• dün akşamki bölümünü izlerken ağlamaktan telef olduğum ve bir o kadar da öfkelendiğim dizi. son arzuları bile yerine getirilmeyip sadece iyi bir dünya istedikleri için ölüme yollanan gencecik insanlar... öldürdükten sonra bile onlardan korkan katiller... ve ölüme giderken bile gülümseyebilen "çocuklar"... evet onlar henüz çocuktu!
    tekrar, tekrar ve tekrar ta ki beynimize, kalbimize kazınana, ruhumuza iyice işleyene dek gösterilmeli yapılanlar! tarihimiz...
  • cok kucuk detayları bile naif bir dille anlatan bu dizinin,
    deniz ve arkadaslarının idamına kadar olan sureci cok iyi anlatması,
    ancak ibrahim kaypakkaya yı bir turlu hatırlamamıs olması dikkat cekmektedir.
    (bkz: hatirla sevgili nin hatirlamak istemedikleri)
  • hakkında girilen entry lerden, diziye belgesel muamelesi yapan insan kitlesini ortaya çıkarmış dizidir. şimdi istediğiniz kadar oturun zamanın ötesine gönderin bunu,parmaklarınız uyuşana kadar. ama bu bir dizidir nihayetinde, bir takım şeyleri geçecektir,hatta bunu yazarların, yapımcıların keyfine göre bile yapabilir. muhalefet etmek için şunu bile söyleyebiliriz istersek; deniz gezmişin prangalarını daha uzunca bir süre çıkartamadılar aslında,aaa bu dizi ne kadar çabuk geçti orayıı!!

    evet,bizleri en çok ağlatan detayları verir,çocukların güzel yüzlerini gösterir gülümserken. ama "ağlatalım" diye değildir bu, sadece yakışıklı bir adam ölmüş gibi anlatıp ajitasyon yapmak da değildir. o detayları verirler çünkü; adi bir şekilde öldürülmesine dakikalar kala,ertesi gün babası üzülmesin diye ayakkabıları hakkında açıklama yapma ihtiyacı duyacak kadar, içtiği -daha iyi- sigara için mazeretini sunacak kadar güzel,ince düşünceli ve bu derece de-bencil (buraya başka bir tanım bulamadım kusura bakmayın) çocukların egoist güç gösterilerine kurban edilmesidir esas acı olan,bu ülkenin her kurumundan nefret ettiren. esas anlatılacak şey bu naif öğelerdir, ideolojik kısmı herhangi bir açık oturumda da tartışılabilir mesela.

    bir kişiye kızıldere'yi öğretti mi bu dizi? bir kişinin google'a mahir çayan yazıp kimmiş diye öğrenmesine sebep oldu mu? sadece bir kişi merak edip 70lerdeki öğrenci hareketleri hakkında bir sayfa yazı okudu mu? bitmiştir. belgesel olmayan bu yapım, bir dizi olarak üstüne düşünden çok daha fazlasını yapmıştır. her ne sebeple bu hale gelmiş olursa olsun, şu an apolitik, anti-akademik, televizyon eksenli bir gençlik var türkiye'de. onların kafasına, bir kelime soksa anlattığı dönemle ilgili, görevinden fazlasını yapmıştır zaten.

    atladığı cümleyi, anlatmadığı insanları geçin; 3 masum üniversite öğrencisinin sallandırıldığı (çok özür dilerim bu terim için ama diğerleri yeterli gelmiyor hareketin adiliği için), 10 tanesinin katledildiği, binlercesinin ve onların ailelerinin acılara gömüldüğü gerçeğini ekrandan üstümüze fırlatmış ve bunca yıl sonra utançtan başımızı kaldıramamamıza sebep olmuş mudur? o zaman,isteyen geri kalanını açıp kitaplardan öğrensin bir zahmet. ya da çok önemsiyorsanız siz yazın kitaplarını,biz de okuyalım hatta gururla.
  • diziyi "yavanlık, üstünkörülük, yüzeysellik, basitlik vs...." ile eleştiren sevgili entellektüel arkadaşlarımızın bir kere de durumu tv'de dönen her şeyi düşünerek ele almasını gerektiren yapım. ne hoş ki eleştiri yapanlar en azından internete hakim olabilecek kadar eğitim görmüşlerdir. velakin, kim bilir ülkenin en muhafazakar kesimindeki herhangi bir evde yaşayan ev hanımımız acaba hangi fırsatla bu bilgilere ulaşabilirdi ya da başka hangi kuvvet zamanında deniz gezmiş'i öcü sandıran bilinci ayıplatıp, onları biraz olsun bu gençlere yaklaştırabilirdi?

