• tarihteki ilk askeri amacli denizaltidir. amerikan kuzey-guney sava$inda kullanilmistir. yedi personelin pervane ceviren $afti, elle cevirmeleri ile hareket ederdi. dali$ mantigi bugunku ile aynidir. batirilmis bir, cift katli celik tup idi. ne yazikki bir gemiye basit bir torpil biraktiktan sonra, patlamanin etkisi ile kendisi de batmi$tir.
    ayrica bu anlattigim teknik hikayeyi, kuzey-guney sava$ini da gayet guzel i$leyen filmin de adidir. ba$rolde armand assante vardir. "the hunley".
    burada hunley ismi, denizaltinin muhendisi, aslen o donem bir avukat olan horace lawson hunley'den gelir.
    (bkz: denizalti)
  • tekrar gunyuzu goren denizalti.
    medyadan ogrendik ki amerikalilar tarihlerine sahip cikmi$lar. denizaltiyi bulup cikarmi$lar. uzerinde temizleme ve bazi cali$malar devam ediyormu$. yakin zamanda adina acilan bir muzede sergilenmeye ba$layacakmi$. amerikan kamuoyu konuya cok buyuk onem verdi. icinde olenler ve hikayeleri herkesin ilgisini cekti. hunley dunyadaki teknoloji ve denizcilik adina da, amerikan tarihi adina da bir kilometre ta$i idi. bu hunley'in cemiyeti vakfi falan da var. net'te siteleri de mevcut.
  • 1863 te hizmete giren ve bir yil sonra ilk ciddi gorevini tamamladiktan sonra batan ilk askeri denizalti
  • amerikalıların turtle isimli denizaltısından sonra ikinci askeri amaçlı denizaltıdır. ancak tarihte bir ilk özelliğine sahiptir;17 şubat 1864'te kuzeylilerin housatonic isimli korvetini baş tarafındaki gönder torpidosu vasıtası ile vurmuş ve tarihte gemi batıran ilk denizaltı olmuştur.
  • (bkz: u 21/@trocero)
  • bundan tam 150 yıl önce ilk kez bir geminin denizaltı tarafından batırılmasını sağlamıştır. ancak sene 1864 olduğu için kendi de batmıştır. 1864 senesinde denizaltına girilir mi aga hiç kusura bakmayın o riske girenler ölümü göze almıştır, kahramandan ziyade biraz da kerizsiniz bence :((
  • üç defa batan denizaltıdır.

    ilk batışı bir test seferinde gerçekleşir. içindeki beş kişiyi öldürür.

    ikinci batışı yine bir test seferi sırasında olur. aralarında geminin tasarımcısı ve isim babası horace lawson hunley de dahil olmak üzere sekiz kişinin ölümüne yol açar.

    üçüncü batışı kuzeyli housatonic savaş gemisini batırdıktan sonra, düşmanı batıran burun torpidosu patlarken halen torpidoya bağlı oldukları için patlamanın etki alanında kalırlar. oluşan şok ile hunley'in sekiz personeli ölür ve gemi ardından batar.

    güneyliler deniz ablukasını delmek için tasarladıkları denizaltı 5'i kuzeyli, 21'i güneyli toplamda 26 kişinin ölümüne ve biri savaş gemisi, biri denizaltı iki geminin batmasına neden olmuştur.

    görsel
    görsel
hesabın var mı? giriş yap