de söz konusu değildir. (ortalama bir günde 2 milyon eft gerçekleşiyor.)

    eft türkiye'deki temel ödeme sistemidir ve diğer ödeme sistemlerinin (kartlı işlemlerin bankalar arası mutabakatı, çek takası v.b.) nihai netleştirmesi de eft sistemi üzerinden yapılır. bu nedenle eft işlemleri bankaların temel likidite yönetim aracıdır. bankanın merkez bankası nezdindeki sayaç hesabın takibi, bakiyesinin ayarlanması, işlemlerin bakiye yetersizliğinden beklememesi ama atıl bakiye de kalmaması hazine ekiplerinin temel işidir. hazine ekipleri de hafta sonu çalışmadığı için, özellikle büyük tutarlı işlemler nedeniyle bir bankanın merkez bankası'ndaki hesap bakiyesinin yetersiz kalması ve bunun zincirleme bir soruna yol açması endişesi ile, eft sistemi hafta sonları ve resmi tatillerde kapalı tutulur.

    bankalar arasında 7/24 çalışacak bir ödeme sistemi muhtemelen 2020 sonu-2021 başı gibi kullanıma sunulacak. ancak hafta sonu yapılabilecek işlem tutarları için üst sınır getirilerek sadece bireysel müşterilerin işlem yapması sağlanacak.

    edit: 7/24 çalışacak ödeme sisteminin 18 aralık 2020'de devreye alınacağı ve isminin fast olacağı açıklanmış bugün. link işlem limiti 1.000 tl.
  • nöbetçi eft var hafta sonunda da eft yapabiliyorsun ama belli bir tutar sınırı var.

    link
  • hollanda'da 1 kurus masraf odemeden 7/24 havale/eft dediginiz para transfer olaylarini online yapabiliyoruz. boyle bir teknoloji yok degil. olay sadece turkiye'de ki bankalarin kullanicilar uzerinden maksimum para kazanma stratejisi.
  • birçok avrupa ülkesinin yaptığı.. bıdı bıdı.

    almanya’dan bildiriyorum.
    1yıl önceye kadar havaleler 2-3 işgünü sürerdi. 1 yıl önce bir kanunla yurtiçi havalelerin maks. 24 saatte ulaşması gerektiğini netleştirdiler.
    haftasonu eft falan hikaye.

    avrupa bir hizmet çölüdür. bu benim değil almanların sözü. personel pahalı bir hobi olduğundan haftasonu falan kimse birşey yapmaz.

    corona döneminde bazı işletmeler pazar günü de işletmeyi açarak zararımızı kapatalım diye hükümete baskı yaptı. kilise karşı çıkınca izin vermediler. pazar çalışılırsa kimse kiliseye gelmez diye düşünmüşler.

    bankacılık, kredi vb konularda türkiye biraz ileride. sigorta gibi bi konuda ise çok geride.
  • ıngiltere'de olduğu gibi bankaların bir araya gelerek bir şirket kurması ile kolay çözülebilir.

    merkez bankası'da işine bakar.
  • "birçok avrupa ülkesinin yaptığı..."ndan sonrasını okumadığım olay :)
hesabın var mı? giriş yap