• 2104 seçimlerine girecek yeni büyükşehir belediyesi.
    (bkz: hatay büyükşehir belediye başkanı)
  • hangi ilçelerin kendisi için oy kullanacağı merak ettiğim belediyedir.
  • aldığımız duyumlara ve bizzat mevcut başkanın bir konuşmasında şahit olduğuma göre hatay'ın bütün ilçelerinin oy kullanacağı belediye olacaktır.

    zaten yeni yasa, büyükşehir bu kapsama giren bütün büyükşehir belediyelerinin genel nüfusunun seçime katılım göstereceği şekilde tasarlandı.

    bunun böyle yapılmasının sebebi çok net bir şekilde akp'nin belediyeyi kaptırmama isteği. hatay'da mevcut şartlarda merkez ilçe ile 2 veya 3 ilçeden oluşan eski büyükşehir sistemiyle akp 31 milyon * takla atsa belediyeyi kazanamaz hatta türkiye'de en az oy aldığı şehir belediyesi olur ama şark kurnazlığı yaparak merkez ilçe antakya'ya bağlı ve sadece yüzde 5-10 civarında oy aldığı 2'si büyük toplam 5 mahalleyi yeni kurdukları defne ilçesine çekmeleri; aynı zamanda gene doğru dürüst oy alamadıkları merkeze bağlı belde belediyeleriyle, bazı köyleri de yeni kurulan defne ilçesine bağlamaları hedeflerinin apaçık bir göstergesi. ta 1990'lı yılların başı ve ortasında dönemim hükümetlerinin antakya merkezi dediğimiz köprü başı mevkiine yürüyerek 10-15 dk uzaklıktaki bazı mahalleleri ayırıp merkez beldesi yapmaları da şuan akp'nin ekmeğine yağ sürüyor bu da dip not olarak kalsın burada gerçi zaten bu beldelerde defne ilçesine bağlandı pek değişen bir şey olmayacaktı yani gene merkez ilçeden ayıracaklardı.

    öğrencilik yıllarımda eskişehir'de seçim görevlisi oldum. orada merkez ilçe ile sadece yan iki ilçe büyükşehre oy kullanıyordu. keza hatay* /antakya* gibi bir durumda olan, sakarya*/ adapazarı*'nın eski durumu gibi hatay büyükşehir belediyesi değil de, antakya büyükşehir belediyesi olmalıydı bu belediyenin adı ve antakya-iskenderun'da oy almadıkları mahalleleri ayırıp zorlama yeni ilçeler oluşturulmamalıydı ama işte böyle olursa madara olacakları için gene oyunlara başvurup, kurnazlık yaptılar maalesef bu saçma büyükşehir yasasına yapılan itirazdan da bir sonuç çıkmadı. adamlar astığım astık kestiyim kestik.

    her şeyi geçtim yüzlerce yıllık antakyalı olan halkın kimliğinde artık antakya yazmayacak, antakya'yla alakası olmayan başka ilçlere bağlı beldeler, köyler antakya'ya bağlanıp antakyalı sayılacak. ha birde binlerce yıllık antakya isminin yok edilip merkez olarak değiştirildiğini de söylemek gerekiyor aslında. birkaç yıldır resmi yazışmalarda, yeni doğan çocukların kimliklerinde, ikametlerinde antakya değil merkez yazmakta. bütün bunların sebebi de sırf iktidar hırsı.

    binlerce yıllık bir kent olan, onlarca medeniyete ev sahipliği yapan dünyanın en eski şehirlerinden biri olan antakya ismi (zaten hiçbir zaman unutulmaz da) elbet gün gelir tekrar yazılır da sizi hangi tarih kitabı yazacak merak ediyorum.

    belediyeye dönecek olursak; sırf oy kaygısıyla sınırları çizilen, göçlerle insanlar taşınan bir belediyeyi almak akp için sadece tatmin ve güç gösterisi olacaktır ama kaybederlerse işte o zaman kötü mort olurlar. umarım hatay'da yaşayanlar akıllarını başlarına devşirmiş bir şekilde oy kullanırlar. hatay'da yaşayanları geçtim hataylı olanların son yıllarda yaşadıklarımıza rağmen akp'ye oy vermesi midesizlikten başka bir şey olacaktır onu da burada yazmayayım şimdi. genel olarak çetin geçecek bir seçimdir, iyi bir aday ve son referandum da çıkan yüzde 52 hayır oyu bir nebze olsa umutlandıracaksa da maalesef hatay'da göt kılı sayısı son yıllarda çok fazla artmış durumda. nereden türediklerini de çözemedim daha arkadaş.

    edit: mahalle, köy ve belde isimlerini yazma gereği duymadım.

    edit 2: iskenderunda da mevcut durum geçerli. orda da kazanma arzusuyla yeni sınırlar çizildi.

    edit 3 : samandağ'ı akp hayatta alamaz ama ona rağmen beldenin 85-90 binlik kırsal nüfusunun yaklaşık 35-40 binlik kısmını (ki bu kısımdan aldıkları oy yüzde 3-4'tür sadece) yeni kurulan beldeye bağlayıp oradaki farkı da azaltıp psikolojik baskı kurma yolunu seçtiler.

    aynı samandağ'da oy aldıkları bir kaç köyü ilçede bırakıp, bir kaç tanesini de antakya'ya bağladıklarını da söyleyelim. bu bağlama şeklide akıllara zarar verecek cinste olmuştur. antakya'ya daha yakın köyler oy alamadıkları için defne ilçesine bağlanıyor veya samandağ'a bağlı kalıyor ama onlardan çok daha uzak köyler (yani samandağ'a yakın köyler) antakya'ya bağlanıyor.