    kaldı ki, bu gayet ağır eleştirilerin hiç birinde kulaktan dolma o dönemi bellemiş bir insanın söylediklerinden fazla bir şey görünmüyor maalesef. keşke en azından dillere dolanan bilgilerin (deniz gezmiş'in son sözleri gibi) dışında okudukları o binlerce (!) şeylerden bizi aydınlatsalardı.

    tabii ki de dünya harikası ve sapına kadar devrimci bir yapım değil ama %70i ampul seven, ramazanda yemek yiyeni döven, "gavur" izmir'inde bile sarıklıların cirit attığı bir millet; hatta ne gerek var bunlara 3 baharı 70de, çok daha fazlasını 80de idam etmiş, kim bilir kaçının izini kaybetmiş buna karşın kılı bile kıpırdamamış bir milletin evladıyız... buna da şükür.
  • bitmesini dört gözle beklediğim dizidir artık. dvdlerini alıp çemberimde gül oya'ların yanına katıp, 2 yaşındaki oğlum kemale erince izlemesini izlemek için. öyle ya bebeğim, deniz koydum adını
  • (bkz: #12907480)
  • babamın eski bir mttb üyesi olmasına rağmen deniz gezmiş hüseyin inan ve yusuf aslanı hatırlayıp
    " hala üzülürüm bu çocuklara onlar suç bile işlememişlerdi dediği " dizi
  • 21 mart 2008'de yayınlanan deniz gezmiş, yusuf aslan ve hüseyin inan'ın idamını gösteren bölümde defne oğluna ölen babasıyla beraber güzel bir ülkede yaşama hayalleri kurduklarını ve de bunun için mücadele ettiklerini söyler; halbuki bu ülkede o zamandan ne değişti diye sormak bizi korkutur. ne bu çocukların katilleri cezalarını çekmişlerdir, ne de bu ülke tam bağımsızdır. hala apaçık amerika istedi diye ordusunun girdiği yerden 2 günde çıktığı bir ülkede yaşıyoruz biz. insanların bu sefer de derin devlet tarafından öldürüldüğü bir ülkede... bizim artık dağlara çıkacak ne cesaretimiz ne de inancımız kaldı. hatırla sevgili dizisine ağlarken hem daha önce hem de hala olanlara ağlıyoruz biz. kendimize ağlıyoruz aslında.
  • oldukça olayı içerisinde barındırmış bir bölümle bizlerin karşısına geçen dizi.

    --- spoiler ---
    gerçeklere bakıldığında;mahir çayan'ın cenazesinin bile ankaraya sokulmaması ve şehir dışında bir yere gömülmesi,kızıldere olaylarında yaralıların kurşuna dizilmesi,deniz,hüseyin,yusuf un idam edilmesi,aydınların içeri alınması,3 mayıs 1972 uçak kaçırma eylemi ve inönü nün oğlunun rehin alınması,jandarma genel komutanı kemalettin eken in silahlı saldırıya uğraması,chp nin(dolayısyla inönü nün) idama karşı başvuruları ve ardından başvurunun reddi ve eken in yaralanmasıyla başvuruyu yenileyememesi,demirel in hiç bir şey olmamış gibi davranması,vs...
    dizi açısından bakıldığında başka bir bölümde olsa izleyicilerin en ilgilendiği konu olacak olan deniz in (yeni baba olan) silahla yaralanarak ölmesi,ışık'ın boşanma davası,necdet in siyasete atılması,vs...
    sanırım bir dönemi kapatıp 70lerin 2.yarısına geçecekler...necdet'in chp ye katılmasıda büyük ihtimalle o döneme damgasını vuracak olan ecevit'i göstermek içindir...
    --- spoiler ---
  • bazı insanlar günlerini yaşamakla kalmaz yarınlarının kapılarını aralamayı başarabilirler bu dizi de dünü bugünü yarını anlatan bir dizidir.aslında tarihi birçok belgeye dayandığından belgesel nitelikli bir dizidir ama tabi ki diziye belgesel demek te çok yanlış olacaktır ülkemizde hiç konuşulamamış bir dönemi üzerine kara bir bulut örtülmüş olayların üzerindeki tozu bir nebze olsun silmiştir.bu olayları yaşayan ama hiçbir gün çocuklarına bunları anlatamayan insanlar nereden başlamak gerektiğini düşünmüşlerdir yakın tarih hakkında bilgi yerine önyargı sahibi olanlar araştırmaya konuşmaya düşünmeye başlamıştır dizinin eksikleri hataları olabilir ama gerçek olan bir şey var ki gerçekten emek harcanarak yapılmış çok değerli bir yapım.son bölümü gözyaşlarımı tutamayarak izlediğim bölümdür.deniz'in arkasını dönüp eyvallah demesi o an sanki; üzerine konuşacak hiçbir şey bırakmıyor aslında..
hesabın var mı? giriş yap