• jean paul sartrein olmus* uc kisinin basina gelenleri konu aldigi oyunu. bu uc kisi icinde hic*bir*sey* olmayan bir odaya kapatiliyor. birisi intihar etmis bir lezbiyen, birisi savasta ulkesini ve bagli gorundugu herseyi arkasindan vurdugu icin dusman kuvvetler tarafindan* kursuna dizilen bir hain, digeri insanlari ve ozellikle erkekleri hic ciddiye almayan, gercek baglantilar kurmayan, kirip doken, yikintilari cigneyen, sadece kendisi icin yasayan, sahiplenme duygusu disinda gercek bir tatmini olmayan bir sosyete guzeli, hastalanip olmus. onlari oraya hic bilgi vermeyen birisi goturuyor. dort duvar, uzerinde isikli exit yazisiyla hicbir kapi yok. 'neredeyiz biz'den baslayan sorgulamalar, beyin firtinalari, cehennem olasiligi uzerine ice bakislar, kendini koruyuslar odadaki digerlerinden.. acilar, sancilar, kabullenisler, asla ve asla kabullenemeyisler.. duvarlari yumruklayislar.. hell is other people afis cumlesi*ne sahip, sonunda no exit olan oyun..
  • sartre ın günümüz insan ruhunu nası yalayıp yuttuğunu gösteren oyunu, basitleşmeleri, insanların kendi varlıklarını ancak başkalarıyla hissetmeleri, kitle içinde yalnız kalamama özgür olamama sendromunu yazmış adam.çok uzak olmasa gerek bize
  • jean paul sartre tarafindan yazilmis mukkemel otesi bir oyundur. oyun odulten sonra kendilerini cehennemde bulan uc kisinin dialoglari uzerine kuruludur. oyun kisaca sunu der : "cehennem, baska insanlardir"
  • "başkası benim engelim" der bu oyun.

    varoluşun özden önce geldiğini anlatmaya çalışır. ilişkileri trajedi olarak tanımlar. başkalarının bakışlarının altında ezilme duygusunu, seneleri aşarak anlatır.

    bilinçler arasındaki ilişkilerin özünün çatışma olduğunu, tanrı'nın insanın bütün çağrılarına kulaklarını kapadığını söyler, sağır olduğunu dikte eder. "boş sema" insana ancak yakınmaların yankısını gönderir.

    kimseden beklenecek yardım yoktur. kişi kendisiyle baş başa, yalnız bırakılmış, terk edilmiştir. kendi özgürlüğünü gerçekleştirmeye ve durumunu kendi tayin etmeye mahkum bırakılmıştır.

    sartre'ın en içsel, en karanlık, en depresif işlerinden biridir. cehennemin başkası olduğunu iliklerinize kadar hisseder ve tüm mantığınız ve deneyimlerinizle onaylarsınız.

    https://www.youtube.com/watch?v=ktflanatvfa&t=221s

    https://youtu.be/m-nnhuwr828
  • jean paul sartre'in super tiyatro oyunu.
    huis clos 4 tarafi da çevrili kapali alan anlamina geliyor, zaten butun oyun da bir odada geçiyor.
    (bkz: cehennem ba$kalaridir)
  • jean paul sartre'ın en etkili tiyatro oyunlarından birinin adıdır.türkçeye gizli oturum olarak çevrilmiş olup 2009-2010 istanbul şehir tiyatroları sezonunda gösterilmeye başlanmıştır.konunun zaten su götürmez bir şekilde varoluşçuluk felsefesine dayanarak bir klasik olmasının dışında şehir tiyatrolarının oyunculuğuyla da performanslarıyla konuyu izleyenlere başarılı bir şekilde aktarmaktadırlar.oyunun en etkili sözü orjinal olarak da söylenen l'enfer,c'est les autres yani cehennem başkalarıdır.bu belkide insanın kendini sorgulaması ,metafor olarak ölüm ve cehennem vurgulansa da aslında gerçek cehennemin insanın yaşarken kendiyle yüzleşmek olduğu,buna rağmen çoğu insanın bu yüzleşmeden kaçmaya çalışsa da kendiyle başbaşa kaldığında bunu hisetmesinin vurgusu yapılmaktadır. kesinlikle izlenilmesi tavsiye edilir.
  • sartre'ın varoluşçuluğu tuhaf bir şekilde anlattığı, 1944'te paris'te sahnelen tiyatro oyunu.

