• 50 yıl önce kaçırıldığı isviçre'den türkiye'ye getirilmiş.

    http://www.hurriyet.com.tr/…ahdi-turkiyede-40578244

    böylesi büyüklükteki ve önemli bir eser nasıl kaçırılıyor anlamak mümkün değil. gerçi koskoca pergamon müzesi diye bir gerçek var.
  • (bkz: herakles)
  • pasquale camera adında eski bir polisin halen nedeni bilinmeyen bir sebeple uyuya kalmasıyla gerçekleştirdiği kazanın ardından bugün "medici skandalı" olarak anılan ve italya'nın 1995 yılında yaptığı başvuruyla isviçre'nin serbest bölge uygulamalarını değiştirmesine neden olan olaylar zinciri sonucu 2010 yılında bir depoda bulunan lahit, bugün itibarıyla türkiye'ye gönderilecektir.

    pasquale camera'nın eski bir polis memuru olduğu ve kazanın ardından hayatını kaybettiği bilinmektedir. diğer yandan öldüğünde bulunduğu aracın içerisinde on çalıntı eski sanat eserinin fotoğrafı bulunmuştur. yapılan araştırmalar camera'nın bir mezar hırsızı olduğunu ortaya koymuş, evinde de çalıştığı organizasyona dair elle çizilmiş şemalar ve bilgilere ulaşılmıştır.

    italya polisi bu noktada isviçre'deki yetkililere başvurmuş ve cenevre serbest bölgesinde giacomo medici adındaki bir antikacının deposunu tetkik etmesini istemiştir. bu baskın isviçre'nin sadece medici'nin depolarında 10 binlerce antika eser bulmasına neden olmuştur.

    böylece serbest bölgelerde tarihi eser kaçakçılığının çok kolay olduğunu fark eden isviçre imajını da düzeltebilmek için kanunlarında değişiklik yapmış ve unesco’nun kültür varlıklarının kanunsuz ticaretinin önlenmesine ilişkin 1970 sözleşmesi’ni imzalamıştır. ayrıca, bu depolara envanter tutma zorunluluğu getirilmiştir. gümrük idaresi depoları denetleyerek, envanter bilgilerinin doğru olup olmadığını kontrol etme yetkisine sahiptir. herakles lahdi de 2010’da böyle bir kontrol sırasında fark edilmiştir.
  • ahanda böyle bir şey işte:

    görsel
    görsel

    hastasıyım.
  • ekşi yazarları gerekeni yazmış ama biraz daha ayrıntılı anlatmanın zararı olmaz. herakles hepimizin bildiği üzere zeus ve alkmene'nin oğludur. zeus'un kıskanç karısı hera bu ihanete çok kızar haliyle ve bu birleşmeden dünyaya gelen oğlu herakles'ten nefret eder. bu kızgınlıkla onun içini de nefretle doldurarak karısını ve çocuklarını öldürmesini sağlar. şizofrenik bir atakla ailesini yok eden herakles kendine geldiğinde bu günahtan arınmak ister. kuzeni eurystheus'a gidip meramını anlatır. kuzeni ise ona 12 zorlu görev verir, bunları tamamladığında günahından da vicdan azabından da kurtulacağını, yok ettiği çekirdek ailesinin de ruhlarının rahat kalacağını söyler. bu 12 emir şöyledir:

