• bir avukat olarak hakimlerin ve savcıların iş yükünü gördüğümde az bile tatil yaptıkları kanaatindeyim.
  • 1- öyle her hakim savcı adli tatil yapmaz, adli tatile çıkacak hakim savcılar ise o yılın izinlerini kullanamazlar. kullanırlarsa adli tatile çıkamazlar. (ağır ceza mahkemesi olmayan adliyelerde [mülhakat adliye - ilçe adliyeleri] görev yapan hakim savcı adli tatilden yararlanamaz mesela.)
    2- öyle hem sene içinde izin hem de adli tatil yok. (istisnai durum önceki seneden izni varsa onu kullanıp devamında adli tatile çıkabilir ki bu da bir önceki sene izin kullanmadığı anlamına gelir.)
    3- öğretmenlerle fln bir tutulacak bir olay değildir hakimlik savcılık. en basitinden iş yükü olarak fersah fersah öndedirler ve verdikleri kararların bir sorumluluğu bulunmaktadır.
  • hepsi değil sadece o yıl adli tatil listesinde yer alanlar yapar.
    editt: başlık başıma kalmış. halbuki üçüncü ya da dördüncü entry idi benimki. niye kaçtınız benden öncekiler? korktunuz mu?
  • hayatınızda hiç hakim ya da savcı tanıdınız mı da eleştiriyorsunuz. bir çok meslekten daha çok çalışıyorlar. hatta tabiri caizse köpek gibi çalışıyorlar. bence yaptıkları tatil de aldıkları para da az.
  • hakim ve savcılar, eleştiri ve yorumlara öğretmenler gibi küfürle, hakaretle karşılık verirler mi bu başlıkta belli olur.
  • avukat stajyeriyim, istanbul anadolu adliyesi'nde.

    ağır cezada salı çarşamba perşembe duruşmalar oluyor. her gün ortalama 10-15 tane duruşma var. öyle formalite duruşmaları da değil. tanık dinleniyor, segbis kullanılıyor, sanık sorgusu yapılıyor...

    yanı iş yükü ağır duruşmalar. haftanın 3 günü, ortalama 35-40 tane dosya görülüyor. savcının mütalaasını, hakimlerin karar verme sürecini söylemedim bile.

    bu adamların tatil yapmaları en temel haklarıdır. işleri yetiştirmek için normalde on ikide ara vermeleri gerekirken fazladan bir saat daha çalışıp öğleden sonraki duruşmaları da vaktinde görmek için arayı kısa tutan insanlardan bahsediyoruz. şimdi ağır cezanın iş yükü fazladır, diğer hâkimler savcılar falan demeyin, onların da işi aşağı yukarı aynı. üstelik hukuk gibi maddi ve manevi yükü ağır olan bir alanda çalışan insanların dinlenmeleri bence en temel haklarıdır.

    lütfen bu ortamı görmeden, kulaktan dolma bilgilerle burada yorum yapmayın.
  • yine bilmediği konularda yorum yapanların toplandığı bir başlık.

    evet adli tatilleri var. ancak söylendiği gibi 25 hakimin olduğu bir adliyede olmak için meslekte 10-15 yılı devirmek gerekiyor. bahsettiğiniz kısım sayıca azınlıkta. 2 hakim 2 savcı hatta tek hakim çalışılan adliye dolu. ve bu hakim savcılar bulundukları ilçeden dışarıya adım atamıyorlar. yıllık izinlerini kullanabilmeleri için bile yerlerine başka birinin bulunması gerekiyor. özellikle mesleğin ilk yıllarında yıllık izinleri hep devreder bu yüzden.

    kış dönemine geleyim. adliyelerde mutlaka nöbetçi hakim savcı olur. 2 hakim olduğunuz zaman 1 er hafta nöbetçisinizdir. her an bir iş çıkabilir. nöbetçi olduğunuz hafta 7/24 evinizdeyken bile diken üstündesinizdir. iş çıkabilir diye haftasonu bir yere çıkamazsınız.

    bazı dosyalar özellikle meslekte belirli bir yılı doldurmamış hakimler için zorlayıcıdır. adliyede dosya çalışırlar evde dosya çalışırlar karar okurlar haftasonu dosya çalışırlar. işleri hiçbir zaman adliyede bitmez. zamanlarının çoğunu okuyarak araştırarak geçirirler. birçok gün kendilerine yemek dahi hazırlayamadıkları olur.

    vermeye çalıştıkları kararların vicdani yükü çok ağırdır. hele siyah beyaz olmayan dosyalarda sürekli ne karar vereceklerini düşünürler uykuları kaçar. bazen vermek istedikleri kararları kanun farklı söylediği için veremezler ve etik ikilemlere düşerler. siz işlerini sallamayıp duruşmayı erteledi diye düşünürken onlar sizin hakkınızı verebilmek için çeşitli yollar ararlar.

    ve bu şartların farkında olup bu mesleği seçerler. o yüzden mesleki zorluklar yüzünden sağda solda ağlamazlar. işlerine bakarlar.

    evet her meslek grubunda olduğu gibi bu meslekte de iyisi kötüsü var. ancak benim şahsi görüşüm her meslek için işini iyi yapmaya çalışan insanların çoğunlukta olduğudur. biz o mesleğin detaylarını bilmediğimiz için işlerini iyi yapmıyorlarmış gibi gelir, önyargılı davranırız. o yüzden burada yapılan genellemelerin vicdanlı ve çalışkan hakim-savcılara büyük haksızlık olduğunu düşünüyorum.

    edit: hukuk ile alakalı herhangi bir meslek kolunda çalışmamaktayım.
    2. edit: ben hiçbir zaman öğretmenler hak ettiğinden fazla tatil yapıyorlar demedim. eğer öğretmenlerin çok rahat olduğunu düşünüyorsanız öğretmen olsaydınız diyen taraftayım. öğretmen de değilim.
  • çok üzüleceğim :( ancak şunlardan sonra :
    1-asgari ucrete 1 hafta izinle calisanlara
    2-cumarteside calisanlara
    3-aksam 7-8 de isten cikanlara
    4-mesai ucreti almayanlara
    5-yemek arasi bile vermeyenlere
    ....
    ....
    100- çocuk işcilere
    .....
    ..
    400-doğum izninde işten çıkarilanlara
    ...
    ...
    800- işci sagligi olmadan calisanlara
    ..
    ..
    1000 hakimler 40 gun tatil yapiyor
  • dallas 8. sulh ceza hakimliği'nin meltem banko'nun talebi üzerine verdiği 30.02.2018 tarih ve 2018/1500 j.iş sayılı kararı uyarınca bu başlıkta yer alan içeriklere erişimin engellenmesine karar verilebilir.

    hak ediyorlarsa helal olsun diyeceğim tatildir. nasıl bir kıskançlıktır bu anlamadım gitti.
  • izin herkesin kanuni hakkıdır. ama birazına şu kadar izin verelim birazına şu kadar izin verelim olmuyor.

    yargı personeli de hem çok yoğun hem çok çetrefilli dosyaları inceleyip karar vermek zorunda olan karmaşık işleri çözmek için çabalayanların mesleği. elbette ki öğretmenler gibi izin bunların da hakkı. ancak ben bir meslek grubunun daha biraz fazla izin alması gerektiğini düşünüyorum.

    kolluk kuvvetlerinin.

    esasen ben vardiyalı işlerde çalışanların da iznllerinin bir tık fazla olmasını savunanlardanım.

    öğretmen değilim. hâkim savcı da değilim. hemşire veya doktor değilim. askeri personel de değilim.
hesabın var mı? giriş yap