    üç farklı karakter, mösyö garcin, etselle ve ines cehennemde aynı odada biraraya gelir. oldukça farklı kişiliklere sahip ve birbiriyle hiç anlaşamayan bu üç kişi, aynı yerde bulunmalarının asıl ceza olduğunu düşünürler.
    sartre'ın demek istediği de şudur;
    insan başına gelenlerden kendi sorumludur, kaderimiz bizim elimizdedir. başkalarının nasıl düşüneceğini biz belirleriz..

    1964'te oktay akbal "gizli oturum" olarak türkçeye çevirmiş.
  • merve hüriyet tarafından sinema-televizyon bölümünü bitirme tezi için kısa film olarak çekilmiştir.

    http://www.youtube.com/watch?v=ehqg12d7jc4
  • (bkz: no exit)
    varoluş absürt. hayatın bir anlamı yok. ölüm nihai saçmalıktır; yaşamın inşa ettiği her şeyi geri alır*. birileri tesadüfen doğar, birileri tesadüfen ölür. tanrı yok.
    oyundan genel olarak çıkarımlarım bunlar. felsefesinin genel iklimleri göz önünde bulundurulduğunda çözüm olarak sunduğu şey ise: özgürlük.
    "kişi özgürlüğü iyi kullanmalıdır, sadece özgür irade kişinin "bulantıdan" kurtulmasını sağlar."
    özgürlüğün etkilerini üç kategori içinde tanımlıyor:
    bir taşa benzeyen insan: bu kişi hiçbir seçim yapmaz ve seçimsiz hayatında mutludur. seçimlerinin sonuçlarını taahhüt etmeyi, hayatının sorumluluğunu kabul etmeyi reddeder. pasif alışkanlıklarına devam eder.
    bitkilere benzettiği insan: bu kişi eylemlerinin sorumluluğunu üstlenecek cesaretten yoksundur dolayısıyla özgür değildir. diğer insanlara itaat eder ve "bulantı"dan muzdariptir.
    taşlara veya bitkilere benzemeyen insan: bu kişi özgürlüğünün farkındadır ve özgürlüğü hayatının daha iyi olması için kullanma asaletine sahiptir. sartre'ın hayran olduğu kişidir.
    bu özgürlüğün icine istemsiz "öteki" faktörü girince, öteki cehennemdir diye ekliyor kendisi. zira öteki yani toplum insani tanımlıyor bunun sonunca kısıtlıyor diyor; "toplum insani yok sayabilir, yargilayabilir, küçük düşürebilir, bu tip guclere sahiptir* ve genellikle negatife meyillidir."
    bundan nasi kurtuluruzu da söylemiş sağolsun:
    kaçınma: kişi kendini toplumdan soyutlayabilir, uyuyabilir, intihar edebilir, sessiz kalabilir veya bilinmezlik içinde yaşayabilir.
    duygular: başkalarında sevgi, dostluk gibi duygular uyandırabilir, kendini onlara sevdirebilir: "sevgilim beni benim kendimi kabul ettiğim gibi kabul eder." bu nedenle, bir "öteki", sizin kendinizi yargıladığınız gibi sizi yargılar.
    şiddet: bir diktatör, duymak istemediği şeyleri söylemelerini engellemek için insanları hapse atabilir.
    entirimi bir şarkıyla sonlanırmak istiyorum bu sıkıcı konulara nerden bulaştım: bi iddia uzerine being and nothingness okumaya çalıştım ciddi bir duzeye geldim ama bitiremedim ben mutlu bi insanim cok kasmıyorum açıkçası neyse konuyla bağlantılı şarkımiz press enter to exit
hesabın var mı? giriş yap