    1- kendisine ok işlemeyen nemea aslanının öldürülmesi. herakles derisine ok işlemeyen bu aslanı boğarak öldürmüş, kalın derisini de kendisine zırh yapmıştır.
    2- hydra ejderinin öldürülmesi. bir başını kestiğinde yerine iki baş daha çıkmasaydı herakles bu canavar için orman yakmak zorunda kalmayacaktı. ama gelin görün ki her yeni çıkan kafayı yok etmenin tek çaresi ejder için orman yakmaktır.
    3- kyreheia geyiğini yakalama. av tanrıçası artemis için kutsanan bu geyiği ölü halde yakalarsa başka bir günahın içine kendini atacağının farkında olan herakles, geyiği canlı yakalayabilmek için uzunca bir süre takip etmiş, nihayetinde hafif yaralayarak hem eurystheus'un hem artemis'in gazabından kendini korumayı başarmış ve bir sonraki görevi için kendini ermanthos dağına vurmuştur.
    4- ermanthos dağında yaşayan ve köylünün baş belası olan yaban domuzunu yakalama görevi herakles'in diğer görevlerine nispeten daha kolay olmuştur. karşısında domuzu gören eurystheus kaçacak delik arasa da artık kimseye zarar vermeyecek kadar ölüdür domuz artık.
    5- kral augias'ın ahırlarının temizlenmesi. eurystheus'un kuzenini küçük düşürmek amacıyla hazırladığı bu görev yeni bir günaha davetiye çıkarır. zira ahırları temizlemesi karşılığında sürülerinden biri istenen kral bu isteği kabul ettiği ve bizim oğlan herakles üstün mühendislik ve fizik bilgisi sayesinde bu ahırları bir günde temizlediği halde kral sözünü tutmaz. herakles'e de kralı ve çocuklarını öldürmek düşer. ama görev tamamlanmıştır ve mühim olan da budur.
    6- stymphalos gölündeki kuşların öldürülmesi. insan etiyle beslenen ve ares'in kuşları olarak bilinen kuşların öldürülmesi herakles'i fazla yormamıştır. kurduğu bir tuzak sayesinde hatrı sayılır miktarda kuşu yok etmeyi başarmıştyır.
    7- kuduz girit boğasını canlı getirmek. herakles bu görevin de üstesinden gelmiş, kıskançlıktan kuduran eurystheus ise yalakalığını da üstüne ekleyerek boğayı hera'ya hediye etmek istemiştir. deli miyim ben kuduz boğayı kabul edecek kadar diyen hera ise herakles'in şanının artacağını bahane ederek hediyeyi reddetmiştir.
    8- diomedes'in azgın atlarının yakalanması. buradaki azgın kelimesi çok önemli zira ironik bir biçimde bu görevde kendisine aşık olan erkek sevgililerinden yardım istemek zorunda kalan herakles, diometes'in sevgilisini öldürmesi sonucu delirerek yeni bir şizofrenik atakla kralı öldürür. etini de atlara yedirir ve atlar pamuk gibi olur. böylece gayet sakin bir şekilde görevini yerini getirmişçesine atları kuzenine götürür.
    9- hippolyte'in kemerini almak. tereyağından kıl çeker gibi halledilen bu görev yakışıklılığın da güzellik kadar kapı açıcı rolünü anlatır bize. kraliçe herakles'ten çok etkilenerek kemeri kendi elleriyle teslim eder. mikser hera bir dedikodu yayarak amazonların hışmına uğratır yakışıklı herakles'imizi. o da kraliçenin kendisini sattığını düşünerek onu öldürür.
    10- dev geryoneus'un sürüleri. burada da güneşe ateş eden adanalı abimiz gibi herakles de kavuran sıcağa dayanamaz ve oklarını güneşe fırlatmaya başlar. bu deli cesaretinden etkilenen güneş, heraklese bir sandal hediye eder ve bu sayede olamayacak yerleri geçerek sürüleri çalar.
    11- hesperid'lerin altın elmalarını getirmek. çok korunaklı bir mağarada tutulan altın elmalar için atlas'tan yardım alan herakles, elmaları kuzenine teslim eder. atlas ile de aralarında özgürlüğe dair şahane bir olay yaşanır ama bu da sonraki yazıya artık.
    12- kerberos'un cehennemden çıkarılması. cehennemin üç başlı köpeği kerberus için hades'ten gerekli izinleri alan herakles, usulca yaklaştığı köpeği boynundan kavrayarak güçsüz bırakır ve son görevi de yerine getirmiş olur.

    işte ünlü herakles lahdi de bu 12 emri sahne sahne anlatan roma imparatorluk çağı yapımı eşsiz bir şaheserdir. herakles'in ilk sahneden itibaren fizyolojik değişimler gösterdiği ve son sahneye kadar yaşlandığı başarıyla resmedilen lahitte ares'in kuşları sahnesi paul getty müzesi tarafından iade edilmiştir. birçok parçası da perge'de kaçak kazılar sonucu çıkarılarak kaçırılmaya çalışılırken yakalanmış ve kaçak kazının devamı niteliğindeki yasal kazılarda çıkarılan parçalarla tamamlanmaya başlamıştır. son hali 2017 yılındaki yoğun iade girişimleri sayesinde şekillenmiştir. bu eşsiz eseri görmek isteyenler antalya müzesi lahitler salonunu ziyaret edebilir.
hesabın var mı? giriş yap