• amerika da master yapmakdan daha cetenfetli ve zor olan eylem
  • okuyacaginiz konu agirlikli olarak hollandaca ogretiliyorsa ve sadece yabanci ogrenci varsa ingilizce isleniyorsa ve ogrencilerin nerdeyse hepsi hollandaliysa,ogrencilerin nefret dolu bakislarina maruz kalabilirsiniz.
  • (bkz: uva)
  • şehir olarak amsterdam seçildiyse insan çok şeyler öğrenir..
  • turkiye ya da amerika'da master yapmaktan oldukca farklidir.

    masterini muhendislik uzerine bir bolumde yapan biri olarak aklima gelen farkliliklari madde madde yazmaya calisacagim; ama onceden belirteyim bunlarin cogu gozlemlerim, yani, yuzde yuz dogru oldugunu iddia edemem ve ileride duruma gore degistirebilirim.

    -burs: hollanda'daki belli basli teknik universiteler, lisansini hollanda disinda bitirmis muhendislik ogrencilerine burs verebilmekte. bunun icin on kosul lisansta iyi bir not ortalamasina sahip olmak ve internet uzerinden yapilan mulakatta iyi bir izlenim birakabilmek. ayriyaten, turkiye'deki bazi universiteler icin 90 ustu toefl ibt'de isteniyor.

    diger onemli bir noktaysa, alinan bursun aylik barinma ve diger temel ihtiyaclariniz icin ucu ucuna yetmesi. zaten, bursu veren universitenin burs miktarini hesaplarken goz onune aldigi masraflar da onlar. o yuzden verilen burs, turkiye standartlarina gore iyi gorunse de hollanda'da yasamin pahali oldugunu unutmayin.

    -egitim suresi: hollanda'da master her ne kadar turkiye gibi 2 yil olsa da, lisans egitimi 3 yil (bkz: bologna process).

    -dersler: burada egitim yili turkiye'deki gibi 2 somestira bolunse de aslinda hollandalilar bir somestiri bir daha ikiye bolmusler ve buna quarter (yani, ceyrek yil) demisler. simdi bu neden onemli anlatayim. normalde turkiye'de nasildi? bir dersi bir donem boyunca aldiginiz icin ara sira dersi boslayabilmek gibi luksunuz vardi; ama sadece bir quarter suren derslerde boyle bir sansiniz yok. o yuzden, boyle derslerde gunu gunune calismak onem kazaniyor, haberiniz olsun.

    peki, masteri bitirmek icin kac ders almak gerekiyor dediginizi duyar gibiyim. bunun cevabi biraz karisik. master suresince, yani 2 yilda, 120 ects toplamaniz istenmekte. genellikle bunun 30-40 ects'i master tezi oldugunu goz onune alirsak okudugunuz bolume gore 16-18 tane tek-somestirlik-ders ya da 20-25 tane tek-quarterlik-ders almaniz gerekiyor. inanin ki, tek quarterlik dersler her ne kadar 3-4 ects olsa da, 5 ects'lik tek somestirlik dersler kadar ugrastirici.

    turkiye'de masteri bitirmek icin maksimum 9 ya da 10 ders aldiginiz dusunursek hollanda'da bir tarafinizdan kan aliniyor desek yalan olmaz.

    -notlar & projeler & sinavlar: buradaki notlandirma sistemi 10 uzerinden. sunu belirteyim, 8 ya da 9 almak icin projesiydi, sinaviydi derken iyi bir seyler yapmaniz gerekiyor.

    ders projeleri genelde 1'den fazla kisiyle yapiliyor. bu yuzden, projeyi beraber yapacaginiz kisi onemli.

    diger konuysa, sinavlar. hollanda'da yazili sinavlardan farkli olarak sozlu sinav (elemanlar, oral exam diyor) diye bir kavram var. bilgi olcme acisindan gercekten ilginc bir yontem. iyi ya da kotu demek istemiyorum; kisiden kisiye degisiyor.

    -tatiller: universitelerde somestir tatili diye bir sey yok. o yuzden turkiye'deki gibi donem aralarinda yaptiginiz 2-3 haftalik tatilleri unutun. illa ki, tatil yaparim diyorsaniz quarterlar arasi verilen 2 haftalik sinav aralarinda sinaviniz yoksa ya da erken bitmisse turkiye'ye gidebilirsiniz. hollanda'nin ilginc bir ozelligiyse, resmi tatillerin bolgeden bolgeye degismesi.

    -yasam: bu konu, sozlugun farkli basliklarinda yeterince islendi. bunlari okumak icin aramaya inanin, derim.

    -yazarin genel gorusu: hollanda'da master iyidir, yav.
  • bu konuyu uzun zamandır araştırıyorum ama fiyat konusunda çok bir bilgim yok yada şirketlerin sayfasında güncellenmemiş bilgiler görüyorum. ben okuldan mezun olalı 3 sene oldu gpa'ye bakıyorlar mı? yada toefl sınavı istiyorlar mı? ayrıntılı bilgisi olan yeşillendirebilir mi?
  • çok istediğimdir! sosyoloji 4. sınıf öğrencisiyim. tecrübesi olan varsa allah rızası için yeşillendirsin.
hesabın var mı? giriş yap