• çağ atlayan sağlık sistemimizin son vukuatıdır. bursa şehir hastanesi poliklinik binası önünde düşerek başından yaralanan yaşlı kadın "112 çağırmadan müdahale edemeyiz" diyen doktorların gözleri önünde ambulans beklerken can vermiş. hastane önüne ambulansın 20 dakikada gelmesi de ayrı sorun

    buyrun haberin linki
  • bir tıpçının, böyle bir şeyin nasıl olabildiğini açıklamasını bekliyorum. dm atabilirsiniz editlerim.

    tanım: tahminimce bürokrasinin sebep olduğu ölüm.

    açıklama:

    sevgili suserler cevaplarınız için hepinize teşekkür ederim, herkese cevap veremiyorum çok fazla mesaj geldi. cevap vermemiş olsam da hepinizin mesajlarını okudum. şimdi yazacaklarım; onlarca mesajı, sınırlı bir süre içerisinde okuyarak yaptığım çıkarımlara dayanmaktadır, bağlayıcılığı yoktur.

    disclaimer verdiğimize göre bütün mesajlardan anladığım kadarıyla söz konusu doktorların hukuki olarak yanlışı yok. hastanedeki doktorun, hastane içinde müdahale yetkisi var ama hastaneden bir adım attığı andan itibaren sıradan bir vatandaş oluyor. sıradan bir vatandaş olarak hastaya müdahale ederse ve hasta yine de kurtulamazsa doktorluk kariyerini bitirebilecek bir sorumluluk almış oluyor, bence de yanlış ama hukuk böyle emretmiş. kurtarsa bile atıyorum o sırada beyninde pıhtı oldu ve sallıyorum görme yetisini kaybetti, onun için de dava açabiliyormuş çünkü onun hastane dışında yaptığı bir müdahale sırasında/ sonucunda görme yetisini kaybetmiş oluyor. aynı müdahaleyi hastanede yapmış olsaydı, komplikasyonların neden ve niye olduğunu kanıtlayabilmiş oluyor ama zaten dışarıda müdahale yapmaması gerektiği için her türlü haksız. hukuk her zaman fayda sağlamaya çalışmıyor maalesef, bu durumda hastane kendi götünü sağlama almak istemiş, sonuçta abla ölmüş. doktorlar o sırada müdahale edip ablayı içeri alsa ve abla yine ölse belki de 2-3 doktor kaybedecektik. ortada ciddi bir etik problem var doktorlar açısından, tabii ki doktorlar amaan ölürse ölsün deyip bırakmamış ablayı orada. insanların bakmak zorunda olduğu çoluğu çocuğu varken tanımadığı bir insan için tüm kariyerini riske atmasını beklemek zor, yapılmayacak bir şey değil ama zor. bu durumda yasa koyucuların bir bok yemesi mevcut, benim görüşüm ablanın kanı onların elinde maalesef.

    böyle bir durumda vatandaş olarak yapılması gerekenler(tekrar edelim, benim beynimin kavradığı kadarıyla):
    1- ambulansı aramak
    2- ambulans gelene kadar hastanın kimliğini bulup el altında tutmak(kimlik olmadan acil müdahale yapılmadığı durumlar olabiliyormuş, doktorun duruma olan hakimiyetine bağlı anladığım kadarıyla)
    3- eğer ambulansın gelmeyeceği barizse, hastayı doktorlarla koordine olarak içeri taşımak.(bundan emin olamadım, hastayı yerden kaldırdık diye ambulansın işini engellediniz deyip bize de dava açarlar mı? bu konu aydınlatılmalı bence) (taşınmazmış, bu maddeyi dikkate almayın)

    tekrar hepinize teşekkür ediyorum.

    edit: 3. maddeyle ilgili dönüş oldu, olumsuz bir durumda sıradan vatandaştan davacı olunabilirmiş niye taşıdınız diye. yani taşımamamız gerekiyor ama çoğu suserin dediği gibi içeri götürülmezse doktor dışarı çıkıp müdahale edemiyor. yani züke züke o ambulansı bekleyeceğiz. tekrar görüyorum ki sistemi aptal geçirmez yapmaya çalışırken çalışamaz hale getirmişler.
  • malpraktis yasalarini direkt abd’den kopyalarsan sonucu boyle olur iste! atladiniz mi saglikta cag?

    112 saglik ekibi veya acil hekimleri varken cildiyeci ya da bir cerrah hastaya mudahale etse ve ardindan hasta yakinlari milyonluk davalar acsa hekimi siz mi koruyacaksiniz?

    siz hekimin kendi bransina ait olmayan tetkiki bile istemesini yasaklarsaniz, malpraktis yasalarini bransina gore duzenlerseniz o da asla bransi disina cikmaz.

    durun siz daha yeni yeni ogreniyorsunuz defansif tip nediri, daha karpuz kesecegiz!
  • dolu dolu küfür yazmak isterdim onun yerine bu entryi giriyorum.
  • hastane önünde ambulans beklemek ? oysaki direkt içeri alınıp işlem yapılması gerekmez miydi ?

    rezil bir durum.
  • ilkyardım bilen bir vatandaş olmaz mı koca ülkede. ambulansın yada sağlık görevlisinin geç müdahale etmesi açıklanamayacak derecede skandaldır.
  • ama hastanelerde rehin kalınıyordu, ama geceleri sıra bekliyorduk diyen tayfa gelmeden söyleyeyim eskisini de yaşamış biri olarak, şu anki durum bambaşka bir durum. şu an ülkede sağlıkçı zaten akın akın kaçma arayışında, girin facebook gruplarına görün. onun dışında da hiç bir şey düzgün gitmiyor. çağ atladık bu arada.
  • babam evde kalp krizi geçirdiğinde, karşımızdaki sağlık ocağında 2 ambulans park etmiş bekliyordu. personel de sağlık ocağının balkonunda oturmuş kahvaltı ediyorlardı. balkondan seslenip çağırdım gelmediler. 112yi arayıp karşı sağlık ocağında 2 ambulansın olduğunu, personelin de orada olduğunu söyledim. onlar çalışmıyor deyip 10 km uzaktan 25 dk'da ambulans gönderdiler. işin garip yanı ambulans yoldan geçenlere adres soruyordu arkasından koşup yetiştim de geri çağırdım evin önüne.
  • ilk yardım neden ilkokullarda öğretilmeli.

    hastayı içeriye karga tulumba taşırken ölümüne sebep verebileceklerini düşünmeyen insanların yaygarası.

    aynı insanlar;
    forklift veya vinç beklemeden malzemeyi sirtlarlar.
    enerjiyi kesmeden hat bağlarlar.
    iskelesiz akrobasiyi severler.
  • tek şunu yazabilirim püüü yapacağınız işe.

    yoksa tez çıkarırsın şu olaylara. yazmak ne işe yarıyor konuşmak ne işe yarıyor.
hesabın var mı? giriş yap