• akp hükümetinin alkole hayvanlar gibi vergi koymasından dolayı da kıllanılabilecek hadisedir. resmi bir yasağın sözkonusu dahi edilemeyeceği aşikar kendimizi kandırmayalım, ama alımı ve ithali zorlaştırıp tüketimi düşürebiliyorlar pekala. amacı muğlak, ama "alkol haramdır içmesinler" paranoyasına basılmaya başlandı bile. ben ise daha ziyade "bu adamlar içiyorsa bir sürü para ödesinler" gibi daha "ahlakçı" bir yaklaşım güdüldüğünden şüpheleniyorum. herkes herkesin ahlak bekçisi çünkü türkiye'de. aslında etraftaki yaşlıca insanların sadece gençler üzerinde uygulanırsa destek vereceklerinden de şüpheleniyorum.
  • (bkz: prohibition)

    abd anayasasinin 18. ek maddesince kanunlasmis, 1935'te resmen yururlukten kalkmis yasak.
  • "sevme engelli kimseler içki içmesinler" sözüyle cemal süreya'nın da koymuş olduğu yasak.
  • 1920'lerde abd, finlandiya ve türkiye'de uygulanan yasak. türkiye'de uygulanmasına bir örnek için:
    (bkz: polis müdürü dilaver)
  • bir yıldır bana uygulanan yasak. ilk gördüğüm birayı dibini görene kadar içmezsem

    (bkz: burama kadar geldi)
  • edebi inkişafın bir bardak buzlu suda boğulma sebebidir.
  • dört gözle beklediğim yasaktır. kurarım imbiği paranın amına koyarım bir haftada.
  • once kumarhaneler yasaklandi , insanlar cok dogru bir karar dediler , turkiyeye gelmesi gereken bir suru turist kibris a kaydi...simdi icki yasagi mi savunuluyor? duyuyorum ki bazi insanlar gene cok dogru karar diyorlar niye? bazi insanlar gotu ile tuketiyormus ickiyi efendim. e iyi turkiyedeki tum erkekleri mesela hadim falan etmeye de dogru karar mi diyelim o zaman? bazi insanlar sikiyle dusunuyor cunku.. o zaman herkesi cezalandiralim , ne dersiniz?
  • amerikan yeşilaycısı william johnson 11 eylül 1924te şöyle demiş:

    "içkiyi yasaklama fikri batı düşüncesinin mahsulü değildir. bu fikir esas itibariyle tamamen doğuludur. müslümanlık 13 yüzyıl önce müskiratı kesin olarak yasaklamıştır. binaenaleyh amerika'nın keşfinden birkaç yüzyıl önce doğuda yasaklama fikri temelleşmişti. bugün ise islam dininin telkin ve talim ettiği içki yasağı amerika birleşik devletleri anayasasına girmiş bulunuyor.
    halbuki tam biz müslümanlığın emriyle hareket edip içkiyi yasaklamaya kalkıştığımız zamanda, ne gariptir ki siz bizim kötülediğimiz bir şeyi taklide yelteniyorsunuz. batı, doğunun bir faziletini kabule uğraşırkensiz batının bir rezilliğini taklit ediyorsunuz. bu sizin lehinizde birşey değildir."**

    kuşkusuz islam'a göre her birey kendi davranışından sorumludur ve zorla güzellik olmaz. 21inci yüzyılda insanlara doğruyla yanlışı zorla benimsetmek, içkiyi kanunla yasaklamak da olacak iş değildir.
    ne sorun içkinin kanunen serbest olmasıdır ne de çözüm içkinin kanunla yasaklanmasıdır. içki alışkanlığı da tıpkı sigara gibi, uyuşturucu gibi özentiyle başlayan, bağımlılık yapan ve belli bir yerden sonra bırakılamayan bir alışkanlıktır. yasağın daha cazip hale getirmesi bile söz konusudur. alkol de batının tıpkı sigara gibi yavaş yavaş dışlamaya başladığı birşeydir. amerika'daki, kanada'daki alkolizmle mücadele kuruluşlarının sayısını bilen var mı? belki gün gelecek batıda içki sigara içen adam kalmamışken onların ürettiği içki ve sigaranın pazarı biz olacağız.

    içkinin faydaları vardır. dost meclisi rakısız düşünülemez. hele ayarında içildiği zaman tadına doyum olmaz. ancak iyi günlerde rakıya alışan, her gece bir duble içip bırakan bir bünye sıkıntılı zamanlarda, bir buhrana girdiği zaman sarılacak ip olarak içkiyi buldu muydu bu miktarı aşabilir, kontrolden çıkabilir. oysa içki alışkanlığı olmayan insanlar için böyle bir tehlike yoktur. içki içmek her somut olayda zararlı değildir fakat bir olgu olarak bakıldığında zararlıdır. "sen düzgün içiyorsun sen iç", "sen içince sapıtıyorsun sen içme" diyebileceğimiz hiç kimse olmadığına göre bu toplumsal olarak çözülmesi gereken bir trenddir.

    kur'an'da da "içki sade zarardır" demez. "içki yararlıdır" der. "ama zararı yararından daha çok olduğu için kaçınılmalıdır" der.

    kısacası kendine bir içki al modası, içkinin kendisinden daha zararlıdır. içki içmek modernlik, gelişmişlik, sofistike olmak, entellektüellik değildir. sadece bağımlılık yapabilecek, insanlara zarar verebilecek ya da tadında bırakmasını bilmeyen insanlara yanlış örnek olacak bir şeyi tadında bırakma denemesidir.

    peki eskiden insanlar hiç mi içmezdi? içerdi ama bunu moda olarak değil "ayıp" olarak görüp içerlerdi. şimdi rahmetli olan bir büyüğümü bakkalda, elindeki rakı şişesini gazete kağıdına sararken görünce 6,7 yaşın saflığıyla: "o ne?" diye sormuştum, o da "ilaç bu ilaç!" demişti. evet ilaç ama övünülecek bir ilaç değil.
hesabın var mı? giriş yap