    sonuç: oy için, iktidar için, bu kültür mozaiğini asimilasyona uğratıp tek tipleştirmek için; içine edilen bir şehirdir hatay.
  • sadullah ergin'in talip olduğu koltuğun bulunduğu belediyedir. ancak o koltuk sadece bir belediye başkanlığı koltuğu değildir benim gözümde, o koltuk 2014 yılında yapılacak olan genel seçimlerin portatifi durumundadır.

    neden mi? buyurunuz efendim;

    sadullah ergin'den başlayalım; kendisi fazilet partisi kökenli bir siyasetçi, ilk siyasi rolü antakya belediye başkanlığına fazilet partisinden aday olarak almıştı. kazanamamış iris şentürk'e kaybetmiş ve arkasından ilçe başkanlığına devam etmişti, ardından kurulan akp ile birlikte doğru saflara geçti, önce gurup başkan vekili arkasından da bakan olarak görev aldı. adalet bakanlığı döneminde köklü değişiklikler (olumlu veya olumsuz demiyorum bana göre çoğu olumsuzdu) yaptı. memleketi hatay'da mal varlığının arttığına dair dedikodular aldı başını yürüdü, ali dibo olayları üzeri kapatılsa da hatay yerelinde oldukça dillenmiş durumda, ayrıca suriyeli mültecilerin can sıkan tavırları, reyhanlı patlaması, sınır güvenliğinin tamamen kontrolden çıkması da hatay halkının önemli hükümet kaynaklı sıkıntıları, son olarak gezi olaylarında yitirilen 3 genç ise sinir uçlarını iyice kımıldatmış durumda. aslında sadullah ergin bir bakıma tayyip erdoğa'ın istanbul için yaptıklarına benzerlerini hatay için düşündü bakanlığı süresince. kendisi başbakan nasıl sitanbul belediye başkanı gibi davranıyorsa öyle davranmaya çalıştı, ancak gücü ve enerjisi bir kişiyi gölgede bırakmaya yetmedi, lütfü savaş

    lütfü savaş mehmet yeloğlu döneminden sonra oturduğu antakya belediye başkanlığı koltuğunda ilk yılında oldukça bocaladı, daha sonra gerek akademisyen kişiliği gerekse yıllardır hizmet görmeyen bir yer olan antakya'ya yaptıkları ile halkın sempatisini kısmen de olsa kazanmayı başardı, her şey eskisi gibi olsa yani hatay büyük şehir olmasa ve sadullah ergin belediye başkanlığına aday olmasaydı muhtemelen akp'nin hiç düşünmeden aday göstereceği isimdi, ancak sadullah ergin koltuğa çoktan alışmıştı. işte bu yüzden büyük şehir belediye başkanlığı kendisine oldukça cazip gelmeye başlamıştı.

    hatayda son dönemde yaşanan siyasal ve sosyolojik olaylar sadullah ergin'in karizmasını fena halde göçertti, ancak bir bakan özellikle de adalet bakanı ısrarcı olunca tayyip erdoğan gönlü lütfü savaştan yana olmasına rağmen adaylığa kendisini açıklamak zorunda kaldı. bu süreçte sadullah ergin en güçlü rakip olarak gördüğü lütfü savaş'ı akp'den adaylık başvurusu için zorladı, anca savaş mhp ile çoktan dirsek temasına geçmişti, kanuni olarak bir zorunluluğu var mı bilemiyorum ama savaş'ın etik oalrak bir partiden aday olup başka bir partiden gene aday olması sıkıntı yaratacağından "ben halihazırda zaten başkanım, benden memnunsanız siz aday gösterin" diyerek başvuru yapmayı reddettiği ve mhp ile adaylık konusunda neredeyse anlaşmaya vardığı biliniyor.

    peki bu seçimlerde akp yerine adayı başarılı sayılan bir belediye başkanı olursa neyi nasıl etkiler şimdi ona bakalım.

    son dönemde siyasi olaylar, suriye meselesi, reyhanlı patlaması ve gezi yitilenleri akp'nin sempatisini oldukça çizdi hatayda, eğer hükümetin aktif ve güçlü bakanlarından birisi aday olur ve halihazırdaki belediye başkanına seçimi kaybederse hatay mikro ölçekte türkiye' ye örnek gösterilecektir. bence sadullahe rgin'in aday olup kazanamaması öncelikle hatay sonralıkla da türkiye açısından hayırlıdır. akp ise zaten kazanabileceği bir koltuğu sırf siyasi hırs uğruna koltuk sevdasına düşen birisi yüzünden kaybederse mini bir referandumla gezi, suriye ve reyhanlı olaylarının sorumluluğundan sınıfta kalmış sayılabilir. ama akp lütfü svşı aday gösterseydi, mhp kemik oyları mhp'ye gider, kararsız sağ seçmen akp'yeoy verir sol seçmen de chp adayını desteklerdi. chp adayı sevilen bir doktor olmasına rağmen "memurdan başkan olmaz" mantığı ve hatayın son dönemdeki muhafazakar yapısı nedeniyle çok şanslı görülmüyor.

    bu arada bir de suriyeli mültecilerin seçime girme durumu söz konusu, o durumda mhp güçlü bir adayla çıkarsa sandıkları suriyelilere karşı gerekirse kavga ve gürültü ile korumaya gideceği konusunda haberler alıyorum.

    topalayacak olursak bugün sadullah ergin'in aday gösterilmesi durumunda hatay büyük şehir belediye başkanlığı koltuğu tayyip erdoğan'ın oylanacağı genel seçimlerin mini bir provası ile sahibini bulacaktır.

    her şey hatay ve hataylının gönlünce olsun.
  • ak- pak partimizin adaletinden sorumlu olan bakanımızın aday olacağı seçim bölgesi
hesabın var mı? giriş yap